ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗ ΓΙΑ ΠΛΑΤΕΙΑ ΕΞΑΡΧΕΙΩΝ: «ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΠΥΡΚΑΓΙΑΣ Η ΕΙΣΟΔΟΣ ΟΧΗΜΑΤΩΝ ΕΙΝΑΙ ΑΔΥΝΑΤΗ»

Σοβαρά ζητήματά για την ασφάλεια των κατοίκων και των θαμώνων στην πλατεία Εξαρχείων, εγείρονται από την απάντηση της πυροσβεστικής σε σχετικό ερώτημα των κατοίκων αναφορικά με το εργοτάξιο για την κατασκευή του σταθμού του μετρό στην περιοχή.

Η Πυροσβεστική έκανε αυτοψία στη περιοχή προκειμένου να διαπιστώσει εάν ευσταθούν οι καταγγελίες των κατοίκων και της συνέλευσης “Όχι Μετρό στη Πλατεία Εξαρχείων” και μετά το πέρας αυτής, απάντησε με επίσημο έγγραφό της στις καταγγελίες, επιβεβαιώνοντας τες.

Συγκεκριμένα, η συνέλευση κατοίκων «Όχι μετρό στην πλατεία Εξαρχείων», μετά και την αιφνιδιαστική κίνηση επέκτασης της περίφραξης στην πλατεία τις προηγούμενες ημέρες, τονίζει επικαλούμενη την πυροσβεστική, ότι σε περίπτωση πυρκαγιάς «η είσοδος πυροσβεστικών οχημάτων από τις οδούς Αραχώβης και Μεταξά είναι αδύνατη».

Μάλιστα με βάση το ίδιο έγγραφο, σύμφωνα με τους κατοίκους, τα οχήματα της πυροσβεστικής θα μπορούσαν να περάσουν από την οδό Βαλτετσίου, ωστόσο η ύπαρξη, τραπεζοκαθισμάτων τεντών δυσχεραίνουν ιδιαίτερα την κατάσταση.

Ειδικότερα, η πυροσβεστική απαντώντας σε σχετικό αίτημα, μετά από αυτοψία που πραγματοποίησε στον χώρο, μεταξύ άλλων επισημαίνει ότι «τα όρια της περίφραξης του εργοταξίου για τη δημιουργία του σταθμού μετρό με την ονομασία “Εξάρχεια” που αποτελείται από μεταλλικές λαμαρίνες/πετάσματα ύψους 2 μέτρων, επί μεταλλικών ορθοστατών με βάσεις από προκατασκευασμένους μεγάλιθους σκυροδέματος και επιπλέον προέκταση συρματοπλέγματος ύψους 5 μέτρων, αφήνουν ελεύθερο χώρο επί της οδού Θεμιστοκλέους περίπου 2-2.5 μέτρα για τη διέλευση των πολιτών».

Ωστόσο όσον αφορά στο πεζοδρόμιο «της οδού Θεμιστοκλέους από την οδό Ανδ. Μεταξά υπάρχουν εμπόδια όπως παρτέρια, ζαρντινιέρες, τραπεζοκαθίσματα και τέντες χώρων συνάθροισης. Η είσοδος των πυροσβεστικών οχημάτων από την οδό Αραχώβης και την οδό Αντρέα Μεταξά προς τον πεζόδρομο της οδού Θεμιστοκλέους δεν είναι εφικτή» τονίζεται στην ίδια απάντηση.

Παράλληλα, η πυροσβεστική επισημαίνει ότι «στο μέσον περίπου της οδού Θεμιστοκλέους τέμνει κάθετα η οδός Βαλτετσίου η οποία είναι πεζοδρομημένη από την οδό Εμμανουήλ Μπενάκη μέχρι την οδό Θεμιστοκλέους. Η πρόσβαση πυροσβεστικών οχημάτων μπορεί να γίνει από την οδό Εμμανουήλ Μπενάκη εφόσον οι τέντες και τα τραπεζοκαθίσματα των καταστημάτων δεν είναι ανεπτυγμένα και δεν υπάρχουν σταθμευμένα δίκυκλα επί του πεζοδρομίου . Η ύπαρξη τσιμεντένιων παρτεριών με δένδρα επί της οδού Βαλτετσίου δυσχεραίνει ιδιαίτερα τη διέλευση πυροσβεστικών οχημάτων».

Τέλος αξίζει να σημειωθεί ότι η πυροσβεστική επισημαίνει μεν ότι δεν έχει φάκελο πυροπροστασίας του εργοταξίου, γεγονός το οποίο εγείρει σοβαρά ερωτήματα για την ασφάλεια των ανθρώπων σε μια πυκνοκατοικημένη περιοχή, ωστόσο προσθέτει ότι κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται από την κείμενη νομοθεσία.

Να σημειώσουμε εδώ, ο,τι τα ίδια ισχύουν και στη περίπτωση που κάποιος κάτοικος χρειαστεί ασθενοφόρο, ενώ στη περίπτωση σεισμού ειδικότερα από την οδό Θεμιστοκλέους δεν υπάρχει η δυνατότητα ασφαλούς διαφυγής.