ΠΡΑΚΤΟΡΑΣ ΤΗΣ ΙΣΡΑΗΛΙΝΗΣ ΜΟΣΑΝΤ ΑΠΕΙΛΗΣΕ ΤΟΝ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ ΤΟΥ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΠΟΙΝΙΚΟΥ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ

Δημοσίευμα, στο οποίο αποκαλύπτει πως ο τέως επικεφαλής της Μοσάντ, της υπηρεσίας εξωτερικών πληροφοριών του Ισραήλ, φέρεται να απείλησε εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου στη Χάγη, «φιλοξενεί» ο Guardian.

Στο σχετικό άρθρο του βρετανικού μέσου γίνεται λόγος πως ο ανώτατος αξιωματικός της Μοσάντ φέρεται να απείλησε την εισαγγελέα να εγκαταλείψει την έρευνα σχετικά με τα «τετελεσμένα εγκλήματα πολέμου που έχουν γίνει στη Λωρίδα της Γάζας».

Πρωταγωνιστές στο κατασκοπευτικό «θρίλερ» στη Χάγη φέρεται να είναι, σύμφωνα με τον Guardian, ο Yossi Cohen ο οποίος είχε το προηγούμενο διάστημα μία σειρά μυστικών επαφών με την εισαγγελέα, Fatou Bensouda, λίγες ημέρες πριν παρθεί η απόφαση για να ξεκινήσει η έρευνα σχετικά με την «τέλεση εγκλημάτων πολέμου στη Γάζα».

Η έρευνα αυτή, που ξεκίνησε το 2021, κορυφώθηκε την περασμένη εβδομάδα, όταν ο διάδοχος της Bensouda, Καρίμ Χαν, ανακοίνωσε ότι ζητούσε ένταλμα σύλληψης για τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Μπενιαμίν Νετανιάχου, σχετικά με τη «συμπεριφορά της χώρας του» στον πόλεμο στη Γάζα.

«Η απόφαση του εισαγγελέα να ζητήσει από το προδικαστικό τμήμα του ΔΠΔ εντάλματα σύλληψης για τον Νετανιάχου και τον υπουργό Άμυνας του, Γιοάβ Γκαλάντ, μαζί με τρεις ηγέτες της Χαμάς, είναι ένα αποτέλεσμα που το στρατιωτικό και πολιτικό κατεστημένο του Ισραήλ φοβόταν εδώ και καιρό» συνεχίζει το άρθρο του Guardian.

Η προσωπική εμπλοκή του Κοέν στην επιχείρηση κατά του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου έλαβε χώρα όταν ήταν διευθυντής της Μοσάντ. Οι δραστηριότητές του εγκρίθηκαν σε υψηλό επίπεδο και δικαιολογήθηκαν με το σκεπτικό ότι το δικαστήριο αποτελούσε απειλή για διώξεις κατά στρατιωτικού προσωπικού, σύμφωνα με υψηλόβαθμο Ισραηλινό αξιωματούχο.

Μια άλλη ισραηλινή πηγή που ενημερώθηκε για την επιχείρηση κατά της Bensouda δήλωσε ότι στόχος της Μοσάντ ήταν να εκθέσει την εισαγγελέα ή να την επιστρατεύσει ως κάποιον που θα συνεργαζόταν με τις απαιτήσεις του Ισραήλ.

Μια τρίτη πηγή με γνώση της επιχείρησης δήλωσε ότι ο Κοέν ενεργούσε ως «ανεπίσημος αγγελιοφόρος» του Νετανιάχου.

Τέσσερις πηγές σχετικές με το θέμα, επιβεβαίωσαν ότι η Bensouda είχε ενημερώσει μια μικρή ομάδα ανώτερων αξιωματούχων του ΔΠΔ σχετικά με τις προσπάθειες του Κοέν να την επηρεάσει, εν μέσω ανησυχιών για τον όλο και πιο επίμονο και απειλητικό χαρακτήρα της συμπεριφοράς του.