ΡΕΚΟΡ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΩΝ ΦΕΤΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. ΝΕΑ ΕΛΕΥΣΗ ΑΦΡΙΚΑΝΙΚΗΣ ΣΚΟΝΗΣ

Το ένα μετά το άλλο καταρρίπτονται τα ρεκόρ των θερμοκρασιών που καταγράφονται το πρώτο τρίμηνο του 2024 στην Ελλάδα.

Ο χειμώνας του 2023-2024 ήταν ο θερμότερος στα χρονικά των καταγραφών για την Ελλάδα, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά δεδομένα της υπηρεσίας κλιματικής αλλαγής (C3S) του Ευρωπαϊκού προγράμματος Copernicus τα οποία ανέλυσε η επιστημονική ομάδα του meteo.gr/Ε.Α.Α.

Κατά τη διάρκεια των μηνών Δεκεμβρίου 2023, Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου 2024 σημειώθηκαν θερμοκρασίες με τιμές αρκετά υψηλές για τα επίπεδα της εποχής. Μάλιστα όπως επισημαίνει το meteo.gr/Ε.Α.Α. ο χειμώνας του 2023-2024 καταγράφεται ως ο θερμότερος στα χρονικά για την Ελλάδα, ξεπερνώντας τον χειμώνα του 2015-2016.

Ειδικότερα σύμφωνα με το δίκτυο 53 μετεωρολογικών σταθμών του meteo.gr του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ) ο φετινός Ιανουάριος χαρακτηρίστηκε από πολλές ημέρες με θετικές αποκλίσεις θερμοκρασίας ενώ για τη Βόρεια Ελλάδα και τη Θεσσαλία ήταν o δεύτερος πιο θερμός Ιανουάριος από το 2010. Μάλιστα στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας καταγράφηκαν θερμοκρασίες οι οποίες ήταν έως και 3,0 °C πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα.

Αντίστοιχη εικόνα παρουσίασε και ο Φεβρουάριος καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία του meteo.gr/ΕΑΑ ήταν ο πιο θερμός Φεβρουάριος τα τελευταία 15 χρόνια στη Βόρεια Ελλάδα .

Παράλληλα όπως τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Λαγουβάρδος με τις έως τώρα εκτιμήσεις το πρώτο 10ημερο του Απριλίου αναμένεται να είναι ζεστό, αρχής γενομένης από την ερχόμενη εβδομάδα. Ειδικότερα, σύμφωνα με τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία του meteo.gr / Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, η ατμοσφαιρική κυκλοφορία πάνω από την Ευρώπη τις επόμενες ημέρες θα ευνοήσει την μεταφορά ακραία θερμών για την εποχή αερίων μαζών από την Αφρική προς την Ανατολική Ευρώπη. Η κατάσταση αυτή θα έχει ως αποτέλεσμα να σημειωθούν θερμοκρασίες έως και 15-16 βαθμούς Κελσίου υψηλότερες από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα. Μάλιστα, πιθανόν, η θερμοκρασία στην αρχή της εβδομάδας να πλησιάσει ή ακόμα και να ξεπεράσει τους 30 βαθμούς Κελσίου σε τμήματα της ηπειρωτικής χώρας, όπως αναφέρει το meteo.gr.

Αύξηση ωστόσο παρουσιάζει και η θερμοκρασία της επιφάνειας της θάλασσας παγκοσμίως, ενώ όπως τονίζει στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο καθηγητής Θαλάσσιας Βιολογίας στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου (Πρόεδρος Τμήματος Ωκεανογραφίας και Θαλασσίων Βιοεπιστημών, Παν. Αιγαίου, Μέλος Επιστημονικής Επιτροπής MedPAN), Δρόσος Κουτσούμπας στη διάρκεια των τελευταίων 30 ετών υπάρχει μία αύξηση της θερμοκρασίας των νερών της Μεσογείου κατά περίπου 1.5 βαθμό Κελσίου οδηγώντας στην “τροπικοποίηση” της Μεσογείου (Mediterranean Tropicalization) που έχει ως αποτέλεσμα την εισβολή μεγάλου αριθμού ξενικών – αλλόχθονων ειδών (βιολογικοί εισβολείς) στην Μεσόγειο δημιουργώντας προβλήματα στους πληθυσμούς των αυτόχθονων ειδών του θαλάσσιου βιόκοσμου και τα ενδιαιτήματά τους , αλλά και στον άνθρωπο.

