«ΠΟΛΕΜΟΣ» ΑΡΕΙΟΥ ΠΑΓΟΥ ΚΑΙ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΠΟΥ ΠΡΟΣΦΕΥΓΟΥΝ ΣΤΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΟΡΓΑΝΑ

Σε ευθεία σύγκρουση βρίσκονται πλέον δικηγορικοί σύλλογοι και Άρειος Πάγος με επίκεντρο την υπόθεση Λύτρα και την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου να ασκήσει πειθαρχικό έλεγχο στους δικαστές που δεν προφυλάκισαν μετά την απολογία του τον δικηγόρο για τον ξυλοδαρμό της συζύγου του.

Η συντονιστική επιτροπή της Ολομέλειας των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, απάντησε στη χθεσινή κοινή ανακοίνωση της προέδρου και της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Ιωάννας Κλάπα και Γεωργίας Αδειλίνη, η οποία αναφερόταν στις επικρίσεις για την ενέργεια τους να ασκήσουν πειθαρχικό έλεγχο στους δικαστές που δεν προφυλάκισαν μετά την απολογία του στον ανακριτή το δικηγόρο Απόστολο Λύτρα για τον ξυλοδαρμό της συζύγου του (ενδοοικογενειακή βία).

Συγκεκριμένα αποφασίστηκε η προσφυγή στην Επιτροπή Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την κατάσταση του Κράτους Δικαίου στην Ελλάδα ως προς τα άνω ζητήματα και η υποβολή αναφοράς στον Ευρωπαϊκό Δικηγορικό Σύλλογο (CCBE), ζητώντας την παρέμβασή του, κατά το λόγο της αρμοδιότητάς του.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Ολομέλειας των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος:

«Με κατάπληξη λάβαμε γνώση του από 25.6.2024 Δελτίου Τύπου του Αρείου Πάγου και της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου, με το οποίο ασκείται ευθεία επίθεση κατά του δικηγορικού σώματος επιχειρώντας να μας απαξιώσει και να μεταθέσει στο δικηγορικό σώμα τα δεινά της ελληνικής δικαιοσύνης.

Η ηγεσία του Αρείου Πάγου άρχισε να ομιλεί πλέον με Δελτία Τύπου και δια εκπροσώπων τύπου.

Αποφεύγει να τοποθετηθεί στα θέματα που ανέδειξε η Συντονιστική Επιτροπή για τη διολίσθηση του Κράτους Δικαίου με τις καθυστερήσεις στην απονομή της Δικαιοσύνης, την περιστολή δικονομικών και ουσιαστικών δικαιωμάτων, κατά παράβαση του Συντάγματος, της ΕΣΔΑ και της νομολογίας του ΕΔΔΑ και τις συγκεκριμένες αιτιάσεις που αποδίδονται σε επικοινωνιακού τύπου επιλεκτικές παρεμβάσεις της ηγεσίας του Αρείου Πάγου σε εκκρεμείς υποθέσεις και δη καθ’ υπέρβαση του θεσμικού πλαισίου των αρμοδιοτήτων της. Δεν απαντά όμως, ούτε στο κρίσιμο ερώτημά μας γιατί δεν έχει ασκηθεί πειθαρχικός έλεγχος τόσα χρόνια για τις εκατοντάδες δικαστικές αποφάσεις για τις οποίες έχει καταδικαστεί η Χώρα από το ΕΔΔΑ για παραβιάσεις της ΕΣΔΑ αναφορικά με τη δίκαιη δίκη. Προφανώς, ουδείς ανέλεγκτος, ούτε όμως και η ηγεσία του Αρείου Πάγου.

Υπάρχουν συγκεκριμένοι λόγοι, που οδηγούν στη φαλκίδευση του Κράτους Δικαίου, οι οποίοι πρέπει να αναδειχθούν και να θεραπευθούν.

Η προάσπιση του Κράτους Δικαίου αποτελεί πρόταγμα για το δικηγορικό σώμα. Αφορά στον πυρήνα της Δημοκρατίας και στην ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας.

Στο πλαίσιο αυτό, η Συντονιστική Επιτροπή αποφάσισε να θέσει το θέμα θεσμικά σε ευρωπαϊκό επίπεδο και συγκεκριμένα:

α) με την άσκηση προσφυγής στην Επιτροπή Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την κατάσταση του Κράτους Δικαίου στην Ελλάδα ως προς τα άνω ζητήματα και

β) με την υποβολή αναφοράς στον Ευρωπαϊκό Δικηγορικό Σύλλογο (CCBE), ζητώντας την παρέμβασή του, κατά το λόγο της αρμοδιότητάς του.

Με αυτές τις πρωτοβουλίες η Συντονιστική Επιτροπή αποσκοπεί να αναδείξει θεσμικά την διάσταση του προβλήματος σε ευρωπαϊκά fora και επιφυλάσσεται να κλιμακώσει να κλιμακώσει τις αντιδράσεις της σε επόμενο στάδιο, σταθμίζοντας τις εξελίξεις».