ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ ΜΠΑΪΝΤΕΝ ΓΙΑ ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ ΟΠΛΩΝ ΑΝ ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ ΕΙΣΒΑΛΕΙ ΣΤΗ ΡΑΦΑ

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν προειδοποίησε το Ισραήλ ότι οι ΗΠΑ θα σταματήσουν να προμηθεύουν ορισμένα όπλα εάν ξεκινήσει μια μεγάλη χερσαία επιχείρηση στην Ράφα στη Λωρίδα της Γάζας.

«Αν μπουν στη Ράφα, δεν θα προμηθεύσω όπλα που θα χρησιμοποιηθούν για επίθεση ευρείας κλίμακας στην Ράφα», δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης στο CNN.

Πρόσθεσε πάντως ότι «θα συνεχίσει να διασφαλίζει ότι το Ισραήλ είναι ασφαλές».

Παρά τη σθεναρή και ηχηρή αντίθεση των ΗΠΑ, το Ισραήλ φαίνεται έτοιμο να οργανώσει μια μεγάλης κλίμακας εισβολή στη Ράφα.  Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν προειδοποιήσει ότι μια επιχείρηση στην πόλη -όπου ο πληθυσμός έχει διογκωθεί με πρόσφυγες από άλλα τμήματα της Γάζας- θα μπορούσε να οδηγήσει σε εκτεταμένες απώλειες αμάχων.

Ο Μπάιντεν είπε ότι οι ΗΠΑ δεν ορίζουν την τρέχουσα κατάσταση στη Ράφα. «Αλλά το έχω καταστήσει σαφές στον [Ισραηλινό πρωθυπουργό Νετανιάχου] και στο πολεμικό υπουργικό συμβούλιο, ότι δεν πρόκειται να λάβουν την υποστήριξή μας, αν πράγματι πάνε σε αυτά τα πληθυσμιακά κέντρα».

Ο κ. Μπάιντεν αναγνώρισε πάντως ότι αμερικανικά όπλα έχουν χρησιμοποιηθεί από το Ισραήλ για να σκοτώσουν αμάχους στη Γάζα.

Όταν ρωτήθηκε αν το Ισραήλ είχε περάσει μια «κόκκινη γραμμή», ο Αμερικανός πρόεδρος απάντησε «όχι ακόμη».