ΠΙΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΝΕΑ ΕΚΕΧΕΙΡΙΑ ΣΤΗ ΓΑΖΑ ΕΝΩ ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΦΤΑΝΟΥΝ ΤΟΥΣ 16.000

Πάνω από 15.900 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί στη Γάζα μετά το ξέσπασμα του πολέμου στις 7 Οκτωβρίου, δήλωσε σήμερα η Παλαιστίνια υπουργός Υγείας, προσθέτοντας ότι μεταξύ των νεκρών περιλαμβάνονται 250 υγειονομικοί.

Ο αριθμός των νεκρών αυξάνεται σταθερά παρά τις διεθνείς εκκλήσεις προς τις ισραηλινές δυνάμεις να περιορίσουν τη βλάβη στους αμάχους στη νέα φάση της στρατιωτικής επίθεσης τους στη Γάζα που ξεκίνησε την 1η Δεκεμβρίου όταν κατέρρευσε η ανακωχή με τη Χαμάς, δήλωσε η υπουργός Υγείας Μάι αλ-Κάιλα σε συνέντευξη Τύπου στην πόλη Ραμάλα στη Δυτική Όχθη.

Πάνω από 40.900 άνθρωποι στη Γάζα έχουν τραυματιστεί σε ισραηλινές αεροπορικές επιθέσεις, σύμφωνα με έκθεση του υπουργείου που δημοσιοποιήθηκε μετά την ενημέρωση.

Η αλ-Κάιλα δήλωσε ότι οι αεροπορικές επιθέσεις έχουν πλήξει υποδομές υγείας και νοσοκομεία και οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν θέσει υπό κράτηση 30 υγειονομικούς κατά την επίθεση που εξαπέλυσαν ως αντίποινα στην εισβολή στις 7 Οκτωβρίου ενόπλων της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ.

Οι υγειονομικές υπηρεσίες στη Γάζα είναι σε κατάσταση «καταστροφής», δήλωσε η ίδια. Στο νότιο τμήμα του πυκνοκατοικημένου θύλακα, όπου το Ισραήλ έχει επικεντρώσει τις στρατιωτικές του επιχειρήσεις μετά την Παρασκευή όταν κατέρρευσε η εκεχειρία, μόνο πέντε νοσοκομεία λειτουργούν με την ελάχιστη δυναμικότητά τους και ο συνολικός αριθμός των κλινών είναι 1.300.

Σύμφωνα με την υπουργό, επιπλέον 260 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 3.200 τραυματίστηκαν στη Δυτική Όχθη από τις 7 Οκτωβρίου.

Την ίδια ώρα, εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας στη Λωρίδα της Γάζας δήλωσε στο Reuters μέσα από το νοσοκομείο Νάσερ, ότι σήμερα το πρωί μεταφέρθηκαν 43 πτώματα στο νοσοκομείο αυτό που βρίσκεται στην πόλη Χαν Γιούνες στο νότιο τμήμα της Γάζας.

Δεκάδες νεκροί από ισραηλινό βομβαρδισμό σε κατοικίες

Τουλάχιστον 45 άνθρωποι σκοτώθηκαν από ισραηλινό αεροπορικό βομβαρδισμό σε κατοικίες στη Ντέιρ αλ Μπαλάχ στο κεντρικό τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, δήλωσαν υγειονομικοί αξιωματούχοι.

«Σαρανταπέντε άνθρωποι που σκοτώθηκαν από ισραηλινούς βομβαρδισμούς σε σπίτια τριών οικογενειών στη Ντέιρ αλ Μπαλάχ μεταφέρθηκαν νεκροί την τελευταία ώρα», δήλωσε στο Reuters ο δρ Εϊγάντ αλ Τζάμπρι, διοικητής του νοσοκομείου Σουχάντα αλ ‘Ακσα στη Ντέιρ αλ Μπαλάχ.

ΟΗΕ: Η κατάσταση στη Γάζα επιδεινώνεται με την ώρα

Αξιωματούχος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) στη Γάζα δήλωσε σήμερα ότι η κατάσταση εκεί επιδεινώνεται ώρα με την ώρα καθώς οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί εντάθηκαν στο νότιο τμήμα του θύλακα, γύρω από τις πόλεις Χαν Γιούνες και Ράφα.

«Η κατάσταση επιδεινώνεται με την ώρα», δήλωσε ο Ρίτσαρντ Πεέπερκορν, εκπρόσωπος του ΠΟΥ στα κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη, σε δημοσιογράφους μέσω βιντεοσύνδεσης από τη Γάζα. «Υπάρχουν έντονοι βομβαρδισμοί παντού, και εδώ στις νότιες περιοχές, τη Χαν Γιούνες ακόμα και στη Ράφα».

