«ΠΡΑΣΙΝΟ ΦΩΣ» ΓΙΑ ΧΡΗΣΗ ΝΑΤΟΪΚΩΝ ΟΠΛΩΝ ΕΝΤΟΣ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ

Μετά τις ΗΠΑ, η Γερμανία λέει πως η Ουκρανία είναι σε θέση να χρησιμοποιήσει δυτικά όπλα κατά της Ρωσίας, για να αμυνθεί στις επιθέσεις της – Χαιρετίζει την απόφαση ο Ζελένσκι.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν επιβεβαίωσε ότι η Ουάσινγκτον ενέκρινε τη χρήση των αμερικανικών όπλων από την Ουκρανία εντός του ρωσικού εδάφους, αφού το Κίεβο ζήτησε την άδεια, τις προηγούμενες εβδομάδες, εν μέσω των ρωσικών επιθέσεων στο Χάρκοβο.

Ο Μπλίνκεν, μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά τη σύνοδο των ΥΠΕΞ της Ατλαντικής Συμμαχίας στην Πράγα, είπε ότι ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ενέκρινε το αίτημα.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας είπε επίσης ότι οι ΗΠΑ θέλουν να διασφαλίσουν ότι θα κάνουν αποτελεσματικά βήματα σε ό,τι αφορά τη στήριξη που παρέχεται στην Ουκρανία. Πρόσθεσε ότι στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουάσινγκτον, τον Ιούλιο, θα γίνουν συγκεκριμένα βήματα για να έρθει η Ουκρανία εγγύτερα στη Συμμαχία.

«Ναι» και από Γερμανία

Η Γερμανία επιτρέπει στην Ουκρανία να χρησιμοποιήσει γερμανικά όπλα εναντίον ρωσικών στόχων, ανακοίνωσε πριν από λίγο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Χέμπεστραϊτ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «τις τελευταίες εβδομάδες η Ουκρανία δέχθηκε επίθεση, κυρίως στο Χάρκοβο, από θέσεις στην άμεσα γειτονική ρωσική περιοχή των συνόρων». «Είμαστε από κοινού πεπεισμένοι ότι η Ουκρανία έχει, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, το δικαίωμα να αμυνθεί έναντι αυτών των επιθέσεων», τόνισε ο εκπρόσωπος.

Χαιρετίζει ο Ζελένσκι

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι χαιρέτισε “ένα βήμα προς τα εμπρός” μετά το πράσινο φως που έδωσαν οι Ηνωμένες Πολιτείες ώστε το Κίεβο να χρησιμοποιήσει όπλα που του δίνουν οι Αμερικανοί προκειμένου να πλήξει, υπό προϋποθέσεις, στόχους στο ρωσικό έδαφος.

“Είναι ένα βήμα προς τα εμπρός προς αυτόν τον σκοπό (…) που συνίσταται στο να δοθεί η δυνατότητα να υπερασπιστούμε τον λαό μας που ζει στα χωριά κατά μήκος των συνόρων”, είπε κατά την τρίτη συνάντηση κορυφής Ουκρανίας-Βόρειας Ευρώπης στη Στοκχόλμη.

O Ουκρανός πρόεδρος δήλωσε επίσης πως η χρησιμοποίηση δυτικών όπλων από την Ουκρανία προκειμένου να πλήξει το ρωσικό έδαφος είναι “θέμα χρόνου”.

“Πιστεύω πως η χρήση οποιουδήποτε όπλου, δυτικού τύπου όπλου, στο έδαφος της Ρωσίας είναι θέμα χρόνου. Αλλιώς δεν πρόκειται για δίκαιη ειρήνη”, είπε ο Ζελένσκι στους δημοσιογράφους στη Στοκχόλμη.

«Όχι» από Ιταλία και Ουγγαρία

Ο Ιταλός υπουργός Άμυνας, Γκουίντο Κροζέτο, παρεμβαίνοντας σε συνεδρίαση των νέων επιχειρηματιών της Ένωσης Βιομηχάνων Ιταλίας, αναφέρθηκε στις εξελίξεις στην Ουκρανία και στη στήριξη από μέρους των χωρών της Ατλαντικής Συμμαχίας.

