ΓΑΛΛΙΑ: ΝΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΚΡΟΔΕΞΙΑ ΜΕ 33% ΣΤΟΝ ΠΡΩΤΟ ΓΥΡΟ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ

Το ακροδεξιό γαλλικό κόμμα Εθνικός Συναγερμός (RN) και οι σύμμαχοί του έλαβαν το 33% των ψήφων στον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών, ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών, ενώ το αριστερό Νέο Λαϊκό Μέτωπο ήρθε δεύτερο με 28%.

Ο κεντρώος συνασπισμός του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν έλαβε το 20% των ψήφων, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου.

Οι Γάλλοι θα κληθούν να προσέλθουν ξανά στις κάλπες για τον δεύτερο γύρο των εκλογών. Και πάλι όμως, δεν σημαίνει πως η Μαρίν Λε Πεν θα πάρει την απόλυτη πλειψοφία.

Ο Μακρον καλει σε εναν «μεγαλο συνασπισμο» εναντια στην ακροδεξια

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν κάλεσε σε έναν «μεγάλο συνασπισμό Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων» στον δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία ενάντια στο ακροδεξιό κόμμα Εθνικός Συναγερμός (RN), το οποίο προηγείται στον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών.

«Η υψηλή συμμετοχή στον πρώτο γύρο (…) αποδεικνύει τη σημασία αυτών των εκλογών για όλους τους συμπατριώτες μας και την επιθυμία να ξεκαθαρίσει η πολιτική κατάσταση», ανέφερε ο Μακρόν.

«Αντιμέτωπη με τον Εθνικό Συναγερμό, ήρθε η ώρα για έναν μεγάλο, ξεκάθαρο συνασπισμό Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων στον δεύτερο γύρο», πρόσθεσε.

Ζ. Μπαρντελα: Οι Γαλλοι «εδωσαν την τελικη τους ετυμηγορια»

Οι Γάλλοι «έδωσαν την τελική ετυμηγορία» στον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών, δήλωσε ο Ζορντάν Μπαρντελά, ηγέτης της ακροδεξιάς, του οποίου το ακροδεξιό κόμμα Εθνικός Συναγερμός (RN) κατέγραψε νίκη με μεγάλη διαφορά.

Ο δεύτερος γύρος των βουλευτικών εκλογών στις 7 Ιουλίου θα είναι «ένας από τους πιο καθοριστικούς σε ολόκληρη την ιστορία της Πέμπτης Δημοκρατίας», που ιδρύθηκε το 1958, υποστήριξε ο Μπαρντελά, διαβεβαιώνοντας ότι θέλει να είναι «ο πρωθυπουργός όλων Γάλλων», ένας «πρωθυπουργός συνύπαρξης, που θα σέβεται το Σύνταγμα» αλλά θα είναι «αδιάλλακτος».

Στον δεύτερο γύρο, τα πάντα θα κριθούν από το αν η παράταξη Μακρόν θα αποσύρει τους υποψηφίους της στις εκλογικές περιφέρειες όπου δεν έχει ελπίδα να κερδίσει, δίνοντας ταυτόχρονα γραμμή να υπερψηφιστεί ο όποιος αντίπαλος του υποψηφίου της Λεπέν.

Και αυτό διότι σε πάνω από τις μισές εκλογικές περιφέρειες της Γαλλίας έχουν προκριθεί όχι δύο, αλλά τρεις υποψήφιοι. Αυτό συνέβη διότι ο εκλογικός νόμος αναφέρει πως στον δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών περνάνε οι δύο πρώτοι του πρώτου γύρου καθώς και κάθε υποψήφιος που συγκέντρωσε πάνω από το 12,5% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων.

Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι σε πάνω από τις μισές εκλογικές περιφέρειες θα υπάρχει ένας υποψήφιος του κόμματος της Λεπέν και δύο υποψήφιοι από τα άλλα κόμματα. Αν δεν υπάρξει κύμα παραιτήσεων των υποψηφίων που ήρθαν τρίτοι αλλά πέρασαν στον δεύτερο γύρο, αυτό θα αποβεί υπέρ της Ακροδεξιάς που θα κερδίσει έδρες έχοντας μόνο τη σχετική πλειοψηφία. Ενώ αν είναι δύο οι υποψήφιοι θα πρέπει να κατακτήσει την απόλυτη πλειοψηφία.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της εταιρείας Ipsοs, οι εκλογικές περιφέρειες στις οποίες προκρίνονται τρεις υποψήφιοι θα είναι ανάμεσα στις 285 και τις 315 από τις συνολικά 577 μονοεδρικές περιφέρειες της Γαλλίας. Σε εθνικό επίπεδο ο Εθνικός Συναγερμός της Μαρίν Λεπέν θα είναι παρών σε 390 έως 430 περιφέρειες, το Λαϊκό Μέτωπο της Αριστεράς θα είναι παρόν σε 370 έως 410 περιφέρειες και η παράταξη Μακρόν θα είναι παρούσα σε 290 έως 330 περιφέρειες.

