ΤΕΜΠΗ: ΣΥΓΓΕΝΕΙΣ ΤΩΝ ΘΥΜΑΤΩΝ ΖΗΤΟΥΝ ΝΑ ΔΙΑΚΟΠΟΥΝ ΟΙ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΤΗΣ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗΣ

Δήλωση στην Εξεταστική για το έγκλημα των Τεμπών απέστειλαν 29 συγγενείς θυμάτων, ζητώντας τη διακοπή των εργασιών της Επιτροπής μέχρι την ολοκλήρωση της ανάκρισης που διεξάγεται ενώπιον του εφέτη-ανακριτή Λάρισας.

Στη δήλωσή τους οι συγγενείς επισημαίνουν ότι από τις έως τώρα εξελίξεις στην επιτροπή, διαπιστώνουν ότι υπάρχει «μια τάση απόδοσης ποινικής ευθυνών σε μεμονωμένα μη πολιτικά πρόσωπα, τάση που προσβάλλει τη νοημοσύνη μας» και επισημαίνουν πως «ελάχιστα πράγματα μπορεί να προσφέρει η εξεταστική επιτροπή στην ουσιαστική διερεύνηση ποινικών ευθυνών πολιτικών προσώπων».

Επίσης, εκφράζουν τον προβληματισμό τους για τον χρόνο σύστασης της Εξεταστικής Επιτροπής και τον χρόνο διενέργειας των συνεδριάσεων, καθώς, όπως σημειώνουν, αυτές οι συνθήκες άμεσα επηρεάζουν το πόρισμα που θα εκδοθεί.

Οι συγγενείς των θυμάτων ζητούν από τα μέλη της επιτροπής: 

  • να διακόψουν τις συνεδριάσεις τους μέχρι την ολοκλήρωση της ανάκρισης που διεξάγεται ενώπιον του εφέτη-ανακριτή Λάρισας, 
  • να ζητήσουν και να λάβουν αντίγραφο της ποινικής δικογραφίας, και κατόπιν να επανεκκινήσουν τις συνεδριάσεις τους,
  • να εξετάσουν κι άλλους μάρτυρες με ουσιαστική συνεισφορά στη διεύρυνση ποινικών ευθυνών πολιτικών προσώπων και
  • να εκδώσουν κοινό πόρισμα.

Αναφέρουν επίσης: «Είναι έντονη η εντύπωση που τείνει να γίνει πεποίθηση ότι δεν θα προκύψουν τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Αντιθέτως διαβλέπουμε προσπάθεια συχνά δίχως νόημα διάχυσης πολιτικών ευθυνών διαφόρων πολιτικών προσώπων που διετέλεσαν υπουργοί ή υφυπουργού του υπουργείου Μεταφορών. Διακρίνουμε μια τάση απόδοσης ποινικής ευθυνών σε μεμονωμένα μη πολιτικά πρόσωπα, τάση που προσβάλλει τη νοημοσύνη μας. Δεν διαβλέπουμε καμία αξιόλογο προσπάθεια διερεύνησης ποινικών ευθυνών πολιτικών προσώπων και ως εκ τούτου εκτιμούμε πως ελάχιστα πράγματα μπορεί να προσφέρει η εξεταστική επιτροπή στην ουσιαστική διερεύνηση ποινικών ευθυνών πολιτικών προσώπων» τονίζουν και καταλήγουν:

«Σταθείτε στο ύψος των περιστάσεων και των συνταγματικά προβλεπόμενων αρμοδιοτήτων σας».

Eπίθεση Μαρκόπουλου κατά Γενιδούνια

Ένταση προκλήθηκε στην Εξεταστική για το έγκλημα των Τεμπών μετά τη νέα απόρριψη των κομβικών μαρτύρων που ζητά η μειοψηφία, με τον πρόεδρο της Επιτροπής, Δημήτρη Μαρκόπουλο, να συκοφαντεί τον πρώην πρόεδρο των μηχανοδηγών Κώστα Γενιδούνια, λέγοντας -μεταξύ άλλων- πως «είναι στο payroll του Καποτόρτο».

«Υπάλληλος της Hellenic Train είναι ο Γενιδούνιας. Υπερασπίζεστε το δεξί χέρι του Καποτόρτο τώρα;», είπε προκαλώντας την αντίδραση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Βασίλη Κόκκαλη, που είχε επισημάνει ότι ο Κ. Γενιδούνια θα κατέθετε στοιχεία για τον τότε υπουργό Μεταφορών, Κώστα Αχ. Καραμανλή.

Στον ανακριτή Λάρισας, η κατάθεση Καποτόρτο

Τη διαβίβαση της μαρτυρικής κατάθεσης του διευθύνοντος συμβούλου της Hellenic Train, M. Καποτόρτο στην εισαγγελία εφετών Λάρισας για το ενδεχόμενο τέλεσης του αδικήματος της ψευδορκίας αποφάσισε η εξεταστική επιτροπή της Βουλής που διερευνά το σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών.

Όπως είπε ο πρόεδρος της επιτροπής, Δ. Μαρκόπουλος, ο κ. Καποτόρτο δεν είπε μία συγνώμη στα θύματα ενώ παραδέχθηκε ότι δεν γνώριζε για τα ιατρικά προβλήματα των μηχανοδηγών της εταιρείας του. Με την πρόταση συμφώνησαν οι εκπρόσωποι όλων των κομμάτων, πλην της «Νίκης».