ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΑΡΕΚΛΕΣ ΣΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ

Σε βαρύ κλίμα ξεκινά σήμερα Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου, το κρίσιμο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ υπό το βάρος των εξελίξεων που ταρακούνησαν τις προηγούμενες μέρες το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Μπορεί τις τελευταίες ώρες να υπάρχει προσπάθεια να πέσουν οι τόνοι στην Κουμουνδούρου και να γίνονται δηλώσεις ενότητας, όμως είναι βαριά η σκιά όσων έχουν προηγηθεί, που πυροδοτήθηκαν από το αιφνίδιο ερωτηματολόγιο που έθεσε ο πρόεδρος Στέφανος Κασσελάκης προς τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ και που οδήγησαν στην εκρηκτική συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας. 

Την ίδια ώρα που η κοινωνία υποφέρει από τη νεοφιλελεύθερη πολιτική της κυβέρνησης της Ν.Δ. και ενώ ο κόσμος βρίσκεται σε σημείου βρασμού στους δρόμους μέσα από ένα πολύμορφο αγώνα, τόσο στη παιδεία, όσο και στην αγροτιά, στον ΣΥΡΙΖΑ ασχολούνται με τις καρέκλες.

Αξίζει να σημειωθεί επίσης πως χθεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Documento» έφερνε τον πρόεδρο να δρομολογεί –πολύ πρόωρα– πρόταση για αλλαγή συσχετισμών στα όργανα του κόμματος, με εκλογή νέας Κεντρικής Επιτροπής και Πολιτικής Γραμματείας: μια κίνηση που αναμένεται να αυξήσει περαιτέρω την εσωστρέφεια, με ό,τι αυτό συνεπάγεται εν όψει των ευρωεκλογών. Σημειώνεται ότι ο μέχρι σήμερα σχεδιασμός ήταν να γίνουν οι ευρωεκλογές και μετά να υπάρξει συζήτηση για τα όργανα. Πάντως, πηγές από το περιβάλλον του Στ. Κασσελάκη διέψευδαν το παραπάνω ενδεχόμενο. 

Μηνύματα ενότητας

Λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Τρίτης ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος, κατά την οποία φάνηκε ότι ο Στ. Κασσελάκης υποχρεώθηκε σε υποχώρηση και αναγκάστηκε να αποσύρει την επιστολή του, με την οποία επέμενε στο ερωτηματολόγιο για την ταυτότητα και το όνομα του κόμματος και για την υπερίσχυσή του ως αρχηγού του κόμματος, και τις απειλές περί προσφυγής στη βάση για επανεπιβεβαίωση της προεδρίας του. Σύμφωνα με πληροφορίες, στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ αρνήθηκαν να δώσουν «λευκή επιταγή» στελέχη όπως η Όλγα Γεροβασίλη, ο Γιάννης Ραγκούσης, ο Διονύσης Τεμπονέρας και ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος.

Πάντως, το πρωί της Τετάρτης, πηγές της Κουμουνδούρου άφηναν να διαρρεύσει πως είναι ψέμα πως ο πρόεδρος πήρε πίσω την επιστολή του προς τα μέλη της ΠΓ, υπονοώντας ότι όλα αυτά είναι «χίμαιρες και σενάρια συνωμοσιολογίας». Μάλιστα, οι ίδιες πήγες ισχυρίζονταν πως «μόνο ένα μέλος του οργάνου ζήτησε να τεθεί σε ψηφοφορία η ανάκληση της προχθεσινής επιστολής Κασσελάκη κάτι που απορρίφθηκε», και ότι «το ερωτηματολόγιο παραμένει αναρτημένο στον ISyriza». 

Σε κάθε περίπτωση, την Τετάρτη υπήρξε καταιγισμός δηλώσεων που προωθούσαν την ενότητα, από στελέχη του κόμματος. Μεταξύ άλλων, ο Γιώργος Τσίπρας ανέφερε ότι «δεν τίθεται κανένα απολύτως θέμα αμφισβήτησης του Στέφανου Κασσελάκη.  Δεν υπήρξε ένταση. Εντάσεις υπήρξαν μόνο στιγμιαία. Ήταν πολύ παραγωγική συζήτηση και το αποτέλεσμα είναι πολύ καλό. Είμαστε όλοι ενωμένοι».

Σε ανάλογο πνεύμα και ο Γιάννης Ραγκούσης που δήλωσε ότι «το αποτέλεσμα πιστοποιεί ότι δεν είναι σε κρίση αυτή τη στιγμή ο ΣΥΡΙΖΑ», καθώς και ότι το θετικό είναι ότι «βγήκαμε με μία ομόφωνη τοποθέτηση στα πράγματα, βάση της οποίας, ουσιαστικά, λέμε ότι πάμε να δώσουμε με όλες μας τις δυνάμεις τη μάχη των Ευρωεκλογών, να φέρουμε το καλύτερο αποτέλεσμα και, στην πορεία αυτή, να πραγματοποιήσουμε από αύριο και το συνέδριο, το οποίο θα μάς δώσει όσο το δυνατόν καλύτερη δύναμη»

Όσο για τον Κώστα Ζαχαριάδη, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «σε κανένα δημοκρατικό κόμμα δεν υπάρχει αιώνιος πρόεδρος. Ο Στέφανος Κασσελάκη είναι πρόεδρος, έχει διαγράψει μία καθαρή, διπλή εκλογική νίκη από τη βάση του κόμματος. Κανένας δεν έχει εγείρει θέμα δυσπιστίας και πορευόμαστε προς το συνέδριο του κόμματος».

Χαρακτηριστική και η δήλωση του Πέτρου Παππά: «Είναι αδιανόητο και πολιτικά ανόητο να αμφισβητείται η ηγεσία Κασσελάκη. Η δική μου πεποίθηση και η διάθεση του κ. Κασσελάκη είναι ότι, αν αμφισβητηθεί, θα ζητήσει ξανά την εμπιστοσύνη της βάσης».

Σε κάθε περίπτωση, κανείς δεν μπορεί να είναι βέβαιος για πώς ακριβώς θα εξελιχθεί το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ.

Τα του συνεδρίου

Το 4ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ θα διεξαχθεί από την Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου, μέχρι την Κυριακή 25 Φεβρουαρίου στο Tae Kwon Do, στο Παλαιό Φάληρο, με κεντρικό σύνθημα «προοδευτική αντεπίθεση τώρα». Το συνέδριο θα αρχίσει με ομιλία του προέδρου, ο οποίος θα τοποθετηθεί εκ νέου το μεσημέρι της Κυριακής. 

Πρόεδρος του συνεδρίου θα είναι ο Πάνος Ρήγας. 

Εκπρόσωποι των άλλων κομμάτων έχουν προσκληθεί να συμμετάσχουν στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, πλην της Νέας Αριστεράς. Πάντως, η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου, δήλωσε ξεκάθαρα ότι δεν πρόκειται να παραστεί, κάνοντας μάλιστα λόγο για «μεταλλαγμένο κόμμα».