ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ ΕΚΛΟΓΕΣ: ΟΡΙΑΚΗ ΝΙΚΗ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΟΔΕΞΙΑΣ

Οριακή νίκη της κεντροδεξιάς Δημοκρατικής Συμμαχίας (AD) και μεγάλη άνοδο της ακροδεξιάς καταγράφεται στις βουλευτικές εκλογές στην Πορτογαλία.

Με καταμετρημένο σχεδόν το σύνολο των ψήφων, εκτός των εκλογικών τμημάτων του εξωτερικού, η κεντροδεξιά και οι συντηρητικοί της σύμμαχοι στην αυτόνομη περιοχή της Μαδέρα συγκεντρώνουν ποσοστό 29,49% κσι εκλέγουν 79 βουλευτές, έναντι 28,66% της κεντροαριστεράς που καταλαμβάνει 77 έδρες.

Το ακροδεξιό κόμμα Chega ξεπέρασε το 18% και εκλέγει 48 βουλευτές έναντι 12 εδρών που είχε στο προηγούμενο κοινοβούλιο.

Αν και τα τελικά αποτελέσματα δεν έχουν οριστικοποιηθεί, ο ηγέτης του κυβερνώντος Σοσιαλιστικού Κόμματος (PS) αποδέχθηκε την ήττα της παράταξής του, ενώ ο επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμμαχίας, Λουίς Μοντενέγκρο, δήλωσε ότι αναμένει να λάβει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, αν και εκτιμάται ότι είναι απίθανο να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση, στη βουλή των 230 εδρών. To Μπλόκ της Αριστεράς συγκέντρωσε 4,4% και ο συνασπισμός του Κομμουνιστικού Κόμματος με τους Οικολόγους 3,3%.

Ο σχηματισμός κυβέρνησης αποτελεί πλέον πολύ μεγάλη σπαζοκεφαλιά και η νέα προσφυγή στις κάλπες κάθε άλλο παρά απίθανη φαντάζει.

«Είχα δεσμευθεί στη διάρκεια της προεκλογικής μου εκστρατείας και προφανώς θα τηρήσω τον λόγο μου να μην συγκεκυβερνήσω με την Αριστερά», διαβεβαίωσε ο Μοντενέγκρο. «Η εφαρμογή της πολιτικής μας θα πρέπει να περνά μέσα από τον διάλογο», πρόσθεσε ο Μοντενέγκρο, ζητώντας «από τα κόμματα να αναλάβουν τις ευθύνες τους».

«Είμαστε έτοιμοι να αρχίσουμε να κυβερνάμε» και «να αλλάξουμε την πολιτική», τόνισε ο Λουίς Μοντενέγκρο μιλώντας σε υποστηρικτές του που είχαν συγκεντρωθεί σε ξενοδοχείο στη Λισαβόνα. «Με υψηλό αίσθημα ευθύνης θα δηλώσω στον πρόεδρο της Δημοκρατίας την επιθυμία μας να κυβερνήσουμε», πρόσθεσε. 

Επανέλαβε ωστόσο ότι αρνείται να κυβερνήσει την Πορτογαλία με τη στήριξη ενός ακροδεξιού κόμματος: «Είχα δεσμευθεί στη διάρκεια της προεκλογικής μου εκστρατείας και προφανώς θα τηρήσω τον λόγο μου», διαβεβαίωσε. «Η εφαρμογή της πολιτικής μας θα πρέπει να περνά μέσα από τον διάλογο», πρόσθεσε ο Μοντενέγκρο, ζητώντας «από τα κόμματα να αναλάβουν τις ευθύνες τους».

Το Chega βάσισε την προεκλογική του εκστρατεία σε μηνύματα κατά του κατεστημένου, ενώ δεσμευόταν να καταπολεμήσει τη διαφθορά και εξέφραζε την εχθρότητά του προς την «υπερβολική», όπως τη χαρακτήριζε, μετανάστευση.

Ο επικεφαλής του κόμματος Αντρέ Βεντούρα δήλωσε ότι το αποτέλεσμα των εκλογών «δείχνει ξεκάθαρα ότι οι Πορτογάλοι θέλουν μια κυβέρνηση της AD με το Chega». Νωρίτερα είχε επισημάνει ότι ο Μοντενέγκρο θα ευθύνεται για τυχόν πολιτική αστάθεια στη χώρα, αν συνεχίσει να αρνείται να διαπραγματευθεί με το κόμμα του.

Η αποχή δεν ξεπέρασε το 34% και είναι η χαμηλότερη που έχει καταγραφεί στην Πορτογαλία εδώ και τρεις δεκαετίες.