ΠΕΡΑΣΕ ΜΕ ΤΙΣ ΨΗΦΟΥΣ ΤΗΣ ΝΔ Ο ΝΕΟΣ ΝΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΚΟΚΚΙΝΑ ΔΑΝΕΙΑ

Ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία επί της αρχής και στο σύνολό του, από την Ολομέλεια της Βουλής, το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομιών για τα «κόκκινα» δάνεια, ενώ εγκρίθηκε και η τροπολογία της τελευταίας στιγμής, που θεσπίζει το ακαταδίωκτο για μέλη του Δ.Σ. του ΤΑΙΠΕΔ.

Υπέρ της αρχής του νομοσχεδίου τάχθηκε μόνο η κοινοβουλευτική πλειοψηφία ενώ όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης καταψήφισαν. Ειδικότερα σε σύνολο 297 βουλευτών ψήφισαν: Υπέρ της αρχής: «Ναι» 158, «Όχι» 139.

Είχαν προηγηθεί ονομαστικές ψηφοφορίες που είχε ζητήσει ο ΣΥΡΙΖΑ επί έξι άρθρων καθώς και μίας υπουργικής τροπολογίας, η οποία αφορά την εξαίρεση από τον προσυμβατικό έλεγχο του Ελεγκτικού Συνεδρίου των συναλλαγών του ΤΑΙΠΕΔ.

Πρώτη διαφοροποίηση από τους αποχωρήσαντες του ΣΥΡΙΖΑ

Την πρώτη κοινοβουλευτική τους διαφοροποίηση με την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ, κατέγραψαν οι 10 από τους 11 βουλευτές που αποχώρησαν από το κόμμα, και σήμερα αναμένεται να ανακοινώσουν το όνομα του νέου φορέα τους.

Ειδικότερα, κατά την σημερινή ονομαστική ψηφοφορία στην Ολομέλεια, που είχε ζητήσει ο ΣΥΡΙΖΑ σε άρθρα του νομοσχεδίου για τα κόκκινα δάνεια, όλοι οι ανεξάρτητοι βουλευτές της «Ομάδας Αχτσιόγλου» και της «Ομπρέλας», δήλωσαν «παρών», με εξαίρεση τον μουσουλμάνο βουλευτή Φερχάτ Οσκιούρ που συντάχθηκε με τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ και καταψήφισε.

«Η κυβέρνηση της ΝΔ μεριμνά για τους servicers, αλλά όχι για τους δανειολήπτες. Αρνήθηκε να ενσωματώσει στο νομοσχέδιο για τα κόκκινα δάνεια την προστασία της α’ κατοικίας και των δανειοληπτών σε ελβετικό φράγκο, όπως ζητά η ευρωπαϊκή οδηγία», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Η δική μας πρόταση παραμένει σαφής και περιλαμβάνει: Την προστασία της α’ κατοικίας μέχρι την αξία αντικειμενική των 300.000 ευρώ για τετραμελή οικογένεια και αφού λαμβάνονται υπόψη οι εύλογες δαπάνες διαβίωσης προσαυξημένες κατά 70%. Την ενεργοποίηση της Αναπτυξιακής Τράπεζας για την αγορά από τα funds πακέτων κόκκινων δανείων μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων και νοικοκυριών και τη διαγραφή μεγάλου μέρους αυτών των δανείων», καταλήγει η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ.

«Είναι ένα ακόμα νομοσχέδιο στήριξης των τραπεζών, σε μια περίοδο που η ακρίβεια τσακίζει το λαϊκό εισόδημα και η κυβέρνηση ακονίζει τα μαχαίρια της για αυξήσεις στη φορολογία, ύψους 6,2 δις ευρώ όπως προβλέπει ο νέος προϋπολογισμός», επισήμανε το ΚΚΕ.

Όπως υποστήριξε, «η επανεισαγωγή του προγράμματος “Ηρακλή” είναι για να αρθούν τα όποια εμπόδια είχαν απομείνει για την πλήρη απαλλαγή των τραπεζών από τα βαρίδια των μη εξυπηρετούμενων δανείων και έχει την υποστήριξη όλων των αντιλαϊκών χρηματοπιστωτικών μηχανισμών του αστικού κράτους και της ΕΕ».

ΜέΡΑ25

Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση με αφορμή το νομοσχέδιο για τα κόκκινα δάνεια εξαπολύει το ΜέΡΑ25. Συγκεκριμένα αναφέρει:

«Το έγκλημα του «Ηρακλή», που ξεκίνησε ο ΣΥΡΙΖΑ με τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς και την τιτλοποίηση των κόκκινων δανείων, ολοκληρώνει σήμερα η «Μητσοτάκης ΑΕ» ψηφίζοντας τον νέο νόμο για τα κόκκινα δάνεια. Στην πραγματικότητα σήμερα ολοκληρώνεται ένα διαρκές έγκλημα εναντίον της κοινωνίας μας. Η ουσία του απλή και κυνική: Τα αρπακτικά θα αρπάξουν 70 δις ευρώ (το 35% του ΑΕΠ!) για να τα βγάλουν στο εξωτερικό, πετώντας εκατοντάδες χιλιάδες οικογένειες και μικρομεσαίους στο δρόμο.

Μόνη λύση η πρόταση του ΜέΡΑ25. Το ΜέΡΑ25 πρώτο προειδοποίησε, από το 2018, για αυτό που γίνεται σήμερα και ξεσκέπασε μέσα στη Βουλή (από τα τέλη του 2019) πως το κράτος δεσμεύτηκε να δανειστεί 23 δις ώστε να εξασφαλίσει ένα ελάχιστο κέρδος στα αρπακτικά.

Μέσα σε μια Βουλή όπου ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ κορόιδευαν την κοινή γνώμη καταθέτοντας προτάσεις που, δήθεν, θα προστάτευαν κύρια κατοικία και μικρομεσαίους, την ώρα που μόνο τα funds και τους servicers εξασφάλιζαν, το ΜέΡΑ25 κατέθετε την μόνη πραγματική λύση: Την πρόταση νόμου «Οδυσσέας» που προέβλεπε δημόσια εταιρεία διαχείρισης των κόκκινων δανείων, κατάργηση όλων των πλειστηριασμών κύριας κατοικίας και λειτουργούντων μαγαζιών και εξοβελισμό από την χώρα όλων των αρπακτικών με τρόπο μάλιστα που δεν προσκρούει στο γράμμα του ευρωπαϊκού δικαίου.

Σήμερα, η πρόταση του ΜέΡΑ25 δεν εκπροσωπείται στη Βουλή. Εκπροσωπείται όμως στην κοινωνία όπου δίνουμε την μάχη εναντίον της ολοκλήρωσης του εγκλήματος του «Ηρακλή» και της φυγής 70 δις ευρώ σε φορολογικούς παραδείσους».