ΤΕΜΠΗ: ΑΠΟΦΥΛΑΚΙΖΕΤΑΙ Ο ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΗΣ ΤΟΥ ΟΣΕ ΛΑΡΙΣΑΣ – ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΜΕ ΕΓΓΥΗΣΗ ΔΥΟ ΣΤΕΛΕΧΗ ΤΗΣ ΕΡΓΟΣΕ

Ελεύθεροι με εγγύηση που συνολικά ξεπερνά το ένα εκατομμύριο ευρώ αφέθηκαν μετά τις απολογίες τους στην ευρωπαία ανακρίτρια Χριστίνα Σαλάππα δύο κατηγορούμενοι στην υπόθεση για την τραγωδία των Τεμπών για τη μη έγκαιρη υλοποίηση της σύμβασης 717 της ΕΡΓΟΣΕ.

Στα δύο στελέχη με σύμφωνη γνώμη της Ελληνίδας Ευρωπαίας Εισαγγελέως Πόπης Παπανδρέου, επιβλήθηκε εγγύηση ύψους 500.000 και 600.000 ευρώ αντίστοιχα. Επιπλέον τους επιβλήθηκε ο περιοριστικός όρος της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα.

Οι απολογίες των υπολοίπων 21 κατηγορουμένων θα συνεχιστούν την ερχόμενη εβδομάδα και αναμένεται να ολοκληρωθούν εντός του Απριλίου.

Οι κατηγορούμενοι αντιμετωπίζουν κατά περίπτωση κακουργήματα, όπως απάτη, απιστία, ψευδή βεβαίωση με σκοπό τον παράνομο προσπορισμό οφέλους, ηθική αυτουργία στην απάτη και τις ψευδείς βεβαιώσεις, με την εκτιμώμενη ζημιά να ξεπερνά τα 15 εκατομμύρια ευρώ.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το κατηγορητήριο που έχει συνταχθεί από τις ευρωπαϊκές διωκτικές αρχές, «οι κατηγορούμενοι υπάλληλοι της ΕΡΓΟΣΕ δεν είχαν ειλικρινή πρόθεση να εφαρμόσουν την Σύμβαση 717/2014 και να υλοποιήσουν το αντικείμενο αυτής, το οποίο μάλιστα συνδεόταν άρρηκτα με την ασφάλεια κυκλοφορίας των τρένων, όπως αποδείχθηκε με τον τραγικότερο τρόπο από το δυστύχημα στο Άδενδρο και το πρόσφατο πολύνεκρο δυστύχημα στα Τέμπη, τα οποία, θα είχαν με βεβαιότητα αποφευχθεί εάν είχε ολοκληρωθεί το αντικείμενο της Σύμβασης 717 με το σύστημα ETCS σε λειτουργία».

Αποφυλακίζεται ο επιθεωρητής του ΟΣΕ Λάρισας

Έπειτα από συνεδρίαση και απόφαση του Συμβουλίου Εφετών Λάρισας, ο προϊστάμενος του Τμήματος Επιθεώρησης Λάρισας της Υπηρεσίας Υποστήριξης Κυκλοφορίας (σιδηροδρόμων) Κεντρικής και Νοτίου Ελλάδος, ο οποίος παρέμενε προσωρινά κρατούμενος μετά το έγκλημα των Τεμπών, αποφυλακίζεται.

Σύμφωνα με το larissanet.gr, το δικαστικό συμβούλιο έκανε δεκτό το αίτημα αποφυλάκισης, αντικαθιστώντας την προσωρινή κράτηση με κατ’ οίκον περιορισμό με έλεγχο από την Εισαγγελία Πρωτοδικών του τόπου κατοικίας του.

Να σημειωθεί πως η απόφαση έχει ισχύ μετά την καταβολή εγγυοδοσίας 20.000 ευρώ, ενώ ισχύει επίσης και ο περιοριστικός όρος της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα.

Θυμίζουμε πως ο επιθεωρητής είχε κριθεί προφυλακιστέος μετά την απολογία του στον εφέτη ανακριτή σχεδόν ένα χρόνο πριν και συγκεκριμένα στις 31 Μαρτίου. Η δίωξη του είναι σε βαθμό κακουργήματος και σχετίζεται με την τοποθέτηση του 59χρονου σταθμάρχη στη βραδινή βάρδια της 28ης Φεβρουαρίου τη στιγμή που γνώριζε πως ο συγκεκριμένος δεν πληροί τα κριτήρια να ανταπεξέλθει στο συγκεκριμένο πόστο.

Οι λάθος χειρισμοί του σταθμάρχη το βράδυ της 28ης έστειλαν την επιβατική αμαξοστοιχία στην γραμμή καθόδου αντί της γραμμής ανόδου με αποτέλεσμα αυτή να συγκρουστεί μετωπικά με την εμπορική αμαξοστοιχία και να χάσουν τη ζωή τους 57 άνθρωποι.

Η προηγούμενη αίτηση αποφυλάκισης που κατέθεσε ο Επιθεωρητής την περασμένη άνοιξη είχε απορριφθεί από το Συμβούλιο Εφετών με τις επισημάνσεις ότι κρίνεται πολύ πιθανό να διαπράξει αξιόποινες πράξεις προκειμένου να συγκαλύψει το έγκλημα για το οποίο κατηγορείται.