«ΠΑΤΡΙΣ» ΜΕ ΜΠΕΛΕΡΗ, «ΘΡΗΣΚΕΙΑ» ΜΕ ΙΕΡΩΝΥΜΟ ΠΡΟΣ ΤΙΣ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ

Την εκκλησία στο παιχνίδι των ευρωεκλογών βάζει ο Κ. Μητσοτάκης προσπαθώντας να δείξει ότι έχει σπάσει ο πάγος με ένα επικοινωνιακό σόου που στήνεται σήμερα στο Δήλεσι Βοιωτίας μαζί με τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο.

Μετά το “κλείσιμο του ματιού” στην ακροδεξιά με την υποψηφιότητα Μπελέρη τώρα γίνεται προσπάθεια να κλείσουν οι λογαριασμοί με την εκκλησία μετά το νομοσχέδιο για τον πολιτικό γάμο ομόφυλων ζευγαριών.

Ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης, ο οποίος, αντιλαμβανόμενος ότι οι πιέσεις στα δεξιά της ΝΔ παραμένουν ισχυρές, στέλνει αλλεπάλληλα μηνύματα στους συντηρητικούς ψηφοφόρους που εμφανίζονται απογοητευμένοι από την ασκούμενη κυβερνητική πολιτική.

Για πάνω από τρεις ώρες σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος θα βρεθούν μαζί στο Δήλεσι Βοιωτίας. Πρωθυπουργός και Αρχιεπίσκοπος χέρι-χέρι μετά από 2,5 μήνες παγωμένων σχέσεων, για να επισκεφθούν δομές της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών.

Οι δύο άνδρες μεταξύ άλλων θα επισκεφθούν τον Παιδικό Σταθμό και το Νηπιαγωγείο «Ευαγγελισμός Της Θεοτόκου» στο Δήλεσι, τον Παιδικό Σταθμό « Η Ζωοδόχος Πηγή» αλλά και τη Δροσιά

Η σημερινή, κοινή παρουσία του πρωθυπουργού και του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδας είναι το επιστέγασμα επίπονων και επίμονων παρασκηνιακών προσπαθειών εκπροσώπων των δύο πλευρών.

Μία κοινή παρουσία η οποία έχει σαν στόχο να στείλει ένα σαφές μήνυμα προς όσους ψηφοφόρους ανταποκρίνονται στα κελεύσματα των ακροδεξιών κομμάτων τα οποία πατούν πάνω στις εντάσεις Εκκλησίας και Κράτους ενώ θα χρησιμεύσει και στην φαρέτρα των γαλάζιων Υπουργών οι οποίοι από την επόμενη εβδομάδα θα αρχίσουν να περιοδεύουν στην περιφέρεια με στόχο να μειώσουν τις διαρροές προς τα δεξιά.

Προσπάθειες που το τελευταίο διάστημα έγιναν ακόμα πιο εντατικές από την πλευρά του κυβερνητικού επιτελείου, που σε καμία περίπτωση δεν ήθελε να φτάσει στην Ευρωκάλπη με την ηγεσία της Εκκλησίας απέναντι στην κυβέρνηση.

Πολύ περισσότερο μετά τα τελευταία περιστατικά βίας και αποδοκιμασίας υπουργών και βουλευτών της ΝΔ, που βρέθηκαν σε ιερούς ναούς αλλά και την παρότρυνση του αρχηγού της Ελληνικής Λύσης Κ. Βελόπουλου να αποφύγουν, όσοι ψήφισαν το επίμαχο νομοσχέδιο, τον Εκκλησιασμό εν όψει του Πάσχα.

Στο Μέγαρο Μαξίμου ανέμεναν την παρέμβαση του κ. Ιερώνυμου, ο οποίος έσπευσε να καταδικάσει τα παραπάνω φαινόμενα, λέγοντας ότι η Εκκλησία δεν εκδικείται. Επέλεξαν, δε, να ακολουθήσουν και αυτοί τον δρόμο της αποκλιμάκωσης της ένταξης, μιλώντας για μεμονωμένα περιστατικά που αδικούν την προσφορά της Εκκλησίας στη χώρα και την κοινωνία.

