ΤΕΜΠΗ: ΜΗΝΥΣΗ ΚΑΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΑΠΟ ΣΥΓΓΕΝΕΙΣ ΘΥΜΑΤΩΝ – ΜΗΝΥΣΗ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΤΟΥ ΜΗΧΑΝΟΔΗΓΟΥ

Συμπληρωματική μήνυση ονομαστικά και κατά προσώπων της πολιτικής ηγεσίας κατέθεσαν συγγενείς των θυμάτων του πολύνεκρου δυστυχήματος στα Τέμπη. Η ομαδική μήνυση υπογράφεται από περισσότερα από 170 άτομα, συγγενείς θυμάτων, τραυματιων, αλλά και ιδιωτών. 

Σύμφωνα με το onlarissa.gr, o Χρήστος Κωνσταντινίδης, σύζυγος της Βασιλικής Χλωρού, θύματος του σιδηροδρομικού δυστυχήματος των Τεμπών, κατέθεσε την συμπληρωματική μήνυση το μεσημέρι της Μεγάλης Τρίτης.

«Περιμένουμε και από τον υπόλοιπο κόσμο να συμμετάσχει σε αυτή τη μήνυση, θα βγει και στο διαδίκτυο για όποιον θέλει και μπορεί να συμμετάσχει, ούτως ώστε να βοηθήσουμε τις δικαστικές αρχές να επιτελέσουν το έργο τους, να μπορέσει να αναβαθμιστεί η κατηγορία σε ενδεχόμενο δόλο και να αποκαλυφθεί η συγκάλυψη που αρχίζει και αχνοφαίνεται, παρόλο που κάποιοι δεν θέλουν να το παραδεχτούν», δήλωσε ο κ. Κωνσταντινίδης.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει η ΕΡΤ, η συμπληρωματική μήνυση θα γίνει ονομαστικά κατά των μελών της συντονιστικής ομάδας πολιτικής προστασίας που είχε αναλάβει τότε την διαχείριση του πολύνεκρου σιδηροδρομικού δυστυχήματος.

Στην συντονιστική ομάδα πολιτικής προστασίας συμμετείχαν και πολιτικά πρόσωπα, ενώ οι συγγενείς των θυμάτων αναμένεται να καταθέσουν μήνυση προσωπικά και ονομαστικά και κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Πρόκειται για μήνυση η οποία συζητούνταν το προηγούμενο διάστημα και στην ουσία έρχεται σε συνέχεια της απόφασης της Εισαγγελέως Εφετών, η οποία έκανε δεκτή την προσφυγή πατέρα θύματος και έστειλε την δικογραφία στη Βουλή ως προς τους τότε Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργό κ. Τριαντόπουλο, τον Υφυπουργό Μεταφορών κ. Παπαδόπουλο, τον Υπουργό Υγείας κ. Πλεύρη και την Υφυπουργό Υγείας κ. Ράπτη.

«Μεγάλη Τρίτη σήμερα, μεγάλη ημέρα για εμάς», σχολίασε ο κ. Κωνσταντινίδης. Όπως εξήγησε, η μήνυση αφορά όλες τις ενέργειες από την 1η Μαρτίου της περασμένης χρονιάς, οι οποίες «δεν έγιναν ως όφειλαν. Αφορά τις δικαστικές αρχές, τους θεσμούς που όφειλαν να κάνουν την περιφρούρηση του χώρου, ιατροδικαστικές αρχές που όφειλαν να κάνουν σωστά τις ενέργειες, διότι σε εγκαυματίες έπρεπε να γίνουν τοξικολογικές εξετάσεις, πραγματογνώμονες που όφειλαν να κάνουν σωστά τις πραγματογνωμοσύνες και δεν έδωσαν το δικαίωμα στον Εφέτη Ανακριτή να ορίσει χημικό μηχανικό, πολιτικά πρόσωπα που εμπλέκονται στην όλη ιστορία, γιατί δεν ήταν από κατώτερα στελέχη. Στον χώρο βρίσκονταν, πρωθυπουργός, υπουργοί μεταφορών, υπουργοί πάρα τω πρωθυπουργώ, περιφερειάρχες, γενικοί γραμματείς Πολιτικής Προστασίας και δεν έγιναν οι ενέργειες που έπρεπε να γίνουν στον τόπο του εγκλήματος».

Όπως τόνισε ο κ. Κωνσταντινίδης, η αντεισαγγελέας Λάρισας, κ. Κατερίνα Μάτση, κάνει λόγο για σφετερισμό της εξουσίας από κυβερνητικούς παράγοντες έναντι των δικαστικών αρχών, γεγονός που αποτελεί «σημείο αναφοράς» για να κατατεθεί η μήνυση παντός κάθε προσώπου και θεσμού.

Όσον αφορά στα πολιτικά στελέχη που ονοματίζονται στη μήνυση, ο ίδιος τόνισε πως «ο σφετερισμός εξουσίας είναι αυτόφωρη διαδικασία και πάει κατευθείαν στον Άρειο Πάγο και από εκεί κατευθείαν φυλάκιση με ισόβια κάθειρξη».

Μήνυση της οικογένειας του μηχανοδηγού κατά παντός υπαιτίου

Ενώπιον της Εισαγγελέως Πλημμελειοδικών Λάρισας κατατέθηκε μήνυση από την οικογένεια του οδηγού της μοιραίας αμαξοστοιχίας του πολύνεκρου δυστυχήματος στα Τέμπη.

Η μηνυτήρια αναφορά γίνεται κατά παντός υπαιτίου, αφορούσα την αλλοίωση αποδεικτικού υλικού και την ανεύρεση των φυσικών και ηθικών αυτουργών των σε αυτήν καταγγελλόμενων πράξεων.

Στην ανακοίνωση του δικηγορικού γραφείου αναφέρεται ότι “επί ένα ολόκληρο έτος από το έγκλημα των Τεμπών και σύμφωνα με το ‘αφήγημα’ του ανθρωπίνου λάθους ως μόνης, δήθεν, ενεργής αιτίας του δυστυχήματος, συγκεκριμένοι κύκλοι, αρχικώς υπονοούσαν και μετέπειτα θρασύτατα διέδιδαν ότι δήθεν ο έμπειρος, επί σειρά τεσσάρων δεκαετιών συγγενής των εντολέων μας και μηχανοδηγός της επιβατικής αμαξοστοιχίας, ενήργησε πλημμελώς εκείνη τη μοιραία νύχτα διότι, σύμφωνα με τους κανονισμούς ασφαλείας, όφειλε όταν αντιλήφθηκε το σφάλμα του Σταθμάρχη και την λανθασμένη κίνησή της σε αντίθετη γραμμή (καθόδου), αφενός να ακινητοποιήσει την αμαξοστοιχία και αφετέρου να επικοινων΄ξσει με τον αρμόδιο Σταθμάρχη Λάρισας ώστε να του δοθούν νέες οδηγίες και εντολές. Υποτίθεται λοιπόν ότι ο μηχανοδηγός ουδέν από τα ως άνω έπραξε“.

Και καταλήγοντας, αναφέρει το εξής: “Ο άδικος τρόπος που χάθηκε ο συγγενής των εντολέως μας, μαζί με τόσα άλλα θύματα, δημιουργεί στην οικογένεια και στους νομικούς της παραστάτες ένα τεράστιο χρέος: Να παλέψουμε και για τη μνήμη του την οποία κάποιοι δεν σεβάστηκαν αλλά και για την αλήθεια. Την αλήθεια ζητούν όλες οι οικογένειες και κανείς δεν θα καταφέρει να την συγκαλύψει“.