Ο Πεέπερκορν δήλωσε ότι η ανθρωπιστική βοήθεια που φθάνει στη Γάζα είναι «πάρα πολύ μικρή» και ότι ο ΠΟΥ ανησυχεί ιδιαιτέρως για το πόσο ευάλωτο είναι το σύστημα υγείας στον πυκνοκατοικημένο θύλακα καθώς περισσότεροι άνθρωποι μετακινούνται προς τα νότια για να γλιτώσουν από τους βομβαρδισμούς.

«Θέλω να το τονίσω αυτό ιδιαίτερα, ότι βλέπουμε μια αυξανόμενη ανθρωπιστική καταστροφή», δήλωσε ο ίδιος.

Ο Πεέπερκορν δήλωσε ότι ο ΠΟΥ συμμορφώνεται με την εντολή του Ισραήλ να μεταφερθούν οι προμήθειες από αποθηκευτικούς χώρους στη Χαν Γιούνες. Ο ίδιος δήλωσε ότι ο ΠΟΥ έχει ενημερωθεί ότι η περιοχή θα «γίνει το πιθανότερο χώρος ενεργών μαχών τις επόμενες ημέρες».

«Θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι μπορούμε πράγματι να παραδώσουμε τις απαραίτητες ιατρικές προμήθειες», είπε.

Ο επικεφαλής του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγεσούς έκανε έκκληση τη Δευτέρα στο Ισραήλ να αποσύρει την εντολή αυτή. Το Ισραήλ αρνήθηκε ότι ζήτησε την εκκένωση των αποθηκών.

Πιέσεις για νέα εκεχειρία

Το Κατάρ ασκεί πιέσεις για ένα συνολικό τέλος στον πόλεμο στη Γάζα και εργάζεται προκειμένου να αποκαταστήσει την καταρρευθείσα συμφωνία εκεχειρίας ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς, όπως δήλωσε σήμερα ο εμίρης του.

«Εργαζόμαστε συνεχώς προκειμένου να ανανεώσουμε (την εκεχειρία) και να ελαφρύνουμε το βάρος των ανθρώπων μας στη Λωρίδα της Γάζας, όμως οι εκεχειρίες δεν είναι μια εναλλακτική στη συνολική κατάπαυση του πυρός», δήλωσε ο σεΐχης Ταμίμ μπιν Χαμάντ αλ-Θάνι σε ομιλία του στη σύνοδο κορυφής του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου που διεξάγεται στην Ντόχα.

Το Κατάρ, όπου έχουν τη βάση τους αρκετοί πολιτικοί ηγέτες της Χαμάς, ηγείται των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στο Ισραήλ και την παλαιστινιακή μαχητική οργάνωση.

Οι συνομιλίες αυτές οδήγησαν σε εκεχειρία η οποία εντέλει διήρκεσε επτά ημέρες προτού επαναληφθούν οι εχθροπραξίες την Παρασκευή. Στη διάρκεια της εκεχειρίας, η Χαμάς απελευθέρωσε δεκάδες ομήρους που κρατούσε στη Γάζα με αντάλλαγμα εκατοντάδες Παλαιστίνιους κρατούμενους, και το Ισραήλ επέτρεψε τη διέλευση ανθρωπιστικής βοήθειας στον παράλιο θύλακα.

Το Σάββατο, το Ισραήλ διέταξε διαπραγματευτική ομάδα από την ισραηλινή υπηρεσία πληροφοριών Μοσάντ που ήταν στην Ντόχα να επιστρέψει στο Ισραήλ.

Ο σεΐχης Ταμίμ κάλεσε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να υποχρεώσει το Ισραήλ να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων σχετικά με τον πόλεμο στη Γάζα, λέγοντας πως η αδράνεια της διεθνούς κοινότητας να σταματήσει τη σύγκρουση είναι «επαίσχυντη».

«Είναι επαίσχυντο για τη διεθνή κοινότητα να επιτρέπει να συνεχίζεται αυτό το αποτρόπαιο έγκλημα για σχεδόν δύο μήνες, στη διάρκεια των οποίων συνεχίζεται ο συστηματικός και εσκεμμένος φόνος αθώων αμάχων, ιδιαίτερα γυναικών και παιδιών», είπε.

Το υπουργείο Εξωτερικών του Κατάρ δήλωσε πως η σημερινή σύνοδος κορυφής στην Ντόχα έχει στόχο να διαμορφωθεί μια ενωμένη προσέγγιση ώστε να τερματιστεί ο πόλεμος στη Γάζα μεταξύ των έξι χωρών του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου — Μπαχρέιν, Κουβέιτ, Ομάν, Σαουδική Αραβία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και Κατάρ.