ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΚΑΙ ΦΘΗΝΟ ΡΕΥΜΑ, ΣΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ

Τουλάχιστον απογοητευτικές, ήταν οι προτάσεις της κυβέρνησης, που παρουσίασε στους αγρότες ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στη συνάντηση με τους εκπροσώπους της Πανελλήνιας Επιτροπής μπλόκων των αγροτών, η οποία ολοκληρώθηκε πριν λίγες ώρες και αναμένεται να κρίνει το μέλλον των κινητοποιήσεων, όπου αναμένονται αποφάσεις από τα συντονιστικά όργανα των αγροτών.

Σύμφωνα με τα όσα διέρρευσαν μετά τη συνάντηση, η πρόταση του Μαξίμου αφορά τα επόμενα 8 χρόνια για το ⅓ της κατανάλωσης, με την εκτιμώμενη τιμή να είναι ενιαία στα 9 λεπτά.

Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε φθηνότερο ρεύμα για τους αγρότες για τα επόμενα 2+8 χρόνια. Όμως, στις ανακοινώσεις δεν αναφέρθηκαν πολλά από τα πιο κρίσιμα αιτήματα των αγροτών, όπως για τη θεσμοθέτηση αγροτικού αφορολόγητου πετρελαίου, για την επιδότηση μέσων, εφοδίων και ζωοτροφών και κατάργηση του ΦΠΑ καθώς και για τη μη εφαρμογή της νέας ΚΑΠ.

Όσον αφορά τους κατόχους συνδέσεων αγροτικού ρεύματος με ληξιπρόθεσμες οφειλές, προβλέπεται ότι μπορούν να ρυθμίσουν τις οφειλές τους στους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας με εξόφληση σε μια δεκαετία και μηδενικό επιτόκιο. Και αναφέρεται ότι το σχετικό χρηματοοικονομικό κόστος αναλαμβάνει η πολιτεία με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Μητσοτάκης ανακοίνωσε και την προκαταβολή της επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο (που ανέρχεται σε 82 εκατ. ευρώ), ύψους 40 εκατ. ευρώ στα τέλη Μαρτίου, αντί το φθινόπωρο, όπως έχει προαναγγελθεί, και πως η σχετική διάταξη θα κατατεθεί άμεσα στη Βουλή.

Μάλιστα, ενώ ο πρωθυπουργός δεν κάνει λόγο για φθηνότερο πετρέλαιο, που είναι πάγιο αίτημα των αγροτών, τους ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να ανοίξει διάλογο για ένα πιο δίκαιο τρόπο επιστροφής του ΕΦΚ από το 2025 και μετά, με στοιχεία μόνιμης αντιμετώπισης, σχετικά με το πως κατανέμεται το ποσό επιστροφής, ποιοι και πότε θα το λαμβάνουν.

Πλέον, αναμένεται η επίσημη η αντίδραση των αγροτών για τις προτάσεις που ακούστηκαν. Στόχος του Μαξίμου είναι να «γλυκάνει» τους αγρότες, ώστε να αποχωρήσουν από τα μπλόκα, καθώς η συνεχόμενη σύγκρουση προκαλεί πολιτική φθορά, λίγους μήνες πριν τις Ευρωεκλογές.