ΤΕΜΠΗ: ΑΙΤΗΜΑ ΚΑΡΥΣΤΙΑΝΟΥ – ΑΣΛΑΝΙΔΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΑΡΣΗ ΤΗΣ ΑΣΥΛΙΑΣ ΤΩΝ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΚΑΙ ΣΠΙΡΤΖΗ

Αίτημα προς το προεδρείο της Βουλής απέστειλαν οι συγγενείς θυμάτων από την τραγωδία στα Τέμπη, η Μαρία Καρυστιανού και ο Παύλος Ασλανίδης και ζητούν την άρση της ασυλίας των Κώστα Καραμανλή και Χρήστου Σπίρτζη, με βάση το πόρισμα της ευρωπαϊκής εισαγγελίας για τη σύμβαση 717 και το νομικό επιχείρημα πως το ενωσιακό δίκαιο υπερτερεί ακόμα και του συντάγματος.

Στο αίτημα σημειώνεται μεταξύ άλλων πως η συγκεκριμένη συνταγματική πρόβλεψη «παρεμποδίζει την εφαρμογή των διατάξεων της ευρωπαϊκής εισαγγελίας ως προς τη διεξαγωγή της έρευνας, δίωξης και επιβολής του νόμου για εικαζόμενες αξιόποινες πράξεις» των Κώστα Καραμανλή και Χρήστου Σπίρτζη.

Στο αίτημα που υπογράφει η πληρεξούσια δικηγόρος, Ελεονώρα Γεωργίου, σημειώνεται ότι «το ενωσιακό δίκαιο υπερτερεί του Συντάγματος και ως εκ τούτου, πρέπει «να καταστεί αυτοδικαίως ανεφάρμοστη η διάταξη του άρθρου 86 του Συντάγματος».

Οι δύο γονείς σημειώνουν στο έγγραφο ότι «η παραπομπή της υπόθεσης εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας στις εθνικές αρχές ήταν εξ αρχής βέβαιο ότι δεν θα τελεσφορούσε λαμβάνοντας υπόψη ότι η κοινοβουλευτική πλειοψηφία δεν επιθυμεί την ποινική δίωξη των πρώην υπουργών της για κανένα λόγο, στη συγκεκριμένη περίπτωση του Κωνσταντίνου Καραμανλή ο οποίος είναι πλέον βουλευτής».

Το αίτημα έρχεται ενόψει της αυριανής συζήτησης στην Ολομέλεια της Βουλής του πορίσματος της κυβερνητικής πλειοψηφίας στην Εξεταστική για τα Τέμπη EN;V Tην άρση ασυλίας του Κ. Αχ. Καραμανλή ζήτησε εκ νέου σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.