ΣΠΕΡΝΕΙ ΞΑΝΑ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ – ΠΑΝΩ ΑΠΟ 15.500 ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ 

Τη στιγμή που εκτυλίσσεται μια άνευ προηγουμένου ανθρωπιστική κρίση στο νότιο κομμάτι της Γάζας, συνεχίζονται οι επιχειρήσεις του ισραηλινού στρατού και στο βόρειο τμήμα. Πάνω από 15.500 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί από ισραηλινά πλήγματα τους τελευταίους δύο μήνες, όπως ανακοίνωσε την Κυριακή το υπουργείο Υγείας της Γάζας.

Ακόμη μια αρνητική εξέλιξη ωστόσο είναι ότι, μετά τις προειδοποιήσεις του, ο ισραηλινός στρατός πλέον επιχειρεί και στο νότιο τμήμα της Γάζας. Όπως ανακοίνωσε ο αρχηγός του γενικού επιτελείου, στρατηγός Χέρτζι Χαλεβί, η επιχείρηση στη νότια Γάζα θα είναι αντίστοιχη με την προηγούμενη επίθεσή του στο βόρειο τμήμα.“Πολεμήσαμε σκληρά και αδιάλλακτα στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας και το ίδιο κάνουμε τώρα στη νότια Γάζα”, δήλωσε ο Χαλεβί.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Ασράφ αλ-Κούντρα, το 70% των Παλαιστινίων που σκοτώθηκαν ήταν γυναίκες και παιδιά, αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο. Είπε ότι έχουν τραυματιστεί 41.316. «Τις τελευταίες ώρες, μόνο 316 νεκροί και 664 τραυματίες απομακρύνθηκαν από τα ερείπια και μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία, αλλά πολλοί άλλοι εξακολουθούν να βρίσκονται κάτω από τα ερείπια», πρόσθεσε ο al-Qudra.

Το Χαν Γιούνις είναι πλέον το επίκεντρο του πολέμου, ενώ το Ισραήλ στις εντολές εκκένωσης καλεί τους Παλαιστίνιους να κινηθούν νότια προς τη Ράφα ή νοτιοδυτικά προς τη θάλασσα.

 χιλιάδες άνθρωποι έχουν ήδη εγκαταλείψει το βόρειο τμήμα για να καταφύγουν στο Χαν Γιουνίς, ενώ χαρακτηριστική είναι και η τελευταία ενημέρωση του ΟΗΕ, σύμφωνα με την οποία περίπου 1,8 εκατ. άνθρωποι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους.

Η τελευταία ενημέρωση του ΟΗΕ αναφέρει ότι περίπου 1,8 εκατομμύρια άνθρωποι είναι εσωτερικά εκτοπισμένοι στη Γάζα. Μιλώντας στο BBC, ο επικεφαλής του ΟΗΕ, Φίλιπο Γκράντι, είπε ότι οι Παλαιστίνιοι στη Λωρίδα της Γάζας «σπρώχνονται όλο και περισσότερο προς μια στενή γωνία αυτού που είναι ήδη πολύ στενό έδαφος».