ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ: ΜΕΓΑΛΕΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ ΣΕ ΑΤΤΙΚΗ ΚΑΙ ΣΕΡΙΦΟ, ΜΑΙΝΟΝΤΑΙ ΣΕ ΖΑΚΥΝΘΟ ΚΑΙ ΔΙΣΤΟΜΟ

Η χθεσινή ημέρα χαρακτηρίστηκε από την Πυροσβεστική ως “η δυσκολότερη της φετινής αντιπυρικής περιόδου” για τον Ιούνιο, καθώς εκδηλώθηκαν πολλές παράλληλες πυρκαγιές σε διάφορες περιοχές στη χώρα όπως στη Λαμία, στο Αγρίνιο, στην Κόρινθο, στον Ασπρόπυργο, στην Ηλεία και στου Φιλοπάππου. Ένας ακόμη άνθρωπος έχασε τη ζωή μετά τον 55χρονο κτηνοτρόφο στο Αλποχώρι Ηλείας πριν λίγες μέρες. Αυτή τη φορά ένας 45χρονος έχασε τη ζωή του από ανακοπή ύστερα από εισπνοή καπνού στη Σταμάτα Διονύσου.

Ολονύχτια μάχη έδωσαν οι πυροσβεστικές δυνάμεις και οι εθελοντές για την κατάσβεση των δύο πυρκαγιών που εκδηλώθηκαν την Κυριακή στην Αττική, σε Κερατέα και Σταμάτα.

Η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε λίγο μετά τις 4 το απόγευμα της Κυριακής σε δασική έκταση στη Σταμάτα δίπλα σε κατοικημένες περιοχές και εν μέσω σφοδρών ανέμων, μετά τις τεράστιες προσπάθειες των επίγειων δυνάμεων και την καθοριστική συνεισφορά των εναέριων μέσων δεν έχει πλέον ενεργό μέτωπο παρά μόνο διάσπαρτες εστίες.

Σήμερα δεν υπάρχει ενεργό μέτωπο στην Αττική, σύμφωνα με την πυροσβεστική που παραμένει με ισχυρές δυνάμεις στα καμένα. Το μόνο θετικό είναι ότι εξασθένησαν οι ισχυροί άνεμοι, που χθες βοήθησαν στην επέκταση των μετώπων σπέρνοντας την καταστροφή.

Πυροσβέστες και εθελοντές έδωσαν «μάχη» και τη νύχτα για να ελέγξουν την πύρινα λαίλαπα, ενώ οι δυνάμεις αναγκάστηκαν να διασπαρούν. Ενισχύσεις έφτασαν στο λεκανοπέδιο από Θεσσαλία, Ήπειρο και Θεσσαλονίκη. Κάτοικοι στις πληγείσες περιοχές, που δέχτηκαν μέσω του 112 εκκλήσεις για να εγκαταλείψουν τις εστίες τους, συχνά παρέμεναν προκειμένου να σώσουν τις περιουσίες τους.

Στην περιοχή συνέχισαν να επιχειρούν όλο το βράδυ 145 πυροσβέστες με 7 πεζοπόρα τμήματα και 42 οχήματα προκειμένου να την θέσουν υπό έλεγχο ενώ ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις παραμένουν στο σημείο υπό τον φόβο των αναζωπυρώσεων.

Υπενθυμίζεται ότι λόγω της πυρκαγιάς εκδόθηκαν 5 μηνύματα του 112 και πραγματοποιήθηκε εκκένωση των περιοχών της Αμυγδαλέζας, της Ροδόπολης και της Γαλήνης.

Σε εξέλιξη παραμένει η προσπάθεια της Πυροσβεστικής να θέσει υπό έλεγχο την φωτιά που ξέσπασε σε εργοστάσιο ανακύκλωσης στη Ριτσώνα, το μεσημέρι της Κυριακής.

Τόσο στην Κερατέα και Σταμάτα υπάρχουν μικρές αναζωπυρώσεις, που αναμένεται να συνεχιστούν σε όλη τη διάρκεια της ημέρας. Το πρώτο φως της ημέρας αποκαλύπτει τις πληγές.

