ΣΤΟ ΣΤΟΧΑΣΤΡΟ ΤΟΥ ΑΔ. ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΡΕΙΟΥ ΠΑΓΟΥ, Η ΕΥΡΩΠΑΙΑ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ

Για «εθιμοτυπική επίσκεψη κατόπιν αιτήματός της» κάνει λόγο η ηγεσία του Αρείου Πάγου αναφερόμενη στην επίεσκεψη που είχε στις 13 Μαρτίου με την Ευρωπαία Εισαγγελέα, Λάουρα Κοβέσι, προσπαθώντας να υποβαθμίση την συνάντηση – Ο Άδωνις Γεωργιάδης εξαπολύει επίθεση εναντίον της, κάνοντας λόγο για «απαράδεκτη επέμβαση», πέραν του θεσμικού της ρόλου.

Η συνάντηση της Λάουρα Κοβέσι με την πρόεδρο και την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου έγινε γνωστή με δελτίο Τύπου που εκδόθηκε δύο ημέρες μετά τη συνάντηση και συγκεκριμένα στις 15 Μαρτίου.

Όπως τονίζεται στην ανακοίνωση, οι Παναγιώτης Λυμπερόπουλος και Κωνσταντίνος Τζαβέλλας, εκπρόσωποι Τύπου του Αρείου Πάγου και της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου, αντίστοιχα, ανέφεραν στις 15 Μαρτίου πως η Ευρωπαία Εισαγγελέας πραγματοποίησε «κατόπιν αιτήματός της εθιμοτυπική επίσκεψη» στον Άρειο Πάγο και συναντήθηκε με την πρόεδρο και την εισαγγελέα του.

«Κατά τη συνάντηση αυτή επιβεβαιώθηκε εκατέρωθεν η πρόθεση για στενή και αρμονική συνεργασία των εισαγγελικών λειτουργών της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας και της Εισαγγελίας της χώρας μας, οπωσδήποτε, μέσα στα θεσμικά πλαίσια, που καθορίζονται από τον κανονισμό Ε.Ε. 2017/1939 του Συμβουλίου, ο οποίος περιορίζει την καθ’ ύλην και μόνον στις αξιόποινες πράξεις που θίγουν οικονομικά συμφέροντα της Ε.Ε.» αναφέρουν.

Σημειώνεται ότι σε συνεντεύξεις της η Κιόβεσι τόνισε πως οι υπαίτιοι πρέπει να πληρώσουν, καυτηρίασε τη μη ολοκλήρωση της σύμβασης 717 και ζήτησε την αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών, γιατί δεν επιτρέπει την απονομή Δικαιοσύνης.

Παράλληλα, σήμερα ο Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας στην ΕΡΤ, ανέφερε πως «όσον αφορά την παρέμβαση της ευρωπαίας εισαγγελέως, που είπε να αλλάξει το Σύνταγμα, θέλω να ξεκαθαρίσω ότι θεωρώ την επέμβασή της παντελώς απαράδεκτη, πέραν παντός ορίου θεσμικού ρόλου που έχει».

Συνεχίζοντας, ο υπουργός Υγείας υποστήριξε: «Εγώ δηλαδή δεν σας κρύβω ότι αν υπάρχει διαδικασία, ακόμα και να αμφισβητήσουμε τη θέση της, θα πρέπει το κάνουμε. Είναι απαράδεκτο αυτό που έκανε και ελπίζω να υπάρχουν θεσμοί στις Βρυξέλλες να την τιμωρήσουν γι’ αυτό. Στις Βρυξέλλες, τα κράτη στην Ευρωπαϊκή Ένωση παραμένουν ανεξάρτητα κυρίαρχα κράτη και δεν δεχόμαστε κομισάριους ή δερβέναγες για να μας πουν τι θα κάνουμε στη χώρα μας».

«Έχει θεσμικό ρόλο και μίλησε με ιταμό ύφος σε μία ανεξάρτητη κυρίαρχη Δημοκρατία. Ήταν παντελώς απαράδεκτη και απορώ πως ο κόσμος δε βλέπει πόσο απαράδεκτο είναι, ένας άνθρωπος που έχει αξίωμα δημόσιο να παρεμβαίνει με αυτό τον τρόπο σε ένα κυρίαρχο κράτος» επέμεινε.