ΥΨΗΛΟΙ ΤΟΝΟΙ  ΧΩΡΙΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΤΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΔΥΣΠΙΣΤΙΑΣ 

Από σήμερα έως και το βράδυ της Πέμπτης ο πρωθυπουργός και όλη η «γαλάζια» παράταξη θα κληθούν να απολογηθούν εντός της Ολομέλειας στο πλαίσιο συζήτησης της πρότασης δυσπιστίας που κατατέθηκε με τις υπογραφές των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΡΙΖΑ, της Νέας Αριστεράς και της Πλεύσης Ελευθερίας και αναμένεται να στηρίξουν ΚΚΕ και Ελληνική Λύση.

Η κυβέρνηση της Ν.Δ. από τη πλευρά της πασχίζει με «νύχια και με δόντια», να παραμείνει το σαθρό αφήγημά της περί ανθρωπίνου λάθους, καθώς όλα τα επιχειρήματα καταρρέουν υπό το βάρος και των πρόσφατων αποκαλύψεων για μονταζιέρα από τα πρώτα σχεδόν λεπτά μετά την τραγωδία στα Τέμπη.

Σύμφωνα με την ενημέρωση από τον πρόεδρο της Βουλής σήμερα, πρώτη ημέρα της συζήτησης οι τοποθετήσεις βουλευτών θα κρατήσουν μέχρι τις 3 τα ξημερώματα, καθώς σχεδόν το σύνολο των βουλευτών έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για εγγραφή στον κατάλογο των ομιλητών. 

Αύριο, Τετάρτη η συνεδρίαση θα ξεκινήσει στις 9 το πρωί και θα συνεχίσει χωρίς διακοπή μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες. Την Πέμπτη η συζήτηση θα επαναληφθεί από τις 9 το πρωί με στόχο η ονομαστική ηλεκτρονική ψηφοφορία να ξεκινήσεις περί τις 8 με 9 το βράδυ.

Η τριήμερη συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας στην Ολομέλεια, θα ολοκληρωθεί με τις τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών (κατ’ αντίστροφη σειρά της κοινοβουλευτικής δύναμης των κομμάτων) και θα ολοκληρωθεί με την ομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Βορίδης ως… Μητσοτάκης

Στη σημερινή μαραθώνια συνεδρίαση  ο αντ΄αυτού, Μάκης Βορίδης, ήταν εκείνος που εκλήθη να αντιμετωπίσει τα σφοδρά πυρά από την αντιπολίτευση..

Πιστός στο μονότονο «γαλάζιο» αφήγημα που σκοπό έχει την απόλυτη προστασία του Μεγάρου Μαξίμου και του πρώην υπουργού Υποδομών Κώστα Καραμανλή, ο Μ. Βορίδης μίλησε για ανθρώπινο λάθος αλλά θέλησε και να απαντήσει στην αντιπολίτευση με έωλα επιχειρήματα και ειρωνείες.

«Η πρόταση δυσπιστίας που καταθέσατε δεν είναι κατά της Κυβέρνησης, αλλά κατά της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας. Κατά του Κοινοβουλίου γιατί δεν σας άρεσαν οι αποφάσεις του όπως ελήφθησαν στην υπόθεση των Τεμπών, αλλά και στα υπόλοιπα ζητήματα που θέτετε» ανέφερε κατά την ομιλία του κι έκανε λόγο για παραλογισμούς, ψέματα, συκοφαντίες και υποψίες από την πλευρά της αντιπολίτευσης.

«Από που προκύπτει η εμπλοκή του Πρωθυπουργού; Από πουθενά από την ανάγκη του πραγματικού σας κινήτρου να δημιουργήσετε συνθήκες πολιτικής εκμεταλλεύσεως μιας ανθρώπινης τραγωδίας. Και σήμερα έχουμε την κορωνίδα και την επίρρωση αυτού του πολιτικούς σκοπού. Και σήμερα φάνηκε η μεθόδευσή σας» είπε θέλοντας να βγάλει εκτός κάδρου τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Θέλησε, μάλιστα, να «ακυρώσει» την αφορμή με την οποία ξέσπασε η νέα πολιτική θύελλα ισχυριζόμενος ότι τα όσα αναφέρονται στο δημοσίευμα της εφημερίδας «Βήμα της Κυριακής» έχουν λυθεί και απαντηθεί εδώ και έναν χρόνο. Σε άλλο σημείο, εξάλλου, έριξε την ευθύνη στον σταθμάρχη λέγοντας «κακώς, δηλαδή, κρατείται ο σταθμάρχης της Λάρισας;» και προσθέτοντας «είναι διαφορετικό να λέτε πως συνέτρεξε ο ανθρώπινος παράγοντας και να δούμε εάν υπάρχουν περαιτέρω ζητήματα».

