SOS ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΡΥΘΡΟ ΣΤΑΥΡΟ ΓΙΑ ΤΗ ΓΑΖΑ – ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΕΙ ΓΙΑ ΓΕΝΙΚΕΥΣΗ Η ΧΕΖΜΠΟΛΑΧ

Έκκληση απευθύνει η Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού καθώς τελειώνουν οι επίδεσμοι, τα αναισθητικά και τα αναλγητικά. Οι συνθήκες διαβίωσης είναι στοιχειώδεις ενώ δεν υπάρχει πολύ φαγητό.

Σύμφωνα με την Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης στη Γάζα βρίσκεται «υπό σοβαρή πίεση» ενώ επιδεινώνεται η κατάσταση και για τους ασθενείς με χρόνια νοσήματα καθώς ο πόλεμος κλιμακώνεται.

Ανησυχίες δεν υπάρχουν μόνο για τις πιο περίπλοκες καταστάσεις. Υπάρχουν 350.000 ασθενείς με χρόνια νοσήματα στη Γάζα, συμπεριλαμβανομένων καρκινοπαθών και διαβητικών, καθώς και 50.000 έγκυοι, σύμφωνα με στοιχεία από οργανισμούς των Ηνωμένων Εθνών.

Προηγουμένως, η πλειονότητα των ασθενών αυτών θα λάμβανε ιατρική φροντίδα στη Γάζα, αλλά τώρα τα Ηνωμένα Εθνη λένε ότι το εύθραυστο σύστημα υγείας στον θύλακα είναι στα όρια της κατάρρευσης, λόγω των αεροπορικών επιθέσεων, της αύξησης του αριθμού των τραυματιών και της γρήγορης μείωσης των προμηθειών σε φάρμακα και καύσιμα. Μόνο ένα μικρό μέρος βοήθειας έχει εισέλθει στον θύλακα ενώ περίπου 80 ασθενείς κατάφεραν να φύγουν.

Ορισμένες ανάγκες είναι ιδιαίτερα έντονες. Περίπου 1.000 ασθενείς στη Γάζα χρειάζονται αιμοκάθαρση για να παραμείνουν ζωντανοί, αλλά το 80% των μηχανημάτων βρίσκονται σε νοσοκομεία που τελούν υπό εντολές εκκένωσης, δήλωσε ο ΠΟΥ. Το μοναδικό αντικαρκινικό νοσοκομείο της Γάζας δεν λειτουργεί πλέον.

Αυξάνονται οι νεκροί – Προσπαθούν να φύγουν οι άμαχοι

Χιλιάδες Παλαιστίνιοι άμαχοι φεύγουν και σήμερα, με τα πόδια, από τη βόρεια Λωρίδα της Γάζας, αναζητώντας στα νότια ένα ασφαλές καταφύγιο από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς και τις μάχες μεταξύ των Ισραηλινών στρατιωτών και της Χαμάς.

Η έξοδος αυτή πραγματοποιήθηκε στο τετράωρο «παράθυρο ευκαιρίας» που ανακοίνωσε το Ισραήλ, το οποίο έχει καλέσει τους κατοίκους στο βόρειο τμήμα του θύλακα να φύγουν. Όμως τα κεντρικά και νότια τμήματα της πολιορκημένης Γάζας δέχτηκαν και πάλι πυρά, καθώς ο πόλεμος μπαίνει στον δεύτερο μήνα του.

Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι των υπηρεσιών υγείας είπαν ότι σε αεροπορικό βομβαρδισμό σε σπίτια στον προσφυγικό καταυλισμό Νουσεϊράτ σκοτώθηκαν το πρωί 18 άνθρωποι. Στο Χαν Γιουνές σκοτώθηκαν άλλοι έξι άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και ένα μικρό κορίτσι.

Στο μεταξύ, το υπουργείο Υγείας της Χαμάς ανακοίνωσε σήμερα ότι 10.569 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στους ισραηλινούς βομβαρδισμούς στη Λωρίδα της Γάζας μετά την έναρξη του πολέμου στις 7 Οκτωβρίου.

Μεταξύ των νεκρών είναι 4.324 παιδιά και 2.823 γυναίκες, δήλωσε το υπουργείο, ενώ τουλάχιστον 26.457 είναι οι τραυματίες.

Νέες απειλές της Χεζμπολάχ

Τεντώνει το σχοινί η Χεζμπολάχ για τον πόλεμο μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς καθώς, μετά το διάγγελμα του ηγέτη της οργάνωσης, απειλεί ξανά με γενίκευση των συγκρούσεων αν συνεχιστούν οι βομβαρδισμοί στη Γάζα.

Μόλις λίγες ημέρες μετά το διάγγελμα του ηγέτη της οργάνωσης, ο δεύτερος στην εξουσία της Χεζμπολάχ δήλωσε ότι η δολοφονία αμάχων από το Ισραήλ στη Γάζα κινδυνεύει με ευρύτερο πόλεμο στη Μέση Ανατολή.

Ειδικότερα, ο Σεΐχης Ναΐμ Κασέμ δήλωσε στο BBC ότι θα μπορούσαν να υπάρξουν «πολύ σοβαρές και πολύ επικίνδυνες εξελίξεις στην περιοχή και κανείς δεν θα μπορέσει να σταματήσει τις επιπτώσεις».

«Ο κίνδυνος είναι πραγματικός επειδή το Ισραήλ αυξάνει την επιθετικότητά του εναντίον αμάχων και σκοτώνει περισσότερες γυναίκες και παιδιά. Είναι δυνατόν αυτό να συνεχιστεί και να αυξηθεί, χωρίς να φέρει πραγματικό κίνδυνο στην περιοχή; Νομίζω πως όχι», δήλωσε.

Ενώ επιμένει ότι «όλες οι επιλογές είναι στο τραπέζι», η Χεζμπολάχ περιορίστηκε σε διασυνοριακές επιθέσεις, χτυπώντας κυρίως στρατιωτικούς στόχους.