ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: ΕΠΙΘΕΣΗ ΦΑΣΙΣΤΩΝ ΣΤΟ ΣΤΕΚΙ ΤΗΣ ΑΥΤΟΝΟΜΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ

Δεύτερη επίθεση μέσα σε έναν μήνα δέχτηκε η Λαϊκή Βιβλιοθήκη της Αυτόνομης Παρέμβασης Νεαπολιτών. Σε επίδειξη φασιστικής “γενναιότητας” ζωγράφισαν σβάστικες και κατέστρεψαν λουλούδια σε ζαρντινιέρες.

Ομάδα φασιστών έσπασε προχθές την τζαμαρία στο Στέκι, αποτύπωσε σβάστικες σε τζάμια και τοίχους και ολοκλήρωσαν το μένος τους με την καταστροφή των λουλουδιών που είχαν φυτευτεί σε ζαρντινιέρες όπως αναφέρει το ρεπορτάζ του Απόστολου Λυκεσά στην ΕΦ.ΣΥΝ.

Το πρώτο χτύπημα με φασιστικά σύμβολα και στοχάδια είχε γίνει το βράδυ της 28ης Φεβρουαρίου, λίγο μετά τη μεγάλη πορεία για την απεργία και διαμαρτυρία για τον έναν χρόνο από το κρατικό έγκλημα στα Τέμπη. Οι άνθρωποι από το Στέκι είχαν απαντήσει με μεγάλη κινητοποίηση και πορεία στην πλατεία Νεάπολης στο Ρολόι.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα πανό που είχαν χρησιμοποιηθεί από τα μέλη της ΑΠΑΝ σε εκείνη την κινητοποίηση κλάπηκαν αργότερα από την ίδια προφανώς φασιστική ομάδα η οποία τα ανάρτησε σε φασιστοσάιτ στο διαδίκτυο εν είδει… τροπαίων!!!

Στην κλασική δηλαδή επίδειξη φασιστικής «γενναιότητας» που… σπάει λουλούδια, κλέβει πανό ή δέρνει ανυπεράσπιστους στα σκοτάδια.

Μέλη της ΑΠΑΝ έλεγαν στην «Εφ.Συν.» ότι από την ανάλυση των καταστάσεων που έχουν κάνει, η φασιστική ομάδα δεν προέρχεται από τη γειτονιά τους αλλά είναι συνέχεια ή παρακλάδι των ομάδων που είχαν γίνει γνωστές από τη δράση τους στα ΕΠΑΛ πριν από δύο χρόνια και ότι θα συντόνιζαν τις κινήσεις τους σε συνέλευση που είχαν καλέσει για χθες το βράδυ.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι η ΑΠΑΝ έχει κάνει αισθητή την παρουσία της στα κοινωνικά και πολιτικά δρώμενα του δήμου από το 1986 και, όπως το έχουν ορίσει, λειτουργούν «με την ελεύθερή μας συμμετοχή και μέσω της ελευθερίας έκφρασης και γνώμης συναποφασίζουμε πάντα με ομοφωνία τις δράσεις μας. Ανθρωποι με διαφορετικές ιδεολογικές ίσως προσεγγίσεις, αλλά με κοινή οδό την καλή προαίρεση και την κοινωνική δικαιοσύνη».

Το ιστορικό «υπόγειο»

Για πολλά χρόνια η ΑΠΑΝ λειτουργούσε στο ιστορικό πλέον «υπόγειο», αλλά έχει μεταφερθεί στη Mουδανίων 18 (πίσω από τον Αη Γιώργη Νεάπολης). Εχει φιλοξενήσει δεκάδες εκδηλώσεις από πολλές συλλογικότητες και οργανώσεις που ζήτησαν τον χώρο και έχει στήσει δεκάδες δράσεις στη γειτονιά. Ενδεικτικά αναφέρουμε:

● Οικολογικές παρεμβάσεις στον Στρεμπενιώτη
● Τεράστια συναυλία ενίσχυσης για το «Χαμόγελο του Παιδιού»
● Κυριακάτικα τραπέζια για ανθρώπους που είχαν ανάγκη φαγητού και κοινωνικοποίησης
● Αντιρατσιστικές και αντιφασιστικές εκδηλώσεις στις πλατείες και στους δρόμους
● Κινηματογραφική λέσχη και ομάδα ανάγνωσης λογοτεχνίας
● Ομάδα προφορικής ιστορίας
● Εμπρακτη συμπαράσταση και αλληλεγγύη στους σεισμοπαθείς σε Συρία – Τουρκία, στις φωτιές σε Εύβοια, Βίλια, Εβρο και αλλού, στους πλημμυροπαθείς στη Θεσσαλία με αποστολή, και δική τους παρουσία, τροφίμων, ιατρικής βοήθειας και ρουχισμού
● Συμμετοχή στο τραπέζι της γειτονιάς
● Συμμετοχή σε κάθε κεντρική εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη, για την υγεία, την ακρίβεια, την παιδεία, τον πόλεμο και για κάθε πρόβλημα της κοινωνίας.