Ο υπουργός Επικρατείας έσταξε μπόλικο δηλητήριο για το ΠΑΣΟΚ συνδέοντας το κόμμα της αντιπολίτευσης με το εκδοτικό συγκρότημα Μαρινάκη και λέγοντας «ήταν αυτή η μεγάλη ειδοποιός διαφορά, αυτό το καινούργιο συγκλονιστικό στοιχείο, το οποίο δήθεν δεν υπήρχε και μας έφερε σήμερα εδώ ή ήταν ότι αποφασίσετε να ενεργήσετε, ακριβώς εκπροσωπώντας άλλου τύπου συμφέροντα, μη πολιτικά, και το χειρότερο ακόμα, να σύρετε από πίσω και όλη την αριστερή αντιπολίτευση, στην εξυπηρέτηση αυτών των συμφερόντων; Αυτό να μου εξηγήσετε, γιατί εγώ από την αλληλουχία των γεγονότων δεν μπορώ να δω άλλη διαφοροποίηση».

Μ. Αποστολάκη: «Κατά συρροή παραβίαση του κράτους δικαίου»

H πρώτη βουλευτής που ανέβηκε στο βήμα, ήταν η Μιλένα Αποστολάκη, ως εισηγήτρια του ΠΑΣΟΚ.  «Αν και η χώρα κατακλύστηκε με επίμονα “γιατί” και βαριά ερωτηματικά, μετά από εκείνη τη νύχτα στα Τέμπη, η κυβέρνηση επιδόθηκε σε μια οργανωμένη και συστηματική επιχείρηση συγκάλυψης του εγκλήματος των Τεμπών… Στην προσπάθεια συγκάλυψης της αλήθειας για την τραγωδία των Τεμπών, ήρθαν τις τελευταίες ημέρες να προστεθούν νέα δεδομένα, που αποδεικνύουν αλλοίωση των συνομιλιών του μοιραίου σταθμάρχη με μηχανοδηγούς στη Λάρισα, τη νύχτα της μοιραίας τραγωδίας, ώστε να μεγεθυνθεί το αφήγημα της κυβέρνησης για το ανθρώπινο λάθος, ως αποκλειστικό αίτιο της σύγκρουσης και να υποβαθμιστούν οι υφιστάμενες κυβερνητικές ευθύνες, αναφορικά με την κατάσταση του σιδηροδρομικού δικτύου…Αυτές οι νέες συγκλονιστικές αποκαλύψεις έρχονται να προστεθούν στο τρίπτυχο συγκάλυψη-διαφθορά-ατιμωρησία, στο οποίο η κυβέρνηση Μητσοτάκη διακρίνεται με επιτυχία»,

Η εισηγήτρια του ΠΑΣΟΚ αναφέρθηκε και στην μετατροπή του υπουργείου Εσωτερικών σε ένα «παρακρατικό εκλογικό μηχανισμό» που διαρρέει προσωπικά δεδομένα, επιλεκτικά σε υποψήφιους βουλευτές για να καταλήξει: «η σχέση της παράταξης της ΝΔ αλλά και της κυβέρνησης με τα επιχειρηματικά συμφέροντα είναι παραδοσιακές και στέρεες. Η προσπάθεια σας να παραστήσετε ότι είστε θύματα επιχειρηματικών συμφερόντων, ηχεί ως ένα ανέκδοτο, όχι μόνο στην αίθουσα αλλά και σε όλο το έθνος».

Ζ. Κωσταντοπούλου: «Έχει ευθύνη ο πρωθυπουργός για το έγκλημα

Στη τοποθέτησή της η Ζωή Κωνσταντοπούλου ζήτησε εξηγήσεις από τον Κυριάκο Μητσοτάκη εντός βουλής για τους παραποιημένους διαλόγους

Η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας σημείωσε ότι το κόμμα της «υπογράφει και στηρίζει την πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης ζητώντας δικαιοσύνη, λογοδοσία και τέλος στην ατιμωρησία. Αυτό φωνάζουν οι οικογένειες των 57 θυμάτων, οι τραυματίες και η κοινωνία, ζητώντας να διερευνηθεί το έγκλημα των Τεμπών για το οποίο η κυβέρνηση έχει ευθύνη».

