ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ ΤΩΝ ΜΕΛΩΝ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΚΟΜΜΑΤΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ

Παρά τη σχετική εμπιστοσύνη που έλαβε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία από το πρόσφατο Συνέδριο, η μεγάλη εικόνα ήταν αρνητική για την Κουμουνδούρου χθες, καθώς η συμμετοχή των μελών στη διαδικασία για συντονιστικά και νομαρχιακές, ανήλθε, κατά πληροφορίες, σε ποσοστό 8% – 10% σε όλη τη χώρα.

Όπως επισημαίνουν, στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, η αδιαφορία των στελεχών και των μελών απέναντι στις χθεσινές κάλπες ήταν αποκαρδιωτική. Ο κομματικός μηχανισμός φαίνεται σε πλήρη αποσυσπείρωση, το ίδιο και η κομματική βάση, όταν 6-7 Νομαρχιακές οργανώσεις δεν διέθεταν ούτε τον απαιτούμενο αριθμό υποψηφίων.

Με δεδομένο ότι έχουν μεσολαβήσει μόνο έξι μήνες από την κούρσα διαδοχής του πρώην προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, το κλίμα βαραίνει ακόμη περισσότερο, καθώς στις εσωκομματικές εκλογές με νικητή τον Στέφανο Κασσελάκη τον περασμένο Σεπτέμβριο προσήλθαν στις κάλπες περίπου 150.000 μέλη.

Στην προοπτική αυτή, η Κουμουνδούρου φέρεται να έχει απωλέσει την επιρροή της σε 120.000 μέλη της περίπου, ενώ ακόμη και τοπικοί βουλευτές δεν κατάφεραν, σε ορισμένες περιπτώσεις, να κινητοποιήσουν ούτε τους παραδοσιακούς τους πυρήνες στις τοπικές κοινωνίες, καθώς η απροθυμία εμπλοκής στη διαδικασία, υπήρξε οριζόντια.

Ενδεικτικά της προσέλευσης ήταν τα ίδια τα αποτελέσματα, καθώς στην Νομαρχιακή Επιτροπή ΣΥΡΙΖΑ Βόρειας Αθήνας, σε σύνολο περίπου 16.600 μελών της, ψήφισαν 1.346 μέλη. Αντίστοιχα, στο Γαλάτσι, ψήφισαν μόλις 51 μέλη.

Για τα πιο έμπειρα κομματικά στελέχη, το μήνυμα της αδιαφορίας των στελεχών και των μελών του κόμματος για τη χθεσινή κάλπη είναι “κακός οιωνός στην τελική ευθεία προς τις ευρωεκλογές”, όπως χαρακτηριστικά επισημαίνουν. Το επίπεδο της συμμετοχής της βάσης μπορεί να διαβαστεί, αφενός, ως αντίδραση στις πρακτικές της νέας ηγεσίας στο εσωτερικό του κόμματος και σε επίπεδο λόγου και αφετέρου, ως παρατεταμένη εσωστρέφεια.

Ταυτόχρονα, τόσο οι κομματικές δομές όσο και η βάση των μελών του κόμματος φάνηκε να βρίσκονται σε κατάσταση αποδέσμευσης, καθώς έξι έως επτά νομαρχιακές οργανώσεις φέρονται να μην έχουν συγκεντρώσει ούτε καν τον απαιτούμενο αριθμό υποψηφίων.

Με δεδομένο ότι έχουν περάσει μόλις έξι μήνες από τη μάχη για τη διαδοχή του πρώην αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, η κατάσταση είναι ακόμη πιο σοβαρή, καθώς στις εσωκομματικές εκλογές που κέρδισε ο Στέφανος Κασσελάκης τον περασμένο Σεπτέμβριο, περίπου 150.000 μέλη του κόμματος προσήλθαν στις κάλπες.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Κουμουνδούρου φέρεται να έχει χάσει την επιρροή της σε περίπου 120.000 μέλη του κόμματος, ενώ ακόμη και οι τοπικοί σύμβουλοι σε ορισμένες περιπτώσεις δεν μπόρεσαν να κινητοποιήσουν ούτε τον παραδοσιακό πυρήνα στις οργανώσεις βάσης λόγω της ανεξέλεγκτης παθητικότητας.

Κάποιοι λένε ότι σε αυτή την κατάσταση συνέβαλε και η έλλειψη ενεργού υποστήριξης του Κασσελάκη στη χθεσινή διαδικασία. Και από την άλλη πλευρά, υπήρξε η επιλογή προσώπων που θα παίξουν σημαντικό ρόλο για την Αντιπολίτευση. Υπό αυτό το πρίσμα, την ευθύνη για την έκβαση της χθεσινής διαδικασίας φαίνεται να έχουν τα νέα στελέχη που παίζουν βασικούς ρόλους στο ΠΣ ΣΥΡΙΖΑ, όπως ο Γιάννης Βουλγαράκης, ο οποίος αντικατέστησε τον Γιώργο Βασιλειάδη στη θέση του οργανωτικού γραμματέα.

Μερίδιο ευθύνης καταλογίζουν ορισμένοι και στους «σκιώδεις γραμματείς» του κόμματος, όπως τους αποκαλούν οι άσπονδοι σύντροφοί τους, μιλώντας για τους Πάνο Ρήγα και Νίκο Σκορίνη, σε σχέση με τις χθεσινές επιδόσεις του ΣΥΡΙΖΑ στις κάλπες.