Μαρουσάκης: Νέο κύμα αφρικανικής σκόνης

Έντονα είναι τα φαινόμενα αφρικανικής σκόνης στη χώρα μας, σύμφωνα με τον Κλέαρχο Μαρουσάκη, ενώ ένα νέο κύμα θα έρθει σήμερα από την Αφρική.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει ο μετεωρολόγος του Open, η σκόνη από την Αφρική, που έχει επηρεάσει περισσότερο την Κρήτη, σε συνδυασμό με τις θαλάσσιες ομίχλες δημιούργησαν ένα αποπνικτικό σκηνικό. Παράλληλα, θαλάσσιες ομίχλες συναντήσαμε στη Θεσσαλονίκη και στον Νομό Αττικής.

Νέο κύμα με αφρικανική σκόνη αναμένεται να φτάσει σήμερα στη χώρα μας, η οποία πέρασε από Ιταλία, Ελβετία και Βαλκάνια. Το φαινόμενο θα είναι έντονο και θα μειώσει κατά τόπους την ορατότητα, ενώ μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στις ευπαθείς ομάδες. Την Τετάρτη (3/4) ο άνεμος αναμένεται να γυρίσει δυτικός, με αποτέλεσμα να απομακρυνθεί η σκόνη από την ατμόσφαιρα.

Οι θερμοκρασίες θυμίζουν καλοκαίρι, με τον υδράργυρο να ξεπερνά τους 30 βαθμούς Κελσίου σε αρκετές περιοχές της χώρας, ενώ ακόμη και στα βορειότερα τμήματα της χώρας θα προσεγγίσει τους 28-29 βαθμούς. Υπενθυμίζεται ότι η μέση θερμοκρασία για την εποχή είναι 18-19 βαθμοί, οπότε σημαίνει ότι θα βρισκόμαστε τουλάχιστον 8-10 βαθμούς πάνω από τα κανονικά επίπεδα.

Η ηλιοφάνεια θα είναι αρκετά αισθητή στη χώρα μας, με μικρές νεφώσεις, ενώ το φαινόμενο της αφρικανικής σκόνης θα είναι αρκετά έντονο σε περιοχές της χώρας. Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι σε Αιγαίο και Ιόνιο με μέτριες και τοπικά ισχυρές εντάσεις.

Ο καιρός σε Αττική και Θεσσαλονίκη

Στην Αττική, θα επικρατήσει ηλιοφάνεια με αραιές συννεφιές και έντονο το φαινόμενο της αφρικανικής σκόνης. Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι με μέτριες εντάσεις και η θερμοκρασία θα φτάσει μέχρι 28 βαθμούς Κελσίου.

Στη Θεσσαλονίκη, θα έχει ηλιοφάνεια με λίγες συννεφιές με τη θερμοκρασία να φτάσει μέχρι και τους 27 βαθμούς. Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι σε μέτριες εντάσεις.

Περιορίζεται από Τετάρτη η αφρικανική σκόνη -Υψηλές θερμοκρασίες μέχρι αύριο

Αύριο, Τρίτη, αναμένεται να είναι μια ιδιαίτερη θερμή ημέρα, με συνοδεία πυκνής αφρικανικής σκόνης και υψηλές θερμοκρασίες στα κεντρικά και στα νότια, με τον υδράργυρο να αγγίζει τους 26-30 βαθμούς. Σύμφωνα με τον Κλέαρχο Μαρουσάκη, από Τετάρτη και μετά περιορίζεται η αφρικανική σκόνη, πέφτει η θερμοκρασία και πάμε σε πιο συμβατές για την εποχή καιρικές συνθήκες.