ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ: ΧΩΡΙΣ ΒΑΣΙΚΕΣ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ Ο ΦΑΚΕΛΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΟΥ ΑΝΤΩΝΗ ΚΑΡΓΙΩΤΗ 

Eπιστρέφει στον ανακριτή Πειραιά η υπόθεση δολοφονίας Kαργιώτη. Απουσιάζουν στοιχεία και μαρτυρίες μελών του πληρώματος. Οι δικηγόροι της οικογένειας του 36χρονου ζητούν την επέκταση της κατηγορίας και τη διερεύνηση ρατσιστικού κινήτρου πίσω από το έγκλημα.

Στον ανακριτή Πειραιά επιστρέφει ο αρμόδιος εισαγγελέας τη δικογραφία για την υπόθεση της ανθρωποκτονίας του Αντώνη Καργιώτη λόγω ελλιπών στοιχείων, έπειτα από σχετικό υπόμνημα που κατέθεσαν οι εκπρόσωποι των Δικηγορικών Συλλόγων Λασιθίου, Ρεθύμνου και Αθηνών.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Εύας Παπαδοπούλου για την Εφημερίδα των Συντακτών, στη δικογραφία που έχει σχηματιστεί σε βάρος των τεσσάρων μελών του πληρώματος του «Blue Horizon» τα οποία κατηγορούνται σε βαθμό κακουργήματος για ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο και συνέργεια εντοπίστηκαν σημαντικά κενά από τους δικηγόρους των δικηγορικών συλλόγων που έχουν αναλάβει δωρεάν τη νομική εκπροσώπηση της οικογένειας Καργιώτη.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, απουσιάζουν αρκετά στοιχεία και μαρτυρίες μελών του πληρώματος που δεν κλήθηκαν να καταθέσουν από τις αρμόδιες αρχές, αν και ηχητικά ντοκουμέντα από το πλοίο που έβλεπαν τον περασμένο Σεπτέμβριο το φως της δημοσιότητας «έδειχναν» πως υπάρχουν σημαντικές πτυχές της υπόθεσης που μπορούν να αναδείξουν τα συγκεκριμένα πρόσωπα.

Ενδεικτική, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, είναι η περίπτωση ενός μέλους του πληρώματος, ο οποίος, αφού ο βασικός κατηγορούμενος, ο ύπαρχος, έριξε και άφησε ανήμπορο τον Αντώνη στη θάλασσα, ακούγεται σε ηχητικό να συμβουλεύει τον καπετάνιο του πλοίου και έτερο κατηγορούμενο στην υπόθεση να μην καταγράψει το περιστατικό στο ημερολόγιο του πλοίου.

Μέχρι στιγμής δεν έχει διερευνηθεί ποιο είναι το πρόσωπο αυτό και αν επιχείρησε να αποκρύψει τον θάνατο του Αντώνη στη θάλασσα. Δεν έχει κληθεί να καταθέσει όμως, σύμφωνα με πληροφορίες, ούτε ένας εργαζόμενος ο οποίος ακούγεται σε επίμαχο διάλογο μεταξύ του μελών του πληρώματος να ζητά από τους υπόλοιπους να μη μιλήσουν, κάνοντας εμφανή την απόπειρα συγκάλυψης: «Ενα πράγμα πάντα θα έχετε στον νου. Ποτέ δεν λέμε τι ακούμε και τι βλέπουμε».

Στο υπόμνημα των δικηγόρων υπάρχει και το αίτημα για επέκταση της κατηγορίας από ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο σε ανθρωποκτονία με άμεσο δόλο δεύτερου βαθμού, με το σκεπτικό ότι οι κατηγορούμενοι γνώριζαν πως όταν έσπρωχναν επανειλημμένα τον Αντώνη Καργιώτη εκτός του πλοίου, το αποτέλεσμα θα ήταν ο άμεσος πνιγμός του από τα κύματα.

Πέρα από το σχετικό βίντεο που έχει καταγράψει το περιστατικό, είναι πολλοί και οι αυτόπτες μάρτυρες που περιέγραφαν πώς ο ύπαρχος απωθούσε τον Αντώνη ενώ είχαν τεθεί σε λειτουργία οι μηχανές του πλοίου και ενώ αυτό απομακρυνόταν από την προβλήτα, δίνοντας στη συνέχεια την εντολή στο υπόλοιπο πλήρωμα, μέσω ενδοεπικοινωνίας, να συνεχιστεί κανονικά το ταξίδι.

Ρατσιστικο κινητρο

Οι δικηγόροι ζητούν να διερευνηθούν και οι μισαναπηρικές και ρατσιστικές προεκτάσεις του εγκλήματος. Στην έκθεση απομαγνητοφώνησης των συνομιλιών του πληρώματος που περιλαμβάνεται στη δικογραφία προκύπτει ότι ο προφυλακισμένος ύπαρχος νόμιζε πως ο Αντώνης «είναι μαύρος, Πακιστανός», ενώ σε άλλο σημείο αναφέρει «ένας παλαβός ήταν» καθιστώντας σαφές πως στα μάτια των δραστών ο Αντώνης συμπύκνωνε συγκεκριμένες στερεοτυπικές ιδιότητες του μαύρου και ανάπηρου περιθωριοποιημένου ατόμου που δεν είχε εισιτήριο.

To αίτημα για να προστεθεί το ρατσιστικό κίνητρο στις κατηγορίες για ανθρωποκτονία έχει διατυπωθεί ξανά και ξανά από συλλογικότητες αναπήρων αλλά και από το Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι στην Εισαγγελία Πειραιά, τον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γιώργου Σκιαδαρέση αλλά και την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Γεωργία Αδειλίνη. Μέχρι σήμερα δεν έχει συμπεριληφθεί.

Πηγή: efsyn.gr / Εύα Παπαδοπούλου