ΣΤΗΝ ΕΥΕΛΠΙΔΩΝ Ο Α. ΛΥΤΡΑΣ. ΠΡΟΦΥΛΑΚΙΖΕΤΑΙ

Στην Ευελπίδων έφτασε λίγο μετά τις 10:10 το πρωί της Πέμπτης 20/6 ο Απόστολος Λύτρας. Ο γνωστός ποινικολόγος, ο οποίος χθες το βράδυ για λόγους ασφαλείας μεταφέρθηκε στο Αστυνομικό Τμήμα Νέας Φιλαδέλφειας από το Τμήμα Παλλήνης όπου είχε παραδοθεί, πλέον βρίσκεται στα δικαστήρια της Ευελπίδων, προκειμένου να εκτελεστεί το ένταλμα σύλληψης σε βάρος του, μετά την άρση των περιοριστικών όρων που του είχαν επιβληθεί, για τον ξυλοδαρμό της συζύγου του, Σοφίας Πολυζωγοπούλου.

Η τελευταία ενημέρωση από τα δικαστήρια αναφέρει ότι ο Απόστολος Λύτρας προφυλακίζεται, καθώς ολοκληρώθηκε η διαδικασία στην Ευελπίδων, όπου βρέθηκε ενώπιον εισαγγελέα προκειμένου να εκτελεστεί το ένταλμα προσωρινής κράτησης, που έχει εκδοθεί εις βάρος του για παραβίαση περιοριστικών όρων για την υπόθεση ξυλοδαρμού της συζύγου του.

Σε βάρος του 52χρονου δικηγόρου εκδόθηκε ένταλμα προσωρινής κράτησης, σε αντικατάσταση των περιοριστικών όρων που του επιβλήθηκαν μετά την απολογία του το μεσημέρι της Δευτέρας 17 Ιουνίου για βαριά σκοπούμενη σωματική βλάβη.

Η ανακρίτρια που χειρίζεται την υπόθεση του ξυλοδαρμού έκρινε ότι ο ποινικολόγος παραβίασε τους δύο από τους τρεις όρους που του επέβαλε με τη σύμφωνη γνώμη του αρμόδιου εισαγγελέα, μετά την απολογία του, για να αφεθεί προσωρινά ελεύθερος. Συγκεκριμένα, κρίθηκε ότι παραβίασε τον όρο της υποχρεωτικής μετοίκησης, καθώς και της απαγόρευσης προσέγγισης και επαφής με την κ. Πολυζωγοπούλου. Η αιτία της αλλαγής στην ποινική μεταχείριση του Απόστολου Λύτρα έχει αφετηρία την επικοινωνία του μέσω μηνυμάτων με τη σύζυγό του, αλλά και το περιστατικό της μετάβασης στο σπίτι του ζευγαριού -και της έντασης με λεκτική αντιπαράθεση που υπήρξε- προσώπων από το περιβάλλον του κατηγορούμενου, το οποίο κατήγγειλε με μηνύσεις αλλά και με την ενεργοποίηση του κουμπιού πανικού, η παθούσα δικηγόρος.

Στη δικαστική κρίση βάρυνε, ωστόσο, και το γεγονός ότι ο δικηγόρος παρέμεινε για πολλές ώρες «άφαντος» για τις διωκτικές Αρχές, που ενημέρωσαν την εισαγγελία ότι τον αναζητούν ανεπιτυχώς στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας, μετά την καταγγελία και τις μηνύσεις της κ. Πολυζωγοπούλου για την «εισβολή» στο σπίτι, όπως περιγράφει η ίδια, της πρώην συζύγου του Απόστολου Λύτρα, της κόρης του και ενός δικηγόρου-συνεργάτη του δικηγορικού γραφείου του ζευγαριού.

«Πολλα επιβαρυντικα στοιχεια εις βαρος του»

Η πλευρά της συζύγου του Α. Λύτρα, επισήμανε ότι παραβιάστηκαν  οι περιοριστικοί όροι καθώς δεν τηρήθηκε η απαγόρευση συναναστροφής και προσέγγισης, που επέβαλε ο εισαγγελέας. Συγκεκριμένα όπως ανέφερε ο δικηγόρος της 37χρονης, ο κ. Λύτρας, δεν θα έπρεπε να διαθέτει κλειδιά ούτε να έχει εντάξει την κ. Πολυζωγοπούλου στο γκρουπ στο viber, χωρίς τη θέλησή της, ενώ δεν θα έπρεπε τα συγγενικά του πρόσωπα να μεταβούν στο σπίτι της συζύγου του.

«Έχουν λειτουργήσει πάρα πολλά στοιχεία επιβαρυντικά εις βάρος του ποινικολόγου. Δεν μπορεί να ισχυριστεί κανείς ότι δεν γνώριζε ότι έπρεπε να αντιδράσει διαφορετικά ως προς τη διαδικασία της παράδοσης του κλειδιού του σπιτιού του, ως προς το ζήτημα της τήρησης των περιοριστικών όρων, το οποίο διέτασσε να μην υπάρχει συναναστροφή και άρα αποστολή οποιοδήποτε μηνύματος. Γνώριζε ότι πρέπει, από την στιγμή που υπάρχει ένταλμα σύλληψης, να πάει κατευθείαν στο ΑΤ για να μη θεωρηθεί ότι είναι ύποπτος φυγής», σημείωσε, μεταξύ άλλων, μιλώντας στο MEGA, η δικηγόρος Εβίτα Βαρελά.

