ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ: ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΠΡΟΣΤΙΜΟ ΣΤΗΝ ΟΥΓΓΑΡΙΑ ΓΙΑ ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙΣ ΚΑΝΟΝΩΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗΣ

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο διέταξε, σήμερα, την Ουγγαρία να πληρώσει πρόστιμο 200 εκατομμυρίων ευρώ και επιπλέον 1 εκατομμύριο ευρώ ανά ημέρα καθυστέρησης για μη συμμόρφωση με τους κανόνες ασύλου της Ε.Ε.

Το δικαστήριο είχε αποφασίσει τον Δεκέμβριο του 2020 ότι η Ουγγαρία δεν είχε συμμορφωθεί με τις πολιτικές του μπλοκ για την παροχή διεθνούς προστασίας και την επιστροφή παράνομων μεταναστών.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο εκτελεστικός βραχίονας του μπλοκ, ξεκίνησε μια νέα δικαστική δράση ζητώντας οικονομικές κυρώσεις. Η αντιμεταναστευτική κυβέρνηση της Ουγγαρίας έχει υιοθετήσει σκληρή γραμμή για τους ανθρώπους που εισέρχονται στη χώρα από τότε που πάνω από 1 εκατομμύριο άνθρωποι εισήλθαν στην Ευρώπη το 2015, οι περισσότεροι από τους οποίους διέφυγαν από τις συγκρούσεις στη Συρία. Έστησε φράχτες στα σύνορα και προσπάθησε βίαια να εμποδίσει πολλούς να εισέλθουν.

«Στην απόφασή του, το Δικαστήριο κρίνει ότι η Ουγγαρία δεν έχει λάβει τα απαραίτητα μέτρα για να συμμορφωθεί με την απόφαση του 2020», ανέφερε το δικαστήριο σε ανακοίνωσή του. «Αυτή η αποτυχία, η οποία συνίσταται στη σκόπιμη αποφυγή της εφαρμογής μιας κοινής πολιτικής της ΕΕ στο σύνολό της, συνιστά μια άνευ προηγουμένου και εξαιρετικά σοβαρή παραβίαση του δικαίου της ΕΕ».

Μετά το ξέσπασμα της πανδημίας του COVID-19 το 2020, η κυβέρνηση ψήφισε νόμο που αναγκάζει άτομα που αναζητούν διεθνή προστασία να ταξιδέψουν στο Βελιγράδι ή το Κίεβο να υποβάλουν αίτηση για ταξιδιωτική άδεια στις πρεσβείες της εκεί για να εισέλθουν στην Ουγγαρία. Μόνο μια φορά μπορούσαν να υποβάλουν τις αιτήσεις τους.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή οδήγησε την Ουγγαρία στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τον νόμο, επιμένοντας ότι η χώρα δεν είχε εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της βάσει των κανόνων των μπλοκ των 27 εθνών. Οι κανόνες υποχρεώνουν όλα τα κράτη μέλη να έχουν κοινές διαδικασίες για τη χορήγηση ασύλου. Οι άνθρωποι έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν αίτηση για άσυλο ή άλλες μορφές διεθνούς προστασίας εάν φοβούνται για την ασφάλειά τους στις χώρες καταγωγής τους ή αντιμετωπίζουν την προοπτική δίωξης λόγω φυλής, θρησκείας, εθνοτικής καταγωγής, φύλου ή άλλων διακρίσεων.

Όπως είπε ο εκπρόσωπος του δικαστηρίου, η πρόσθετη ποινή του 1 εκατομμυρίου ευρώ την ημέρα ισχύει από την Πέμπτη.

Όρμπαν: «Σκανδαλώδης και απαράδεκτη» η απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης»

Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπαν κατήγγειλε ως «σκανδαλώδη και απαράδεκτη» την απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την επιβολή μεγάλου προστίμου στην Βουδαπέστη για μη συμμόρφωση με το ευρωπαϊκό δίκαιο ασύλου.

«Το πρόστιμο των 200 εκατομμυρίων ευρώ συν ένα εκατομμύριο ημερησίως (!!!) για το γεγονός ότι υπερασπιστήκαμε τα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι «σκανδαλώδες και απαράδεκτο», δήλωσε ο εθνικιστής Ούγγρος πρωθυπουργός στο Χ. «Οι παράνομοι μετανάστες φαίνεται ότι είναι σημαντικότεροι για τους γραφειοκράτες των Βρυξελλών από τους ίδιους τους Ευρωπαίους πολίτες του».

Το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης καταδίκασε σήμερα την Ουγγαρία σε καταβολή εφ’ άπαξ προστίμου ύψους 200 εκατομμυρίων ευρώ και ενός εκατομμυρίου ευρώ για κάθε ημέρα καθυστέρησης για μη συμμόρφωση με το ευρωπαϊκό δίκαιο στο θέμα του ασύλου.

Το Δικαστήριο έκρινε ότι η Βουδαπέστη δεν εκτέλεσε μία από τις αποφάσεις του που χρονολογείται από τον Δεκέμβριο 2020, με την οποία η Ουγγαρία καταδικάσθηκε για παραβίαση του δικαίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης κυρίως ως προς τις διαδικασίες που έχουν σχέση με τον χορήγηση διεθνούς προστασίας και την επιστροφή των υπηκόων τρίτων χωρών χωρίς άδεια παραμονής.

Πηγή: efsyn.gr