Αρκετά σπίτια κάηκαν ολοσχερώς και στις δύο περιοχές, ενώ η καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος είναι ανυπολόγιστη. Πολίτες στην Σιντερίνα κατήγγειλαν ότι κάηκε για δεύτερη φορά μέσα σε δύο χρόνια.

ΣΕΡΙΦΟΣ: ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ

Κρανίου τόπος και στα της Σέριφου, όπου προχθές η φωτιά κατέκαψε το νοτιοδυτικό μέρος. Σύμφωνα με κάτοικους και πυροσβέστες, η φωτιά ξέφυγε καθώς υπήρχαν μόνο τέσσερις πυροσβέστες και ένα όχημα, ενώ οι ενισχύσεις άργησαν να φτάσουν, με αποτέλεσμα να υποστούν ζημιές σπίτια και επιχειρήσεις. Eφιαλτική νύχτα έζησαν οι κάτοικοι της Σερίφου λόγω της πύρινης λαίλαπας πολλών χιλιομέτρων, που ξεκίνησε από χαμηλή βλάστηση και επεκτάθηκε γρήγορα εξαιτίας και των ισχυρών ανέμων.

Μετά από μάχη με τις φλόγες οι πυροσβεστικές δυνάμεις κατάφεραν να την θέσουν υπό έλεγχο και πλέον παραμένουν σε επιφυλακή. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, αυτή την ώρα υπάρχουν μόνο διάσπαρτες εστίες εντός των καμένων εκτάσεων, οι οποίες αντιμετωπίζονται.

Αρχικά στην κατάσβεση συμμετείχαν τρεις πυροσβέστες και ένα ελικόπτερο, ενώ αργότερα εστάλησαν στο νησί επτά πυροσβέστες από τη Σύρο και αργά τη νύχτα δυνάμεις από την Αθήνα.

Κάτοικοι σε αρκετούς οικισμούς, όπως Κουταλάς, Γάνεμα, Βάγια και Καλό Αμπέλι, κλήθηκαν χθες να εγκαταλείψουν τις εστίες τους και να κατευθυνθούν στη Χώρα. Σήμερα βλέπουν μεγάλες καταστροφές στο νησί τους.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Σερίφου, Κωνσταντίνο Ρεβίνθη, η φωτιά σταμάτησε στη θάλασσα αφού κατέκαψε τη νοτιοδυτική Σέριφο. «Ανακόψαμε την μια πλευρά του μετώπου, μας βοήθησε και ο άνεμος που την έσπρωχνε προς την καμένη έκταση, οπότε καταφέραμε να την σβήσουμε και εδώ, πάνω από την παραλία της Βαγιάς και από την πλευρά του Ράμμου, καταφέραμε και την σταματήσαμε» δήλωσε στο Mega.

Όπως είναι φυσικό δεν έχει γίνει ακόμα απολογισμός. «Κάποιες κατοικίες έχουν υποστεί ζημίες σοβαρές, υπάρχουν αποθήκες γεμάτες με εμπορεύματα που έχουν καεί ολοσχερώς. Επίσης κάποια ξωκλήσια έχουν υποστεί φθορές», ανέφερε ο δήμαρχος.

Σε εξέλιξη παραμένει η φωτιά, που εκδηλώθηκε την Κυριακή σε χαμηλή βλάστηση στην περιοχή Βαθύ Αυλίδος στην Εύβοια τυλίγοντας στις φλόγες επιχειρήσεις και τώρα καίει χώρο εργοστασίου, χωρίς να υπάρχει άλλη απειλή, σύμφωνα με την πυροσβεστική.

Και το μέτωπο στην Αγία Μαρίνα της Ζακύνθου εξακολουθεί να απασχολεί τις δυνάμεις, που επιχειρούν και σήμερα σε δύσβατη δασική περιοχή. Εστάλησαν πυροσβέστες από την Κυλλήνη για να τις ενισχύσουν.

Τέλος, η φωτιά στο Δίστομο Βοιωτίας παραμένει επίσης σε εξέλιξη, αλλά παρουσιάζει πλέον καλύτερη εικόνα.