ΟΙ ΛΑΜΑΡΙΝΕΣ ΤΟΥ ΜΕΤΡΟ ΠΝΙΓΟΥΝ ΤΗ ΠΛΑΤΕΙΑ ΕΞΑΡΧΕΙΩΝ. ΣΟΒΑΡΟΙ ΚΙΝΔΥΝΟΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Με κεντρικό σύνθημα «Πλατεία, Στρέφη, Πολυτεχνείο, τα Εξάρχεια δεν μπαίνουν στο μουσείο» εκατοντάδες κάτοικοι των Εξαρχείων και μέλη συλλογικοτήτων που δραστηριοποιούνται στην περιοχή πραγματοποίησαν πορεία νωρίς χθες το βράδυ, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Ανοιχτής Συνέλευσης «Οχι Μετρό στην πλατεία Εξαρχείων». Αφορμή για τη δυναμική επιστροφή των διαδηλωτών στους δρόμους των Εξαρχείων υπήρξε η νέα ασφυκτική επέκταση του εργοταξίου μετρό στην πλατεία χθες νωρίς το πρωί.

Στην κεφαλή της πορείας το πανό της συνέλευσης «Όχι μετρό στην πλ. Εξαρχείων» με το σύνθημα «Μίζες, μπίζνες και τρομοκρατία – κάτω τα χέρια από την πλατεία», ενώ σε ανάλογο ύφος και τα συνθήματα των κατοίκων: «Πλατεία Στρέφη Πολυτεχνείο, τα Εξάρχεια δεν μπαίνουν σε μουσείο». 

Η πορεία κατέληξε πίσω από την πλατεία, με κόσμο να παραμένει συγκεντρωμένος στο σημείο, ενώ ισχυρή είναι η παρουσία της αστυνομίας.

Υπενθυμίζεται ότι χθες Δευτέρα 13/5 και νωρίς το πρωί οι κάτοικοι είδαν μπροστά τους γερανό της αστυνομίας να απομακρύνει απροειδοποίητα αυτοκίνητα από την πλατεία Εξαρχείων και αιφνιδιαστικές εργασίες επέκτασης της περίφραξης, πάντα παρουσία ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων.

Ενισχυμένες αστυνομικές δυνάμεις είχαν περικυκλώσει την πλατεία, ενώ γερανοί της αστυνομίας απομάκρυναν αυτοκίνητα που είχαν σταθμεύσει επί της Στουρνάρη.

Παρά τις διαμαρτυρίες κατοίκων που συγκεντρώθηκαν επιτόπου, η περίφραξη του εργοταξίου με ψηλές λαμαρίνες επεκτάθηκε αρκετά μέτρα από το προηγούμενο όριο, εκτεινόμενη πέρα από το πεζοδρόμιο και πιάνοντας μέρος του οδοστρώματος περιμετρικά της πλατείας. Στον πεζόδρομο της Θεμιστοκλέους μένει ένα μικρό πέρασμα για να μετακινούνται οι πεζοί, ενώ κατά μήκος της Στουρνάρη έχει αφεθεί χώρος ίσα ίσα για ένα αυτοκίνητο, ενώ οι ψηλές λαμαρίνες περιορίζουν αισθητά το οπτικό πεδίο. Περιορισμένο είναι πια και το οδόστρωμα στην Σπύρου Τρικούπη.

ΜΕΡΑ25: ΠΛΑΤΕΙΑ ΕΞΑΡΧΕΙΩΝ, ΜΗΔΕΝ ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΩΡΟΣ-ΛΑΜΑΡΙΝΕΣ ΚΑΙ ΜΑΤ ΠΑΝΤΟΥ

Ανακοίνωση εξέδωσε το ΜέΡΑ25 | Ανατρεπιτκή Οικολογική Αριστερά, για τις τελευταίες εξελίξεις στη πολύπαθη πλατεία Εξαρχείων και την επέκταση χθες Δευτέρα 13/5, του εργοταξίου του μετρό. Μια επέκταση η οποία εγείρει πολύ σοβαρούς κίνδυνους ασφαλείας για τους κατοίκους και τους επισκέπτες της γειτονιάς.

Συγκεκριμένα το ΜέΡΑ25 αναφέρει:


Πρέπει να υπερασπιστούμε τον ελεύθερο δημόσιο χώρο!
 Σήμερα το πρωί το εργοτάξιο του μετρό επεκτάθηκε, καταπίνοντας ολόκληρη την πλατεία Εξαρχείων. Οι λαμαρίνες ασυνήθιστα ψηλότερες, θυμίζουν φράχτη φυλακής ή στρατοπέδου, που στην περίπτωση των Εξαρχείων, μέσα είναι έγκλειστος ο ελεύθερος δημόσιος χώρος. Η νέα χωροθέτηση επικίνδυνη αφού δεν εξασφαλίζεται η αναγκαία απόσταση τουλάχιστον 3,5 μέτρων μεταξύ του έργου και των κατοικιών, ώστε να είναι δυνατή η διέλευση ασθενοφόρου ή πυροσβεστικού και η ανεμπόδιστη διέλευση πεζών σε περίπτωση σεισμού ή πυρκαγιάς.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη αδιαφόρησε πλήρως για τη βούληση των κατοίκων που έχουν υποβάλει προτάσεις για τη χωροθέτηση του σταθμού σε άλλες θέσεις, που θα έχουν λιγότερο καταστροφικό αποτύπωμα στην ζωή της γειτονιάς και θα συνδέονται με το συνολικό δίκτυο ΜΜΜ της Αθήνας. Στο έργο της αυτό βρήκε σύμμαχο τον απερχόμενο Δήμαρχο Μπακογιάννη που εξασφάλισε την έναρξη των εργασιών για το μετρό σε βάρος της λαϊκής βούλησης, με ακραία βία και συλλήψεις κατοίκων, με τελευταίες τις σημερινές, τρομοκρατικού τύπου, προσαγωγές κατοίκων που διαμαρτυρήθηκαν.

Καλούμε τη νέα δημοτική αρχή και τον Χάρη Δούκα να πάρουν θέση, να καταγγείλουν την καταστολή σε βάρος των κατοίκων και να σταματήσουν τη συνέχιση του περιβαλλοντικού και κοινωνικού εγκλήματος της καταστροφής της γειτονιάς των Εξαρχείων, προτού γίνει αβίωτη για τους κατοίκους και παραδοθεί η περιοχή πλήρως στα συμφέροντα της άκρατης τουριστικοποίησης.