ΣΕ ΔΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΣ ΤΗΣ ΟΠΚΕ ΓΙΑ ΤΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΟΥ 17ΧΡΟΝΟΥ ΡΟΜΑ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΙΧΑΛΟΠΟΥΛΟΥ

Την παραπομπή σε δίκη του κατηγορούμενου αστυνομικού των ΟΠΚΕ για την ανθρωποκτονία του 17χρονου Χρήστου Μιχαλόπουλου στην Αλίαρτο Βοιωτίας ζήτησε με πρότασή του ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Θήβας Βασίλης Βασιλάκης – Παραγυιός προς το αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο.

Όπως γράφει η συνάδελφος Εύα Παπαδοπούλου στην “Εφημερίδα των Συντακτών”:

Τον Νοέμβριο του 2023 καταγραφόταν ο τρίτος θάνατος νεαρού Ρομ από αστυνομικά πυρά μέσα σε μία τριετία. Είχαν προηγηθεί οι εν ψυχρώ δολοφονίες του 18χρονου Νίκου Σαμπάνη στο Πέραμα το 2021 και του 16χρονου Κώστα Φραγκούλη στα Διαβατά το 2022, με τον Χρήστο Μιχαλόπουλο, έναν μαθητή νυχτερινού Λυκείου και παράλληλα εργαζόμενο, να είναι το τελευταίο και πιο πρόσφατο θύμα μιας αιματηρής αστυνομικής καταδίωξης.

Ο εισαγγελέας σήμερα ζητά να οδηγηθεί στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Θήβας ο κατηγορούμενος αστυνομικός με τις κατηγορίες της ανθρωποκτονίας με ενδεχόμενο δόλο και της παράνομης εκτέλεσης πυροβολισμού εξουδετέρωσης σε βάρος του 17χρονου. Ο 41χρονος είχε αφεθεί ελεύθερος μετά την απολογία του στον ανακριτή, με βασικό υπερασπιστικό ισχυρισμό πως εκείνος δεν πάτησε ποτέ τη σκανδάλη, αλλά προσπαθώντας να βγάλει βίαια τον 17χρονο οδηγό από το αυτοκίνητο, ο Μιχαλόπουλος με μια απότομη κίνηση του χεριού του, «από τον φόβο ή τον πανικό του», «απώθησε με βίαιο τρόπο» το όπλο κι αυτό εκπυρσοκρότησε. Μάλιστα τότε είχε υποστηριχθεί από τον συνήγορο υπεράσπισης του αστυνομικού, Αλέξη Κούγια, πως ο 17χρονος δεν ήταν Ρομ, ενώ ο αστυνομικός κατά την απολογία του, σε μια προσπάθεια να κερδίσει την εύνοια των Αρχών, είχε υποστηρίξει αφενός πως δεν είχε καταλάβει την ηλικία του και αφετέρου πως έκρινε πως ήταν «δυνητικά επικίνδυνος» επειδή «υπήρχε ένα μεγάλο κατσαβίδι» στη θήκη της πόρτας του αυτοκινήτου.

Πλέον όμως από το επίσημο ιατροδικαστικό πόρισμα προκύπτει πως ο αποδέκτης της σφαίρας δεν προσπάθησε να απωθήσει τον αστυνομικό, δήθεν αρνούμενος να βγει από το αυτοκίνητο, αλλά χέρι και όπλο είχαν μια απόσταση περίπου 10 εκατοστών μεταξύ τους, ενώ ούτε δακτυλικά αποτυπώματα βρέθηκαν για να ενισχύσουν το σενάριο της «εκπυρσοκρότησης».

Σύμφωνα με την ιατροδικαστική έκθεση, η σφαίρα διαπέρασε τον αριστερό του αντίχειρα, έφτασε στον λαιμό του και τελικά προκάλεσε ελαφρύ τραύμα στον θώρακα, υποδεικνύοντας πως το θύμα ήταν σκυμμένο, σε στάση που δείχνει πως προσπαθούσε να προστατευτεί. «Οι ισχυρισμοί μας έγιναν αποδεκτοί» σημειώνει ο δικηγόρος της οικογένειας Μιχαλόπουλου στην «Εφ.Συν.». «Από την επίσημη ιατροδικαστική έκθεση, που συγκλίνει με την πραγματογνωμοσύνη του τεχνικού συμβούλου που διόρισε η οικογένεια, αποδείχθηκε ότι ο αδικοχαμένος Χρήστος ουδέποτε ακούμπησε το όπλο του αστυνομικού».

