«ΣΟΥΛΤΑΝΟΣ» ΚΑΙ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ – «ΑΝΥΠΑΡΚΤΟΣ» Ο ΣΟΛΤΣ

«Εμείς δεν έχουμε ενοχές έναντι του Ισραήλ και μπορούμε να μιλάμε ελεύθερα», ανέφερε ο Ταγίπ Ερντογάν στον Γερμανό καγκελλάριο Όλαφ Σολτς, κατά την διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου, μετά την συνάντησή τους στο Βερολίνο. Ο Τούρκος πρόεδρος υπονόησε εμμέσως, ότι η Γερμανία στηρίζει το Ισραήλ, καθώς νοιώθει ενοχές λόγω του Ολοκαυτώματος από τους ναζί.

«Η Τουρκία δεν είναι  μια οποιαδήποτε χώρα του ΝΑΤΟ, αλλά μία από τις πέντε πιο σημαντικές» ανέφερε επίσης με στόμφο, απαντώντας σε δημοσιογραφική ερώτηση. Οι δύο άνδρες, με τις δηλώσεις τους παρέμειναν σταθεροί στις θέσεις τους για την κρίση στη Μέση Ανατολή.

Γερμανός δημοσιογράφος ζήτησε από τον τούρκο πρόεδρο να εξηγήσει τις πρόσφατες δηλώσεις του περί «τρομοκρατικού κράτους», «γενοκτονίας» και «φασισμού» εκ μέρους του Ισραήλ, ρώτησε εάν υποστηρίζει το δικαίωμα ύπαρξης του κράτους του Ισραήλ και γιατί περιγράφει την Χαμάς ως «απελευθερωτική δύναμη», όταν οι εταίροι του στο ΝΑΤΟ την θεωρούν τρομοκρατική οργάνωση. Ο Ταγίπ Ερντογάν απάντησε τονίζοντας ότι η Τουρκία δεν είναι «μια οποιαδήποτε χώρα του ΝΑΤΟ, αλλά μία από τις πέντε πιο σημαντικές», υπενθύμισε ότι «χάρη στην Τουρκία» εξήχθησαν 3,5 εκατομμύρια τόνοι σιτηρών από την Ουκρανία προς την Ευρώπη και την Αφρική και αναφέρθηκε σε χιλιάδες Παλαιστίνιους που σκοτώθηκαν από το Ισραήλ και σε βομβαρδισμούς νοσοκομείων, εκκλησιών και τζαμιών. «Ως μουσουλμάνος, έχω πρόβλημα με αυτό, εσείς, ως χριστιανός, δεν έχετε; Δεν υπάρχει όμως αντίδραση σε αυτό, ενώ θα έπρεπε», δήλωσε απευθυνόμενος στον δημοσιογράφο και υπογράμμισε ότι ο ίδιος δεν διαχωρίζει μουσουλμάνους και χριστιανούς.

«Οι Ισραηλινοί διαθέτουν πυρηνικά όπλα, αλλά ψεύδονται» ανέφερε Ο Ταγίπ Ερντογάν από την πλευρά του και υποστήριξε ότι ο κόσμος «μιλάει συνεχώς για την Χαμάς, αλλά αποσιωπάται η απάντηση του Ισραήλ και οι θάνατοι στη Γάζα». Αναφέρθηκε σε τεράστια διαφορά εξοπλισμού μεταξύ των δύο πλευρών, υποστηρίζοντας ότι οι Ισραηλινοί διαθέτουν πυρηνικά όπλα, αλλά ψεύδονται και το αρνούνται. «Η Γάζα στην πραγματικότητα δεν υπάρχει πια. Έχει ισοπεδωθεί. Υπάρχουν 13.000 νεκροί Παλαιστίνιοι, γυναίκες, ηλικιωμένοι και παιδιά, καθώς και όμηροι στην ισραηλινή πλευρά», δήλωσε και έκανε λόγο για καταστροφές νοσοκομείων, εκκλησιών και τζαμιών.
Ο κ. Σολτς ανέφερε πως:
«Το δικαίωμα ύπαρξης του Ισραήλ είναι αδιαμφισβήτητο» «Δεν υπάρχει χώρος για αντισημιτισμό στη χώρα μας – είτε με πολιτικό είτε με θρησκευτικό κίνητρο, από τη δεξιά ή από την αριστερά, από το εσωτερικό ή το εξωτερικό», τόνισε ο καγκελάριος και επανέλαβε την «ακλόνητη αλληλεγγύη» της Γερμανίας προς το Ισραήλ. «Το δικαίωμα ύπαρξης του Ισραήλ είναι αδιαμφισβήτητο. Το Ισραήλ έχει το δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό του σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Ταυτόχρονα, λέμε ότι κάθε ζωή είναι εξίσου σημαντική και, όπως είμαστε εναντίον του αντισημιτισμού στη Γερμανία, είμαστε και εναντίον της περιθωριοποίησης των πέντε εκατομμυρίων μουσουλμάνων που ζουν στη χώρα», πρόσθεσε.

Ο Γραμματέας του ΜΕΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης, μιλώντας στο ΚΟΝΤΡΑ και στον Πάνο Χαρίτο το βράδυ της 17ης Νοέμβρη αναφερόμενος ειδικά στην ευρωπαϊκή πολιτική και στη συνάντηση Ερντογάν – Σολτσ, είπε: « Η Τουρκία έχει καταφέρει να παίζει ρυθμιστικό ρόλο στην ανατολική Μεσόγειο εξαιτίας της ανυπαρξίας της ευρωπαϊκής πολιτικής και ειδικά του Γερμανού καγκελάριου.»