«Πρέπει να έρθει στη Βουλή και να δώσει εξηγήσεις, και στοιχεία ο πρωθυπουργός. Να δώσει απαντήσεις ο κ. Μητσοτάκης για την προκλητική απουσία του αλλά και την προκλητική δήλωση του ότι κανείς δεν περιμένει να βγει τίποτα από την Εξεταστική Επιτροπή. Να δώσει εξηγήσεις για τις παρεμβάσεις στη δικαιοσύνη και στα αποδεικτικά στοιχεία σε σχέση με την παραποίηση του αποδεικτικού υλικού και την οργιώδη προσπάθεια να κουκουλωθεί η υπόθεση. Διερωτάται ο πρωθυπουργός που είναι η συγκάλυψη. Η συγκάλυψη βρίσκεται στην ενεργοποίηση από τον ίδιο τον πρωθυπουργό από το πρώτο λεπτό μετά την σύγκρουση των τρένων παρεμβαίνοντας στο ίδιο το υλικό. Ο κ. Μητσοτάκης καλείται να έρθει εδώ όχι από τα κόμματα, αλλά από τις οικογένειες των θυμάτων και από το ενάμιση εκατομμύριο των πολιτών που υπέγραψαν το δημοψήφισμα για άρση ασυλίας των βουλευτών σας και για να δοθούν απαντήσεις και εξηγήσεις για τις παρεμβάσεις της κυβέρνηση στη δικαιοσύνη»

Ν.Παπάς: «΄΄Εγινε προσπάθεια συγκάλυψης»

Σε πολύ υψηλούς τόνους κινήθηκε και η τοποθέτηση του Νίκου Παππά, εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος υπογράμμισε ότι οι παραβιάσεις του κράτους δικαίου δεν έχουν προηγούμενο.

«Η κοινή γνώμη έχει καταλήξει σε ένα συμπέρασμα: Ότι στα Τέμπη έγινε προσπάθεια συγκάλυψης. Και αυτές οι τρεις μέρες, θα είναι οι μέρες που τελειώνει το κρυφτό. Και για τον κ. Μητσοτάκη και για τον κ. Καραμανλή» τόνισε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ για να κλιμακώσει την επίθεσή του λέγοντας «εσείς κυβερνούσατε όταν γίνονταν οι υποκλοπές, όταν διαρρέονταν τα προσωπικά δεδομένα, όταν έγιναν τα Τέμπη. Και εσείς θα παραιτηθείτε. Για να ανασάνει η Δημοκρατία και να μιλήσει ο λαός. Είχατε έναν στόχο. Την  ιδιωτικοποίηση της υποδομής του σιδηροδρόμου. Λίγες μέρες πριν από το δυστύχημα ο κ. Καραμανλής είχε διακηρύξει ότι ετοιμάζατε τρία ΣΔΙΤ για την συντήρηση της γραμμής. Και όταν έγινε το δυστύχημα βάλατε μπροστά μία διπλή στρατηγική: μπάζωμα-ξεμπάζωμα και μονταζιέρα…Πως ήξερε ο κ. Μητσοτάκης περί ανθρώπινου λάθους; Να μας πει ποιες ήταν οι πηγές της ενημέρωσής του. Βγήκε προχθές η αποκάλυψη για την κοπτοραπτική και μία συγγνώμη δεν ζητήσατε».

Ε. Τσκαλώτος: «Η κυβέρνηση δεν έμαθε το βασικό μάθημα του Watergate»

Η κυβέρνηση θα πληρώσει και θα πληρώνει για πολύ καιρό την επιχείρηση συγκάλυψης, ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Αριστεράς Ευκλείδης Τσακαλώτος.

«Για οκτώ μήνες ακούμε συνεχώς, σε όποιο επιχείρημα βάζει η αντιπολίτευση, για το 41%. Με το 41% απαντάει η κυβέρνηση σε όλα τα ερωτήματα. Δεν το λέτε τώρα πια, γιατί το 70% των Ελλήνων και των Ελληνίδων, θεωρεί ότι κάτι πάει πολύ στραβά σε αυτή τη χώρα. Και αυτό που πάει πολύ στραβά είναι ότι έχουμε μια κυβέρνηση που θέλει να συγκαλύψει. Έχουμε μια κυβέρνηση που δεν έμαθε το βασικό μάθημα του Watergate: αν έχεις κάνει την κουτσουκέλα, που δεν είναι κουτσουκέλα, αλλά είναι κάτι πολύ σοβαρό, ομολόγησε το, γιατί θα πληρώσεις διπλά, τριπλά, τετραπλά, για τη δικαιολογία. Αυτό που πληρώνετε τώρα, δεν είναι αυτά που δεν κάνατε. Αν είχατε πάει στον ελληνικό λαό και είχατε αναγνωρίσει ότι έγιναν λάθη και αυτά είναι τα λάθη, τώρα δεν θα είχατε 70% του κόσμου εναντίον σας. Αυτό που έχουμε τώρα, όπως και στο Watergate, είναι συγκάλυψη και αυτό πληρώνετε και θα το πληρώνετε για πολύ καιρό ακόμα»