POLITICO: ΤΟ ΒΡΑΒΕΙΟ «ΟΙ ΖΩΕΣ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ» ΣΤΟΝ ΚΥΡΙΑΚΟ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ, ΓΙΑ ΤΟ PREDATOR-GATE

“Βραβεία”…σε πολιτικούς ηγέτες απένειμε το Politico, για το 2023, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να κερδίζει το βραβείο «Οι ζωές των άλλων» λόγω των υποκλοπών και του «Predatorgate». Εκτενής αναφορά στο…βιογραφικό του Έλληνα Πρωθυπουργού, χαρακτηρίζοντάς τον “Γόνο μιας κρητικής πολιτικής δυναστείας” και ότι κατάφερε να επανεκλεγεί, μετά το σκάνδαλο των υποκλοπών, για δεύτερη συνεχόμενη θητεία.

Πιο συγκεκριμένα, όπως αναφέρει το Politico, «δεν ήταν πολλοί οι ηγέτες που μπόρεσαν να επιβιώσουν από τις αποκαλύψεις ότι η μυστική υπηρεσία της κυβέρνησής τους προσπάθησε να κατασκοπεύσει αντιπολίτευση και δημοσιογράφους. Όμως ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δεν είναι οποιοσδήποτε πολιτικός.

Γόνος μιας κρητικής πολιτικής δυναστείας, ο Μητσοτάκης με σπουδές στο Χάρβαρντ, αρχηγός του συντηρητικού κόμματος της Νέας Δημοκρατίας στην Ελλάδα, όχι μόνο κατάφερε να ρίξει νερό στο σκάνδαλο, γνωστό ως «Predatorgate», αλλά κέρδισε και την επανεκλογή του, ισχυριζόμενος την αθωότητά του.

Το λογισμικό κατασκοπείας Predator που έδωσε το όνομά της στην υπόθεση θέτει το κινητό τηλέφωνο ενός θύματος στο έλεος των επιτιθέμενων, δίνοντάς τους πλήρη πρόσβαση στη συσκευή. Δεν είναι ο τύπος εφαρμογής που μπορεί κανείς να αγοράσει στο App Store. Το πώς κατέληξε το Predator σε σχεδόν 100 συσκευές στην Ελλάδα, εκ των οποίων οι περισσότερες ανήκαν σε υψηλόβαθμους κυβερνητικούς αξιωματούχους, επιχειρηματίες και δημοσιογράφους, παραμένει ένα μυστήριο που μπορεί να μην λυθεί ποτέ.

Τον περασμένο μήνα, οι ελληνικές αρχές ξεκίνησαν ποινική έρευνα σε μέλη του διοικητικού συμβουλίου της ανεξάρτητης οργάνωσης για τη διερεύνηση της υπόθεσης Predator».

ΤΑ ΒΡΑΒΕΙΑ ΣΥΝΟΛΙΚΑ

Όσο για τα υπόλοιπα βραβεία, νικήτρια της χρονιάς αναδείχθηκε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, με το Politico να αναφέρει χαρακτηριστικά ότι της απονέμεται «η καλύτερη ερμηνεία μίας Γερμανίδας που προσποιείται την πρόεδρο της Ευρώπης».

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, καθώς προσπαθεί όχι απλώς να προβάλει την εξουσία, αλλά και να την ασκήσει, προσκρούει σε έναν τοίχο από τούβλα.

Το βραβείο του «καλύτερου Ρώσου που παίζει τον Ρώσο» απονέμεται στον Βλάντιμιρ Πούτιν, καθώς κανείς δεν ξέρει να «παίζει» την Ευρώπη, όπως αυτός. Ακριβώς όταν νομίζεις ότι τον εμπόδισες να κλωτσήσει την μπροστινή πόρτα (Γερμανία), έχει μπει ήδη από την πίσω πλευρά (Βουλγαρία). Σίγουρα, οι κυρώσεις είναι μεγάλη ενόχληση, αλλά με λίγη βοήθεια από τους ευρωπαίους φίλους του, η οικονομία εξακολουθεί να στροβιλίζεται — σύμφωνα με τον ίδιο τον Πούτιν, με ρυθμό ανάπτυξης 3% το 2023.

Στον Ζοζέπ Μπορέλ απονέμεται το βραβείο της καλύτερης διπλωματίας, με το διεθνές μέσο να αναφέρει στην ανάλυσή του ότι «αν υπάρχει κάτι για το οποίο οι Ευρωπαίοι μπόρεσαν να βασιστούν στον Ζοζέπ Μπορέλ, από τότε που έγινε ο τσάρος της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ στα τέλη του 2019, είναι ότι δεν χάνει ποτέ ευκαιρία να βάλει το πόδι του στο στόμα του».

Το βραβείο «Πώς τολμάς!», απονέμεται στην Γκρέτα Τούνμπεργκ και ποιος θα μπορούσε, άλλωστε, να ξεχάσει το παθιασμένο «πώς τολμάς» στη διάρκεια ομιλίας της στον κόσμο των ενηλίκων σε μια συνάντηση των Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα το 2019.

Για το Politico, η Τζόρτζια Μελόνι είναι «το καλύτερο χόμπιτ που παίζει έναν φασίστα», αφού ως έφηβη της άρεσε να ντύνεται με άλλους ακροδεξιούς ως χαρακτήρες από τον «Άρχοντα των Δαχτυλιδιών» του J. R. R. Tolkien.