ΤΕΛΕΣΙΓΡΑΦΟ ΕΚΚΕΝΩΣΗΣ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΛ-ΣΙΦΑ – ΧΑΟΣ ΓΙΑ 2300 ΑΜΑΧΟΥΣ, ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΚΑΙ ΓΙΑΤΡΟΥΣ

Διέταξε την εκκένωση του νοσοκομείου Αλ-Σίφα στη Γάζα , ο ισραηλινός στρατός«μέσα στην επόμενη ώρα» μέσω μεγαφώνων περίπου στις 9 το πρωί του Σαββάτου, όπως μετέδωσε δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου (AFP) που βρισκόταν στο σημείο.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΟΗΕ, 2.300 ασθενείς, προσωπικό και εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι είχαν καταφύγει στο Αλ-Σίφα πριν από την εισβολή των ισραηλινών στρατευμάτων.Ο ισραηλινός στρατός προειδοποίησε πως όσοι φεύγουν θα πρέπει να κυματίζουν ένα λευκό μαντήλι και να περπατήσουν σε μία γραμμή.

Το νοσοκομείο Αλ-Σίφα -το μεγαλύτερο της Γάζας- έχει γίνει το επίκεντρο του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς, που εισέρχεται πλέον στην έβδομη εβδομάδα του μετά τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου στο νότιο Ισραήλ. Το Ισραήλ ισχυρίζεται ότι η Χαμάς λειτουργεί βάση κάτω από το Αλ-Σίφα, κατηγορία που η ισλαμιστική οργάνωση αρνείται.

Ο Μουνίρ αλ-Μπαρς -γιατρός στο νοσοκομείο Αλ-Σίφα- μιλώντας στο Al Jazeera περιέγραψε την αναγκαστική εκκένωση των ιατρικών εγκαταστάσεων από τον ισραηλινό στρατό, δίνοντας σε όσους βρίσκονταν μέσα διορία μία ώρα για να φύγουν.

Ο Μουνίρ αλ-Μπαρς , γιατρός στο Αλ-Σίφα, μιλώντας στο Al Jazeera δήλωσε:

«Τους εξευτέλισαν οι στρατιώτες σε όλο το μήκος του δρόμου». 450 ασθενείς απομακρύνθηκαν, ενώ περίπου 120 ασθενείς έμειναν πίσω επειδή ήταν ακινητοποιημένοι. «Πολλοί από τους ασθενείς τοποθετήθηκαν σε αναπηρικά καροτσάκια ή κυλιόμενα κρεβάτια. Τα μέλη των οικογενειών αναγκάστηκαν να μεταφέρουν τα τραυματισμένα παιδιά τους ή τους γονείς τους οι ίδιοι. Πρόκειται για φρικτές, πρωτοφανείς σκηνές». «Περίμεναν ότι μια αντιπροσωπεία του ΟΗΕ θα αποσταλεί γύρω στις 11 π.μ. για να φροντίσει όσους έμειναν πίσω», εξήγησε ο αλ-Μπαρς.

Επίσης είκοσι έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν από πλήγμα κατά τριών κτιρίων με κατοικίες στην πόλη Χαν Γιούνες, στο κεντρικό τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, δήλωσε ο διευθυντής του νοσοκομείου Νάσερ.. Το αεροπορικό αυτό πλήγμα, που έγινε στην συνοικία Χάμαντ, προκάλεσε επίσης τον σοβαρό τραυματισμό 23 ανθρώπων, διευκρίνισε ο ίδιος στο AFP.