ΤΕΛΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΔΩΡΕΑΝ ΣΥΣΤΗΜΑ IRIS ΣΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΙΚΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ – ΠΡΟΜΗΘΕΙΕΣ ΠΑΝΤΟΥ

Μετά την 1η Ιανουαρίου, σύμφωνα με τις επικρατέστερες πληροφορίες, οι επαγγελματίες δεν θα έχουν πλέον τη διέξοδο για φθηνές ηλεκτρονικές συναλλαγές με τους πελάτες τους, μέσω IRIS, καθώς οι τράπεζες προσανατολίζονται να επιβάλλουν αρκετά υψηλές χρεώσεις.

Μέχρι τώρα, οι τράπεζες προσέφεραν το σύστημα πληρωμών IRIS χωρίς χρεώσεις για όλους τους συναλλασσόμενους. Όμως, από την 1η Ιανουαρίου τίθεται σε ισχύ η υποχρέωση που καθιέρωσε πρόσφατα το υπουργείο Οικονομικών να δέχονται όλοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες και μικροί επιχειρηματίες άμεσες πληρωμές με το IRIS.

Αυτό σημαίνει ότι από το νέο έτος θα προστεθούν περισσότεροι από 1,3 εκατ. επαγγελματίες στους συναλλασσόμενους με το σύστημα άμεσων πληρωμών και οι τράπεζες κινούνται προς την κατεύθυνση της επιβολής προμηθειών στους επαγγελματίες, ενώ οι καταναλωτές θα συνεχίσουν να κάνουν συναλλαγές χωρίς προμήθειες.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα sofokleousin.gr, οι τράπεζες προσανατολίζονται να καθιερώσουν αρκετά υψηλή προμήθεια γύρω στο 1% για κάθε συναλλαγή. Με τον τρόπο αυτό, θα αποκομίσουν σημαντικά έσοδα από τη μεγάλη αύξηση που αναμένεται να σημειωθεί στους τζίρους των άμεσων πληρωμών, δίνοντας και ένα κίνητρο στους επιχειρηματίες να προωθούν τις συναλλαγές μέσω του IRIS, αφού οι συναλλαγές με κάρτες μέσω των POS είναι πολύ πιο ακριβές για τους επιχειρηματίες, με τις προμήθειες να φθάνουν το 2%.

Η «πίτα» των συναλλαγών με το IRIS αναμένεται ότι θα διευρυνθεί θεαματικά με την καθιέρωση της υποχρεωτικότητας, αφού σήμερα είναι γραμμένοι στο σύστημα λιγότεροι από 120.000 επαγγελματίες και ο αριθμός τους θα δεκαπλασιασθεί μέσα σε ελάχιστο χρόνο.

Για τις τράπεζες είναι ζωτικής σημασίας να αποσπάσουν σημαντικές προμήθειες από αυτές τις συναλλαγές, καθώς έχουν πουλήσει σε ξένες εταιρείες τις δικές τους υπηρεσίες πληρωμών και αναζητούν μια νέα και σημαντική πηγή εσόδων.

Μάλιστα, αξίζει να σημειωθεί ότι για το IRIS οι τράπεζες έχουν επενδύσει ελάχιστα, αφού ουσιαστικά οι συναλλαγές βασίζονται στην αντίστοιχη πλατφόρμα άμεσων πληρωμών που έχει δημιουργήσει το Ευρωσύστημα.

Με πληροφορίες από το sofokleousin.gr