«ΣΤΟ ΠΟΔΙ» ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΙΔΩΝ – ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Τετάρτη 29 Νοεμβρίου στις 7 το απόγευμα στην πλατεία Δαβάκη, θα πραγματοποιήσει ο Σύλλογος Γυναικών Καλλιθέας, καθώς, όπως καταγγέλλει, το Νοσοκομείο Παίδων πλέον λειτουργεί μόνο ως κέντρο προγραμματισμένου ελέγχου, χωρίς τη δυνατότητα κάλυψης εκτάκτων περιστατικών.

Σύμφωνα με τον Σύλλογο Γυναικών, «τα υποστελεχωμένα σε παιδιάτρους και σε άλλες ειδικότητες γιατρών Κέντρα Υγείας της περιοχής του Νότιου Τομέα δεν επαρκούν για να καλύψουν τις ολοένα και αυξανόμενες ανάγκες μας, με τα χιλιάδες παιδιά που φοιτούν στα σχολεία και παιδικούς σταθμούς, που συμμετέχουν στους δεκάδες αθλητικούς και πολιτιστικούς συλλόγους της Καλλιθέας και των όμορων δήμων».

Και όλα αυτά, την ώρα που αυξάνουν κατακόρυφα στα παιδιά μας τα κρούσματα λοιμώξεων, όπως αυτά του ιού κοξάκι, ιδιαίτερα στις ηλικίες κάτω των 10 ετών.

Ο Σύλλογος επισημαίνει ότι η συνεχής υποχρηματοδότηση υποβαθμίζει και απαξιώνει την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας «και μας οδηγεί να βάλουμε βαθιά το χέρι στην τσέπη για να καλύπτουμε την υγεία των παιδιών μας, άλλα και τη δική μας, ακόμα για τα απολύτως απαραίτητα».

Παράλληλα τονίζει ότι με τη συρρίκνωση της λίστας εξετάσεων και παροχών σπρώχνουν τους ασθενείς στα πανάκριβα ιδιωτικά νοσοκομεία και διαγνωστικά κέντρα, τα οποία μάλιστα ξεφυτρώνουν σαν μανιτάρια και στην Καλλιθέα. «Αντί δηλαδή να στελεχώσουν τις δημόσιες δομές υγείας, “μπουκώνουν” με χρήμα τους ιδιώτες που επεκτείνονται και μέσα στις δομές αυτές με τις συμβάσεις ΣΔΙΤ», σημειώνει ο Σύλλογος.

Σύμφωνα με τον Σύλλογο, αυτό είναι το αποτέλεσμα της πολιτικής που αντιμετωπίζει τις ανάγκες του λαού ως κόστος για το κράτος και ως όφελος για τους επιχειρηματικούς κολοσσούς που δραστηριοποιούνται στον τομέα της Υγείας.

«Πρόκειται για τη διαχρονική πολιτική όλων των κυβερνήσεων, όπως και της σημερινής, που προωθούν τις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Βλάπτουν σοβαρά την υγεία των παιδιών μας, που για αυτούς αποτελεί εμπόρευμα αντί για κοινωνικό αγαθό», προσθέτει ο Σύλλογος.

«Η αγωνιστική δράση των γυναικών της Καλλιθέας και των όμορων δήμων, των σωματείων της περιοχής, των λαϊκών οικογενειών είναι αυτή που έβαλε φρένο στο κλείσιμο του Παραρτήματος Παίδων στο πρόσφατο παρελθόν. Συνεχίζουμε τον αγώνα διεκδικώντας την πλήρη στελέχωσή του και τον εκσυγχρονισμό του ώστε να λειτουργεί ως δημόσια παιδιατρική δομή που θα καλύπτει τις ανάγκες της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας για όλα τα παιδιά των νότιων περιοχών», καταλήγει η ανακοίνωση του Συλλόγου Γυναικών Καλλιθέας.

Οι διεκδικήσεις:

  • Άμεση, πλήρη επαναλειτουργία του παραρτήματος του Παιδιατρικού Νοσοκομείου στην Καλλιθέα, ως δομή πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, με χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό και αποκλειστικά δωρεάν υπηρεσίες. Με προσλήψεις μόνιμου επαρκούς ιατρικού προσωπικού όλων των ειδικοτήτων, νοσηλευτικού και βοηθητικού προσωπικού, επαρκή χρηματοδότηση και υλικοτεχνική υποδομή.
  • Στελέχωση του Κέντρου Υγείας Καλλιθέας με όλες τις αναγκαίες ειδικότητες γιατρών, νοσηλευτών και άλλων υγειονομικών, εξοπλισμένο με σύγχρονο τεχνολογικό εξοπλισμό, διαγνωστικά εργαστήρια, φυσικοθεραπευτήριο, φαρμακείο.
  • Δημιουργία Κέντρου Ψυχικής Υγείας, αποκεντρωμένων ιατρείων και κινητών μονάδων που να συνδέονται με το Κέντρο Υγείας, για να καλύπτονται όλες οι ανάγκες όλου του πληθυσμού σε κάθε γειτονιά, στο σπίτι, στην εργασία, στους χώρους εκπαίδευσης και άθλησης.
  • Πλήρη και απολύτως δωρεάν κάλυψη όλων των αναγκών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας (πρόληψη, θεραπεία, αποκατάσταση) όλο το 24ωρο, 365 μέρες το χρόνο.
    Δωρεάν εμβολιασμοί, αποκλειστικά από το δημόσιο σύστημα υγείας σε όλα τα παιδιά και τους ενήλικες. Το κράτος να είναι υπεύθυνο για την προμήθεια, ποιότητα, επάρκεια και εφοδιασμό των δημόσιων υγειονομικών μονάδων με εμβόλια.
  • Ανάπτυξη προγραμμάτων αγωγής υγείας, στα πλαίσια της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, με ιδιαίτερη έμφαση στον παιδικό και εφηβικό πληθυσμό.
  • Νοσοκομεία σε πλήρη λειτουργία, που να εξυπηρετούν τις πραγματικές ανάγκες της δευτεροβάθμιας φροντίδας υγείας για την περιοχή, με αποκλειστική ευθύνη του κράτους, χωρίς καμία επιχειρηματική δράση.