Μελανσον: Η συμμαχια της γαλλικης αριστερας, Νεο Λαϊκο Μετωπο θα αποσυρει τους υποψηφιους της που θα βρεθουν στην τριτη θεση

Η συμμαχία της γαλλικής αριστεράς, το Νέο Λαϊκό Μέτωπο (NFP) που αναδείχθηκε δεύτερη στον χθεσινό πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών της Γαλλίας θα αποσύρει τους υποψηφίους του στον δεύτερο γύρο των εκλογών την ερχόμενη Κυριακή σε περίπτωση που βρεθούν στην τρίτη θέση στον πρώτο γύρο των εκλογών, δήλωσε ο Ζαν-Λυκ Μελανσόν, ο επικεφαλής της Ανυπότακτης Γαλλίας.

«Η κατευθυντήρια γραμμή μας είναι απλή και σαφής: ούτε μία ψήφος στον Εθνικό Συναγερμό», τόνισε ο Μελανσόν, αντιδρώντας στην πρώτη θέση που φαίνεται να κερδίζει το ακροδεξιό κόμμα, με περίπου 34% των ψήφων, στον πρώτο γύρο των εκλογών.

Οι Ρεπουμπλικανοι δεν ζητουν καταψηφιση της ακροδεξιας στον β’ γυρο

Το συντηρητικό κόμμα Les Républicains (LR), το οποίο αναμένεται να συγκεντρώσει περίπου το 10% των ψήφων στον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία σύμφωνα με τις αρχικές εκτιμήσεις, αρνήθηκε να καλέσει τους ψηφοφόρους του να καταψηφίσουν το ακροδεξιό κόμμα Εθνικός Συναγερμός στον δεύτερο γύρο των εκλογών.

«Όπου δεν έχουμε υποψηφίους στον δεύτερο γύρο, δεδομένου ότι οι ψηφοφόροι είναι ελεύθεροι να επιλέξουν, δεν δίνουμε κατευθύνσεις και αφήνουμε τους Γάλλους να εκφραστούν κατά συνείδηση», ανέφερε το LR σε δελτίο τύπου.

«Ο κίνδυνος που απειλεί τη χώρα μας σήμερα είναι η άκρα αριστερά», δήλωσε ο ευρωβουλευτής του LR, Φρανσουά Ξαβιέ Μπελαμί .

Γκαμπριελ Αταλ: Ουτε μια ψηφος δεν πρεπει να παει στην ακροδεξια και στο καταστροφικο της εργο

«Ούτε μια ψήφος δεν πρέπει να πάει» στην ακροδεξιά και «στο καταστροφικό της έργο», δήλωσε ο απερχόμενος πρωθυπουργός Γκαμπριέλ Ατάλ, μετά τα exit poll του πρώτου γύρου των βουλευτικών εκλογών που δείχνουν μια ξεκάθαρη νίκη του ακροδεξιού κόμματος Εθνικός Συναγερμός.

«Ούτε μια ψήφος δεν πρέπει να πάει στον Εθνικό Συναγερμό (…) Το διακύβευμα είναι ξεκάθαρο: να αποτρέψουμε στον Εθνικό Συναγερμό να αποκτήσει απόλυτη πλειοψηφία», τόνισε αφού το στρατόπεδό του και του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν τερμάτισαν στην τρίτη θέση του πρώτο γύρου βουλευτικών εκλογών.

Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας δήλωσε ότι οι υποψήφιοι της παράταξης που ήρθαν τρίτοι και «η διατήρηση των οποίων θα είχε ως αποτέλεσμα την εκλογή βουλευτή του Εθνικού Συναγερμού» θα πρέπει να αποσυρθούν και να υποστηρίξουν «έναν άλλον υποψήφιο που υπερασπίζεται τις αξίες της Δημοκρατίας».

«Απόψε δεν είναι μια βραδιά σαν τις άλλες. Το μάθημα αυτής της βραδιάς είναι ότι η ακροδεξιά είναι προ των πυλών της εξουσίας» είπε ο Ατάλ τονίζοντας ότι ο στόχος είναι να μην έχει η ακροδεξιά την απόλυτη πλειοψηφία στο δεύτερο γύρο και να αποφευχθεί η καταστροφή της χώρας.

«Το λέω με τη δύναμη που απαιτεί η στιγμή σε κάθε ψηφοφόρο μας. Ούτε μια ψήφος δεν πρέπει να πάει στον Έθνικο Συναγερμό. Η Γαλλία αξίζει να μην διστάζουμε να κάνουμε τα πάντα για να μην συμβούν τα χειρότερα» είπε ο Ατάλ.