Την προσχώρησή του στην Ομάδα των Πρασίνων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ανακοίνωσε σήμερα, ο ευρωβουλευτής Πέτρος Κόκκαλης, ενόψει των ευρωεκλογών του Ιουνίου.
Η Πράσινη πολιτική, σημειώνει στη δήλωσή του «θέλει να αλλάξει το σύστημα και να επαναφέρει ως κεντρική την έννοια του δημόσιου αγαθού – στην ενέργεια, στις υποδομές, στην στέγη, στην υγεία, στην παιδεία, στο νερό, στις πλατείες, στην πρόσβαση στον καθαρό αέρα και υγιεινή τροφή, στις μετακινήσεις».
«Μιλάμε», προσθέτει ο κ. Κόκκαλης, «για ένα πρόγραμμα ριζοσπαστικών αλλαγών που ήδη γίνονται σε παγκόσμιο επίπεδο, μία επανάσταση στην οποία η Ελλάδα μπορεί και πρέπει να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο, για να μπορέσουμε όλοι μαζί να συνεχίσουμε να ζούμε στον πλανήτη με αξιοπρέπεια και αλληλεγγύη».
Χρειάζονται μεγάλες αλλαγές, υπογραμμίζει, «βάσει των συμπερασμάτων του IPCC (Διακυβερνητική Επιτροπή για την Αλλαγή του Κλίματος), της Συμφωνίας του Παρισιού, των 17 Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης, της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας και της Νέας Πράσινης Συμφωνίας στις ΗΠΑ».
Ο κ. Κόκκαλης έδωσε το επόμενο ραντεβού του για τις 8 Φεβρουαρίου όταν θα παρουσιάσει και τον απολογισμό της θητείας του.
Ολόκληρη η δήλωση του Πέτρου Κόκκαλη:
«Πριν λίγο, προσχώρησα στην ομάδα των Πρασίνων στην Ευρωβουλή, ενόψει και των ερχόμενων εκλογών του Ιουνίου για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Τους ευχαριστώ πολύ για την εμπιστοσύνη τους και δεσμεύομαι πως θα δώσω αυτόν τον αγώνα με όλες μου τις δυνάμεις.
Σε έναν κόσμο που γεννάει αλλεπάλληλες κρίσεις, δεν μπορούμε να συνεχίσουμε στο ίδιο μοντέλο και να περιμένουμε διαφορετικά αποτελέσματα. Ούτε επιτρέπεται κάθε κρίση να γίνεται ευκαιρία για πολύ λίγους και κατάρα για όλους τους υπόλοιπους. Είμαστε ενάντια στο οικονομικό δόγμα του χθες που έχει καταρρακώσει και την κοινωνία και την φύση.
Η Πράσινη πολιτική θέλει να αλλάξει το σύστημα. Επαναφέρει ως κεντρική την έννοια του δημόσιου αγαθού – στην ενέργεια, στις υποδομές, στην στέγη, στην υγεία, στην παιδεία, στο νερό, στις πλατείες, στην πρόσβαση στον καθαρό αέρα και υγιεινή τροφή, στις μετακινήσεις.
Σήμερα, σε διεθνές και ευρωπαϊκό επίπεδο, έχουμε την οικονομική, υλική και τεχνολογική επάρκεια ώστε να εξαλείψουμε την αγωνία τού πολίτη για την καθημερινότητα, αλλά και για το αύριο των παιδιών μας. Κλιματική αλλαγή δεν είναι μόνο οι πλημμύρες στη Θεσσαλία, οι φωτιές στην Εύβοια και τον Έβρο, ή η αγροτική παραγωγή που μαραζώνει. Η δήθεν κανονικότητα στην οποία δήθεν θα επιστρέψουμε και η κλιματική αδράνεια των τελευταίων ετών έχουν φέρει υπογεννητικότητα, έλλειψη ασφάλειας, φτωχοποίηση, ακρίβεια, αδιαφάνεια, αναξιοκρατία, αποξένωση των πολιτών από την πολιτική διαδικασία και τελικά υποβάθμιση του κράτους-δικαίου, των θεσμών και της δημοκρατίας.
Η λύση δεν μπορεί να είναι μία από τα ίδια.
Χρειάζονται μεγάλες αλλαγές, βάσει των συμπερασμάτων του IPCC, της Συμφωνίας του Παρισιού, των 17 Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης, της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας και της Νέας Πράσινης Συμφωνίας στις ΗΠΑ. Μιλάμε για ένα πρόγραμμα ριζοσπαστικών αλλαγών που ήδη γίνονται σε παγκόσμιο επίπεδο, μία επανάσταση στην οποία η Ελλάδα μπορεί και πρέπει να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο, για να μπορέσουμε όλοι μαζί να συνεχίσουμε να ζούμε στον πλανήτη με αξιοπρέπεια και αλληλεγγύη.
Θα έχουμε την ευκαιρία να πούμε περισσότερα στην Αθήνα, στις 8 Φεβρουαρίου, όταν θα παρουσιάσω τον απολογισμό της θητείας μου.
Σας ευχαριστώ πολύ.
Ξεκινάμε».