Οι ισχυρισμοί του αστυνομικού διαψεύδονται, όμως, και από τους αυτόπτες μάρτυρες, δηλαδή τον μικρότερο αδελφό του θύματος, που βρισκόταν στη θέση του συνοδηγού, όπως και τις δύο κοπέλες που βρίσκονταν στις πίσω θέσεις του Ι.Χ., των οποίων οι καταθέσεις περιλαμβάνονται στη δικογραφία. Σύμφωνα με τον 16χρονο αδελφό του, ο Χρήστος, που επιχείρησε αρχικά να ξεφύγει από τους αστυνομικούς που ξεκίνησαν την καταδίωξη επειδή οδηγούσε χωρίς δίπλωμα, πήγε να βγει από το αυτοκίνητο με σηκωμένα τα χέρια, όταν δέχθηκε τον πυροβολισμό.

Ηταν εξαρχής προφανής η προσπάθεια συγκάλυψης των συνθηκών της ανθρωποκτονίας, αφού, σύμφωνα με καταγγελίες που είχε αποκαλύψει η «Εφ.Συν.», αμέσως μετά τον πυροβολισμό αλλοιώθηκε ανεπανόρθωτα ο τόπος του εγκλήματος. Οταν ο 17χρονος πυροβολήθηκε από τον αστυνομικό, μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με το αμάξι που οδηγούσε και οι αστυνομικοί έπλυναν το εσωτερικό του αυτοκινήτου, εξαφανίζοντας, ακολούθως, τα πιο κρίσιμα στοιχεία της δικογραφίας: τα αποτυπώματα και το αίμα του θύματος. Αποτέλεσμα, τον τελευταίο χρόνο να μην είναι εφικτή η εξέταση του αυτοκινήτου, να μην μπορεί να πραγματοποιηθεί σχετική εργαστηριακή πραγματογνωμοσύνη αλλά και να μη γίνει ενδελεχής έλεγχος στο εσωτερικό του αμαξιού προκειμένου να μελετήσουν οι Αρχές τις κηλίδες αίματος. Και σαν να μην έφτανε αυτό, αφού διακομίστηκε στο νοσοκομείο ο 17χρονος, ο δράστης αστυνομικός παρέμεινε στο σημείο και όταν έφτασε εκεί η Σήμανση, η περιοχή είχε πλυθεί με νερό, ενώ η ΕΛ.ΑΣ. χρειάστηκε περίπου 14 ώρες για να συλλάβει τον δράστη («Σκοτώστε, Σκουπίστε, Τελειώσατε», 14.11.23, «Εφ.Συν.»).

Από μεριάς της οικογένειας υπήρξε αίτημα να διερευνηθεί η σκανδαλώδης εξάλειψη των αποδεικτικών στοιχείων και να ασκηθεί αυτεπάγγελτα ποινική δίωξη στους υπεύθυνους προανακριτικούς υπαλλήλους. Αυτή η πτυχή της υπόθεσης όμως δεν διερευνήθηκε ποτέ.

Επιβαρυντικό για τον θύτη είναι και το γεγονός πως βίντεο από παρακείμενο κτίριο, που έχει συμπεριληφθεί στη δικογραφία, όχι μόνο καταγράφει τις φωνές του αστυνομικού, αλλά αποδεικνύει πως δεν έδωσε καν περιθώριο χρόνου στον 17χρονο να βγει από το αμάξι: από την πρώτη του εντολή να κατέβει το παιδί από το αυτοκίνητο («Κατέβα κάτω, ρε!») μέχρι τον πυροβολισμό μεσολάβησαν μόλις 7 δευτερόλεπτα.