Πιο αναλυτικά, ο Ιταλός υπουργός Άμυνας τόνισε: «Κάθε χώρα έχει τους νόμους της, το Σύνταγμά της. Η εφαρμογή του άρθρου 11 του Συντάγματός μας, μας επιβάλλει περιορισμούς σε ό,τι αφορά τη χρήση των όπλων που δίνουμε στην Ουκρανία. Πρέπει να χρησιμοποιούνται, υποχρεωτικά, για την άμυνας της Ουκρανίας, κάτι που σημαίνει ότι μπορούν να πλήττονται οι Ρώσοι στην Ουκρανία, αλλά δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην επικράτεια μιας άλλης χώρας. Είναι η άποψή μου, την οποία συμμερίζεται και ο υπουργός Εξωτερικών, Αντόνιο Ταγιάνι, διότι μιλάμε για πράγματα χωρίς προηγούμενο στην ιστορία μας».

Σήμερα ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπάν καταδίκασε εξάλλου την απόφαση δυτικών κυβερνήσεων, που ελήφθη, σύμφωνα με τον ίδιο, υπό την πίεση του NATO, να επιτρέψουν στο Κίεβο να χρησιμοποιήσει τα όπλα που του παρέχουν κατά στόχων στη Ρωσία.

“Οι Ρώσοι έχουν πει ότι όσο πιο αποτελεσματικά θα είναι τα όπλα που θα χρησιμοποιηθούν εναντίον τους, τόσο περισσότερο θα προχωρήσουν”, υπενθύμισε ο Ούγγρος πρωθυπουργός. Έχουν πει ότι “ξεκίνησαν εισβολή επειδή η Ουκρανία ήθελε να ενταχθεί στο NATO” και ότι “θα προχωρούσαν έως ότου να δημιουργήσουν μια ουδέτερη ζώνη”, πρόσθεσε.

“Η προέλαση των Ρώσων συνδέεται επίσης ως εκ τούτου με το είδος των όπλων που χρησιμοποιούνται από τους Ουκρανούς για να στοχευθεί η ρωσική επικράτεια”, συμπέρανε.

“Είναι παράλογο για το NATO, αντί να μας υπερασπίζεται, να σύρει εμάς, ένα κράτος μέλος, σε έναν παγκόσμιο πόλεμο. Αυτό είναι τόσο παράλογο όσο το να αποφασίζει ένας πυροσβέστης να πάει να σβήσει μια πυρκαγιά με φλογοβόλο”, έκρινε ακόμη ο Ορμπάν μιλώντας στο ουγγρικό κρατικό δίκτυο ραδιοφωνίας.

Το NATO “πλησιάζει όλο και περισσότερο σε έναν πόλεμο” κάθε εβδομάδα, σημείωσε ακόμη ο Ορμπάν την ώρα που οι υπουργοί Εξωτερικών της συμμαχίας συναντώνται στην Πράγα για να συζητήσουν την στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία.

ΝΑΤΟ: «Ήρθε η ώρα»

Ο Γενικός Γραμματέας του NATO Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε χθες, Πέμπτη, ότι “έχει έρθει η ώρα” τα κράτη μέλη της συμμαχίας να επανεξετάσουν κάποιους από τους περιορισμούς που συνδέονται με τη χρήση των όπλων που παρέχουν στην Ουκρανία.

Οι σχέσεις ανάμεσα στη Βουδαπέστη και το NATO επιδεινώθηκαν λόγω της καθυστέρησης της Ουγγαρίας να επικυρώσει την προσχώρηση της Σουηδίας στη συμμαχία –υιοθετήθηκε εν τέλει από τη Βουδαπέστη τον Μάρτιο– και επίσης όσον αφορά τις θερμές σχέσεις του εθνικιστή Ορμπάν με τη Μόσχα παρά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία το 2022.