Στο Μενίδι έλαβε χώρα το πρωί της Πέμπτης η 7η φετινή γυναικοκτονία, που ήρθε να επιβεβαιώσει ότι είναι ανεπαρκή τα όποια μέτρα έχουν ληφθεί μέχρι στιγμής, ενώ είναι επιτακτική η ανάγκη νομικής κατοχύρωσης του όρου «γυναικοκτονία».
Φρίκη έχουν προκαλέσει οι λεπτομέρειες του εγκλήματος, καθώς το 40χρονο θύμα βρέθηκε δολοφονημένο στις 6 το πρωί σε δρόμο στο Μενίδι, κάτω από το σπίτι της κι ενώ είχε ξυπνήσει για να πάει στη δουλειά της. «Ο μπαμπάς σκότωσε τη μαμά», φώναξε η κόρη της, μόλις την εντόπισε νεκρή, σύμφωνα με μαρτυρίες.
Ο 50χρονος πρώην σύντροφός της –ο οποίος φέρεται να της είχε στήσει δολοφονικό καρτέρι– εντοπίστηκε λίγες ώρες αργότερα σε οικοδομή στη Φυλή και συνελήφθη από την αστυνομία. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ίδιος εμφανίζεται αμετανόητος μιλώντας στις αρχές. «Τη σκότωσα και δεν το μετανιώνω», φέρεται να είπε, σύμφωνα με το Star και να ισχυρίζεται: «Μου έτρωγε λεφτά. Διατηρούσε εξωσυζυγική σχέση εδώ και πολλά χρόνια με διαφορετικούς άντρες. Δεν μπορούσα να βλέπω τον φίλο της να οδηγεί το αυτοκίνητο και φωτογραφίες του στο Facebook».
Σύμφωνα με το Mega, ο φερόμενος δράστης έκανε αρχικά πως δεν θυμάται, ωστόσο οι αστυνομικοί έβλεπαν πως είχε συναίσθηση του εγκλήματος που έκανε.
ΤΟ “ΓΑΪΤΑΝΑΚΙ” ΤΩΝ ΕΥΘΥΝΩΝ
Σημειώνεται ότι η 40χρονη είχε καταγγείλει τρεις φορές τον πρώην σύζυγό της για ενδοοικογενειακή βία, με το περιστατικό αυτό να θυμίζει τη δολοφονία έξω από το αστυνομικό τμήμα των Αγίων Αναργύρων, όπου η (επίσης) δολοφονημένη Κυριακή έκανε ό,τι μπορούσε για να προστατευτεί από τον πρώην σύντροφό της.
Στη γυναικοκτονία του Μενιδίου, τραγική ειρωνεία αποτελεί το γεγονός ότι την Παρασκευή (17 Μαΐου) θα γινόταν το δικαστήριο για την πιο πρόσφατη καταγγελία της 40χρονης, καθώς ο 50χρονος είχε συνελήφθη και οδηγήθηκε στον εισαγγελέα, λαμβάνοντας ρητή δικάσιμο για τη συγκεκριμένη ημέρα. Το θύμα είχε μάλιστα εφοδιαστεί και με το panic button, ωστόσο ούτε αυτό την προστάτευσε.
Με αφορμή το ότι την Παρασκευή θα γινόταν η δίκη, εξελίσσεται τις τελευταίες ώρες ένα «γαϊτανάκι» ευθυνών ανάμεσα στην κυβέρνηση, την ΕΛ.ΑΣ. και τις δικαστικές αρχές. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης μάλιστα, κούνησε το δάχτυλο προς τα κόμματα της αντιπολίτευσης (που κατηγορούν την κυβέρνηση για τη νέα γυναικοκτονία), λέγοντας πως «αντιπολίτευση πάνω σε μια δολοφονία, σε μια γυναικοκτονία, σε μια τραγική περίπτωση που χάθηκε ένας συνάνθρωπός μας, το θεωρώ ανήθικο». Επίσης εξήρε τα βήματα που έχει κάνει η κυβέρνηση στο θέμα αυτό, λέγοντας πως «η κυβέρνηση είδε ένα τεράστιο πρόβλημα και αντίθετα με την υποκριτική στάση του ΣΥΡΙΖΑ που κάνει μόνο διαπιστώσεις, δημιούργησε safe houses και προχώρησε και εφάρμοσε το panic button και έκανε εξειδικευμένα γραφεία αντιμετώπισης ενδοοικογενειακής βίας μέσα στα αστυνομικά τμήματα… Και προσπαθεί συνεχώς να αντιμετωπίζει ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα». Κουβέντα, βέβαια, για τη νομική κατοχύρωση του όρου γυναικοκτονία.
Παράλληλα –όπως αναφέρει η ΕΡΤ– διαρροές από την ΕΛ.ΑΣ. ανέφεραν ότι η 40χρονη είχε προβεί στην τελευταία της καταγγελία την Τρίτη του Πάσχα (στις 7 Μαΐου) και πως θα μπορούσε το δικαστήριο, βάσει του νέου ποινικού κώδικα, να ορίσει δικάσιμο εντός τριών ημερών και να διατάξει την κράτηση του συντρόφου της, αντί να προσδιορίσει τη δίκη μετά από 10 ημέρες, δηλαδή για τις 17 Μαΐου.
Ωστόσο, δικαστικές πηγές σημειώνουν ότι η άρση της προσωρινής κράτησης του συλληφθέντος ήταν μονόδρομος για το δικαστήριο, καθώς σύμφωνα με τον ΚΠΔ, θα μπορούσε να κρατηθεί μόνο αν η αναβολή δεν ξεπερνούσε τις 3 ημέρες. Αναφέρουν επίσης πως δεν μπορούσε να δοθεί τριήμερη αναβολή, αφού δεν είχαν όλα τα στοιχεία για την υπόθεση, όπως την ιατροδικαστική εξέταση, η οποία ακόμα δεν έχει φτάσει αν και η δίκη του φερόμενου ως δράστη είχε προσδιοριστεί για την Παρασκευή. Επίσης, το ίδιο το θύμα δεν είχε προσέλθει στο δικαστήριο.
Απαντώντας οι πηγές της ΕΛ.ΑΣ., υποστηρίζουν ότι το προανακριτικό υλικό ήταν πολύ πλούσιο με καταθέσεις της ίδιας και της κόρης της που για ευθείες απειλές κατά της ζωής της, ενώ υπήρχε και το ποινικό παρελθόν του φερόμενου ως δράστη με όλο το ιστορικό ενδοοικογενειακής βίας, με τα οποία θα μπορούσε να γίνει η εκδίκαση εκείνη την ημέρα.