ΠΑΤΩΝΕΙ (ΞΑΝΑ) Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ

Ακόμα ένας διεθνής διασυρμός για την Ελλάδα και την κυβέρνηση Μητσοτάκη, όπως αποτυπώνεται στη έκθεση της Media Freedom Rapid Response, που συνδέει την επιδείνωση στη δημοσιογραφία με την άνοδο Μητσοτάκη στην εξουσία. Άλλο ένα, από τα πολλά τον τελευταίο καιρό “χτυπήματα” στο Μαξίμου, με τις – πολλές – εκθέσεις, για την κατρακύλα της Ελευθερίας του Τύπου στη χώρα μας.

Το πιο πρόσφατο παράδειγμα είναι η έκθεση της Media Freedom Rapid Response, με την υπογραφή οκτώ δημοσιογραφικών οργανώσεων, η οποία συνδέει ευθέως την επιδείνωση στην Ελευθερία του Τύπου με την άνοδο του Κυριάκου Μητσοτάκη και της Ν.Δ. στην εξουσία.

Η Media Freedom Rapid Response υπογραμμίζει ότι η ελευθερία των ΜΜΕ στη χώρα μας έχει γνωρίσει αξιοσημείωτη και διαρκή πτώση τα τελευταία χρόνια, αναδεικνύοντας ως σημαντικά προβλήματα την ανεξιχνίαστη δολοφονία Καραϊβάζ, τις απειλές κατά δημοσιογράφων, το σκάνδαλο υποκλοπών και τις πολλές αγωγές SLAPP κατά δημοσιογράφων και ΜΜΕ.  

Οι οργανώσεις ARTICLE 19 Europe, Committee to Protect Journalists (CPJ), European Centre for Press and Media Freedom (ECPMF), European Federation of Journalists (EFJ),  Free Press Unlimited (FPU), International Press Institute (IPI),  Osservatorio Balcani e Caucaso Transeuropa (OBCT),  Reporters Without Borders (RSF) είχαν στείλει μεγάλη αποστολή τον περασμένο Σεπτέμβριο στη χώρα μας ακριβώς εξαιτίας της δεύτερης εκλογικής νίκης της Νέας Δημοκρατίας.

Στην αποστολή τους αυτή μίλησαν με δημοσιογράφους, εκδότες, εκπροσώπους ΜΜΕ, αλλά και με κυβερνητικούς παράγοντες με τα συμπεράσματα που δίνουν στη δημοσιότητα σήμερα να αποτελούν κόλαφο για την κυβέρνηση.

«Η καθοδική πορεία στην ελευθερία του Τύπου από το 2020 έως το 2023 συμπίπτει με την εκλογή της κεντροδεξιάς ΝΔ υπό την ηγεσία του Κυριάκου Μητσοτάκη το 2019. Ενώ η ελευθερία του Τύπου αντιμετώπιζε σοβαρές προκλήσεις και κατά τη διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, το κλίμα έχει επιδεινωθεί περαιτέρω υπό την παρούσα κυβέρνηση» σημειώνεται χαρακτηριστικά.

Η έκθεση, όπως ήταν αναμενόμενο, υπογραμμίζει και το γεγονός ότι τα ιδιωτικά μέσα ενημέρωσης ελέγχονται από ισχυρές οικονομικά οικογένειες και ιδιοκτήτες που έχουν συμφέροντα και σε άλλους τομείς. 

Υποκλοπές

Η έκθεση τονίζει ότι η απουσία λογοδοσίας για το σκάνδαλο, αλλά και οι παράνομες κατασκοπευτικές επιθέσεις κατά δημοσιογράφων έχουν υποβαθμίσει αισθητά την εμπιστευτικότητα των δημοσιογραφικών πηγών και την ασφάλεια των δημοσιογράφων. Διατυπώνει, επίσης, τα σοβαρά ερωτήματα για την κρατική εμπλοκή στις παρακολουθήσεις.

SLAPPS 

Οι εκδικητικές αγωγές υποβάλλονται από ισχυρούς ή πλούσιους ιδιώτες, οι οποίοι σέρνουν αξιόλογους δημοσιογράφους στα δικαστήρια και προκαλούν οικονομικό και ψυχολογικό κόστος σε μέσα που πραγματοποιούν σημαντικές έρευνες δημοσίου συμφέροντος.