Προκειμένου, μάλιστα, το μήνυμα της «ανακωχής» να είναι πιο εμφατικό, επιλέχθηκε η παρουσία του πρωθυπουργού, από κοινού με τον αρχιεπίσκοπο, να γίνει σε δομές της Αρχιεπισκοπής Αθηνών που, όπως λένε κυβερνητικά στελέχη, αποτελούν έργο ζωής για τον προκαθήμενο της Εκκλησίας.

Οι κ.κ. Μητσοτάκης και Ιερώνυμος αναμένεται να προβούν σε κοινές δηλώσεις με τις οποίες θα σηματοδοτήσουν τη λήξη της περιόδου έντασης στις σχέσεις πολιτείας – Εκκλησίας.

Το ερώτημα, βεβαίως, είναι η επαναφορά της ηρεμίας σε επίπεδο κορυφής θα φτάσει και… στη βάση εκκλησίας και κοινωνίας, ένα κομμάτι των οποίων φαίνεται να τελούν υπό την επιρροή των κομμάτων που βρίσκονται στα δεξιά της ΝΔ, κυρίως της Ελληνικής Λύσης του Κ. Βελόπουλου, που προ διημέρου, παρότρυνε τους «γαλάζιους» βουλευτές, που ψήφισαν το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια, να αποφύγουν να παρευρεθούν στην εκκλησία το Πάσχα.

Ο Κυριάκος Βελόπουλος επιμένει όπως λέει στην παραίνεση, παράκληση και έκκληση του στους γαλάζιους Βουλευτές να μην επισκεφθούν Ιερούς Ναούς καθώς όπως δηλώνει το Πάσχα είναι ιερό και αυτοί είναι εκτός δόγματος.

Από τη πλευρά της η κυβέρνηση χαρακτηρίζει απαράδεκτες και διχαστικές τις δηλώσεις του Προέδρου της Ελληνικής Λύσης:

«Όχι δεν φοβόμαστε να πάμε στην Εκκλησία και κανείς δεν μπορεί να φοβίσει τον οποιονδήποτε…» σχολιάζουν χαρακτηριστικά οι πιο στενοί συνεργάτες του Πρωθυπουργού, προσθετουν πως πλησιάζει η Μεγάλη Εβδομάδα, η μεγάλη γιορτή της χριστιανοσύνης, είναι ημέρες περισυλλογής, αλλά πάνω απ’ όλα ημέρες αγάπης, ενότητας και αλληλεγγύης και υπενθυμίζουν και τις δηλώσεις Ιερώνυμου πως «η Εκκλησία δεν εκδικείται αλλά αγαπάει».

Από την Κυβέρνηση υπενθυμίζουν ακόμα πως την τοποθέτηση Βελόπουλου κατακεραύνωσε την Πέμπτη και ο Μητροπολίτης Δημητριάδος Ιγνάτιος ο οποίος χαρακτήρισε τις δηλώσεις Βελόπουλου προκλητικές και απαράδεκτες. “Κανείς δεν μπορεί να μιλάει για τον χώρο της Εκκλησίας με αυτόν τον τρόπο και μάλιστα ουσιαστικά παροτρύνοντας να γίνουν πράγματα” είχε δηλώσει ο Μητροπολίτης.

Η κινητικότητα στα δεξιά της κυβερνητικής παράταξης αλλά και η επαναλαμβανόμενη αποτύπωση της δυσφορίας των πολιτών για την ακρίβεια, την ασφάλεια, την υγεία κα σε όλες τις δημοσκοπήσεις οδήγησαν χθες τον πρωθυπουργό να χαμηλώσει τον πήχη των Ευρωεκλογών, στα επίπεδα του 33% των προηγούμενων Ευρωεκλογών του 2019, παραδεχόμενος εμμέσως, ότι σε λιγότερο από έναν χρόνο, η κυβέρνηση είναι πιθανό να έχει απολέσει ένα σημαντικό μέρος των δυνάμεών της.

με πληροφορίες από: cnn.gr/ieidiseis.gr