ΣΥΝΕΧΙΣΗ ΤΗΣ ΣΦΑΓΗΣ ΘΕΛΕΙ Ο ΝΕΤΑΝΙΑΧΟΥ – ΚΑΤΑΡΡΕΟΥΝ ΟΙ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ – “ΜΑΥΡΟ” ΣΤΟ AL JAZEERA ΣΤΟ ΙΣΡΑΗΛ


Σε πλήρη κατάρρευση οδηγούνται οι διαπραγματεύσεις στο Κάιρο της Αιγύπτου μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς με το αίτημα μόνιμης κατάπαυσης του πυρός να απορρίπτεται κατηγορηματικά από την κυβέρνηση Νετανιάχου ενώ την ίδια στιγμή διατυπώνονται νέες απειλές για χερσαία εισβολή στη Ράφα, όπου έχουν καταφύγει πάνω από ένα εκατομμύριο πρόσφυγες, κυρίως άμαχοι, από όλη τη Λωρίδα της Γάζας.

Ταυτόχρονα η ισραηλινή κυβέρνηση σφίγγει περισσότερο τον κλοιό απέναντι στους Άραβες πολίτες ακόμα και μέσα στο Ισραήλ κλείνοντας το γραφείο του τηλεοπτικού σταθμού Al Jazeera.

Ο Νετανιάχου με δηλώσεις του την Κυριακή ξεκαθάρισε πως δεν θα δεχτεί τη μόνιμη κατάπαυση του πυρός και πως δεν συναινεί σε οποιαδήποτε πρόταση που «θα άφηνε ανέπαφη τη Χαμάς». Όπως είπε, εάν υπάρξει πλήρης κατάπαυση του πυρός, η Χαμάς θα μπορέσει να εξαπολύσει νέες επιθέσεις στο προσεχές μέλλον κατά του Ισραήλ ενώ χαρακτήρισε ως απαράδεκτη την πρόταση της Χαμάς για αποχώρηση όλων των στρατευμάτων από τη Γάζα και τερματισμό του πολέμου.

Από την πλευρά της Χαμάς εκδόθηκε ανακοίνωση στην οποία υποστηρίζει πως είναι ακόμη πρόθυμη να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις ώστε «να επιτευχθεί μια συνολική, διασυνδεδεμένη συμφωνία που θα τερματίσει την επιθετικότητα, θα εγγυάται την απόσυρση των δυνάμεων του Ισραήλ και θα επιτυγχάνει μια σοβαρή συμφωνία ανταλλαγής κρατουμένων» ενώ ο επικεφαλής της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, κατηγόρησε τον Νετανιάχου ότι «σαμποτάρει τις προσπάθειες που έγιναν μέσω των διαμεσολαβητών».

Ακριβώς την ώρα που διεξάγονται οι διαπραγματεύσεις ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Γιοάβ Γκαλάντ, απείλησε πως αν η Χαμάς δεν αποδεχθεί την πρόταση συμφωνίας, τότε στο «πολύ σύντομο μέλλον» ο στρατός του Ισραήλ θα εισβάλει στη Ράφα, ενώ κατηγόρησε τη Χαμάς πως δείχνει ότι δεν είναι δυνατή η επίτευξη εκεχειρίας ανάμεσα στις δύο πλευρές.

Φίμωτρο στο Αl Jazeera

Με απόφαση του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου από την Κυριακή έπεσε “μαύρο” στο τηλεοπτικό πρόγραμμα του κρατικού τηλεοπτικού σταθμού ειδήσεων του Κατάρ, Al Jazeera στο Ισραήλ. Ο Νετανιάχου αποκάλεσε το κανάλι «φερέφωνο της Χαμάς» και υποστήριξε πως «οι δημοσιογράφοι του Al Jazeera έβλαψαν την ασφάλεια του Ισραήλ».

Λίγη ώρα μετά τις ανακοινώσεις του Νετανιάχου η τηλεοπτική μετάδοση του Al Jazeera στο Ισραήλ διακόπηκε. Η διοίκηση του καναλιού καταδίκασε την απόφαση της ισραηλινής κυβέρνησης να κλείσει το γραφείο του στο Ισραήλ, χαρακτηρίζοντάς την «εγκληματική ενέργεια».

Το Γραφείο του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα επέκρινε επίσης το κλείσιμο του δικτύου.

«Λυπούμαστε για την κυβερνητική απόφαση να κλείσει το Al Jazeera στο Ισραήλ», ανέφερε στο X.

«Ένα ελεύθερο και ανεξάρτητο μέσο ενημέρωσης είναι απαραίτητο προκειμένου να διασφαλίζεται η διαφάνεια και η λογοδοσία. Τώρα, ακόμη περισσότερο δεδομένων των ισχυρών περιορισμών στις μεταδόσεις από τη Γάζα. Η ελευθερία της έκφρασης είναι ένα κρίσιμο ανθρώπινο δικαίωμα. Καλούμε την κυβέρνηση να αναιρέσει την απαγόρευση».