«Η ανάδειξη των στοιχείων που θα οδηγήσουν στην αλήθεια είναι μέρος του λειτουργήματος του συνηγόρου, αλλά το ζήτημα από την πλευρά του συνηγόρου υπεράσπισης είναι να υποβαθμίσει την κατηγορία ενώ του συνηγόρου κατηγορίας να την αναδείξει. Η αλήθεια θα βρεθεί στο δικαστήριο. Οποιαδήποτε αντιδικία και διαφορά και αν υπάρχει, δε δικαιολογεί το να υπάρξει οποιαδήποτε λεκτική ή σωματική βία σε κανέναν».

Ο Λυτρας μηνυσε τη συζυγο του

Ο Α. Λύτρας φέρεται να υπέβαλε μήνυση κατά της συζύγου του Σοφίας Πολυζωγοπούλου για συκοφαντική δυσφήμιση και ψευδή καταμήνυση.

Πρόκειται για κατηγορίες πλημμεληματικού χαρακτήρα ωστόσο εμπίπτουν στη διαδικασία του αυτοφώρου. Σύμφωνα με πληροφορίες μετά τη μήνυση εις βάρος της, η 37χρονη οδηγήθηκε στο Αστυνομικό Τμήμα και με εντολή εισαγγελέα αφέθηκε ελεύθερη.

Συγκεκριμένα η κα Πολυζωγοπούλου μετέβη με τον δικηγόρο της Θέμη Σοφό στο ΑΤ Παλλήνης και ακολουθήθηκαν οι προβλεπόμενες διαδικασίες.

Λόγω της δικηγορικής της ιδιότητας και του πλημμεληματικού χαρακτήρα των κατηγοριών δεν προβλέπεται η κράτησή της.

 «Να αναρωτηθουμε τι μετρα προληψης μπορουμε να παρουμε για τις γυναικες»

Από την πλευρά της, η πρόεδρος επιτροπής δικαιωμάτων της ΠΟΑΣΥ, Σοφία Βαγενά, ανέφερε:

«Έχει σημασία μετά από όλη αυτήν τη συζήτηση που γίνεται και έχει ανοίξει ένας δημόσιος διάλογος σχετικά με το επεισόδιο αυτό της ενδοοικογενειακής βίας, να δούμε τι μπορεί να συμβαίνει πίσω από κλειστές πόρτες και τι μπορεί να κρύβεται τελικά πίσω από τις, υποτίθεται, ευτυχισμένες οικογένειες. Να αναρωτηθούμε τι μέτρα πρόληψης μπορούμε να πάρουμε για τις γυναίκες».

Για τους περιοριστικούς όρους σημείωσε: «Ο εισαγγελέας μπορεί, με αιτιολογημένη διάταξή του, να διατάξει τον περιορισμό, δηλαδή να διατάξει περιοριστικά μέτρα. Δεν πρέπει να έχεις καμία επικοινωνία με το θύμα ούτε με τον χώρο εργασίας ούτε ακόμα και με τα παιδιά το χρονικό διάστημα που υπάρχουν αυτά τα περιοριστικά μέτρα. Από εκεί και πέρα κρίνει ανάλογα με τη βαρύτητα του εγκλήματος, με το αν υπάρχει περίπτωση να κλιμακωθεί η ένταση και να υπάρχει υποτροπή του δράστη, τότε μπορεί να κρίνει και την προσωρινή κράτηση του θύτη».

«Καθημερινά, έχουμε πάρα πολλά επεισόδια ενδοοικογενειακής βίας. Αυτό που στατιστικά βλέπουμε είναι ότι η ενδοοικογενειακή βία δεν είναι ποτέ ένα μεμονωμένο γεγονός. Είναι ένα μοτίβο επιθετικών και κακοποιητικών συμπεριφορών, που πολλές φορές είναι χρόνιες και γι’ αυτό βλέπουμε τελικά ότι η πρόθεση των γυναικών και η ανοχή στη συστηματική κακοποίηση, είναι αυτή που τελικά καταλήγει είτε στη φυσική είτε στην ψυχολογική τους κακοποίηση», συμπληρώνει.

500 περιστατικα την εβδομαδα

Κάθε εβδομάδα, τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας που φτάνουν στα αστυνομικά τμήματα είναι περίπου 500.

«Από την στιγμή που θα μας γνωστοποιηθεί μια κακοποίηση, εμείς προχωράμε με όλες τις νόμιμες ενέργειες. Αυτό που βλέπουμε δυστυχώς, είναι ότι οι γυναίκες ανακαλούσαν. Αυτό πλέον δεν υπάρχει. Η ψυχολογία του θύματος όμως παίζει μεγάλο ρόλο. Πολλές φορές υποπέφτουν στο στάδιο της μετάνοιας και κάνουν το λάθος και επιστρέφουν και ξανασυμβαίνει αυτός ο φαύλος κύκλος της βίας», σημείωσε η κ. Βαγενά.

Κλείνοντας την τοποθέτησή της για την υπόθεση Λύτρα, η κα Βαγενά εκτίμησε, πως «μετά την παραβίαση των περιοριστικών όρων, θεωρούμε ότι θα κριθεί προφυλακιστέος».