ΟΡΓΗ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗ – ΜΕ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΝ ΥΠΟΔΕΧΟΝΤΑΙ ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ 

Νέες κινητοποιήσεις στην Ανατ. Κρήτη για την “υποδοχή” του Υπουργού Υγείας. Ξεσηκωμός και οργή στην Κρήτη με φόντο τα γενικευμένα προβλήματα στο ΕΣΥ, που έχουν φτάσει και την κοινωνία της Κρήτης, στο απροχώρητο.

“Θερμή” υποδοχή ετοιμάζουν φορείς και σωματεία, στην επίσκεψη του υπουργού Υγείας Μιχάλη Χρυσοχοΐδη στην Κρήτη, την Τετάρτη 15 Νοεμβρίου, τόσο στο Νοσοκομείο Σητείας όσο και στο Βενιζέλειο νοσοκομείο Ηρακλείου.

Πιο αναλυτικά, μετά την επίσκεψη στο Βενιζέλειο, ο υπουργός Υγείας θα βρίσκεται στις 11 το πρωί στο Νοσοκομείο της Σητείας. Σημειώνεται ότι αρχικά η κινητοποίηση επρόκειτο να πραγματοποιηθεί στην 7η ΥΠΕ Κρήτης ωστόσο η είδηση της καθόδου του υπουργού στο νησί μας άλλαξε τα δεδομένα στον τόπο και το χρόνο των κινητοποιήσεων.

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΣΤΟ ΒΕΝΙΖΕΛΕΙΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

Ειδικότερα, η Ένωση Συνταξιούχων ν. Ηρακλείου και η Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων ν. Ηρακλείου καλούν τα εργατικά και υγειονομικά σωματεία και τους φοιτητικούς συλλόγους στο Βενιζέλειο νοσοκομείο στις 8:30 το πρωί. «Η κίνηση του Υπουργού Υγείας να επισκεφτεί το Βενιζέλειο, αποτελεί πρόκληση, την ίδια ώρα που με την πολιτική του οξύνει όλο και περισσότερο την κατάσταση απαξίωσης των δημόσιων νοσοκομείων της πόλης μας, βάζοντας σε κίνδυνο τις ζωές μας. Καθώς από την τελευταία του επίσκεψη μέχρι σήμερα, οι παθολόγοι ιατροί του Βενιζέλειου είναι υπό παραίτηση λόγο των άθλιων συνθήκων που επικρατούν, στο ΠΑΓΝΗ η οφθαλμική κλινική υπολειτουργεί, συνολικότερα οι υπηρεσίες δημόσιας υγείας απαξιώνονται και εκθέτουν την υγεία των εργαζομένων σε ανεπανόρθωτους κινδύνους, ενώ τους ρίχνουν στα νύχια τον εμπόρων της υγείας» επισημαίνει η ανακοίνωση.

Η κοινωνία έχει μετατραπεί… σε καζάνι που βράζει και είναι έτοιμο να εκραγεί με πλήθος φορέων να βγαίνουν στους δρόμους και να διεκδικούν άμεση διευθέτηση στα προβλήματα που απασχολούν, όχι μόνο τους ίδιους, αλλά και ολόκληρη την Κρήτη αφού έχουν άμεσο αντίκτυπο στους πολίτες.

Σε γραπτή του δήλωση ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο ΠΑΓΝΗ Δ. Βρυσαλης αναφέρει:

“Η δεύτερη μέσα σε λίγο χρονικό διάστημα παρουσία του υπουργού υγειας στο Βενιζελειο νοσοκομείο και η προαναγγελία για γρήγορες διαδικασίες προσλήψεις γιατρών δεν μπορεί να συγκαλύψει τις τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης για τη θέση που έχει έρθει το νοσοκομείο αλλά και συνολικά το δημόσιο σύστημα υγειας του νησιού Τα μπαλώματα ,με τις λύσεις των ιδιωτών γιατρών ,των αερομεταφερόμενων γιατρών οξύνει τα προβλήματα εις βάρος των ασθενών και των εργαζόμενων
Το σχέδιο της κυβέρνησης ,με τις συγχωνεύσεις των νοσοκομείων, κλινικών (στο όνομα της αποδοτικότητας κ της πληρότητας) ,τα εντελεσθαι ,οι μετακινήσεις προσωπικού ,οι περιπλανώμενοι ασθενείς και ο οικονομικός στραγγαλισμός των λειτουργικών δαπανών των δημοσίων νοσοκομείων αποτελούν το νέο ΕΣΥ που επιχειρεί η κυβέρνηση να εγκαθιδρύσει
Απέναντι σε μία αδίστακτη πολιτική που πετάει στα σκουπίδια τις ανάγκες του λαού
Οι μαχόμενοι υγειονομικοί θα βρισκόμαστε πάντα στη σωστή πλευρά της ιστορίας Θα είμαστε με τις ανάγκες και τα δικαιώματα των ασθενών και των εργαζόμενων
Θα είμαστε την Τετάρτη 15/11 στις 8:30 στις πύλες του Βενιζελείου Νοσοκομείου για να φωνάξουμε μαζί με τον υπόλοιπο λαό “κάτω τα χέρια από τα νοσοκομεία”. Θα κλιμακώσουμε με το μεγάλο παγκρήτιο συλλαλητήριο στις 30/11 στο Ηράκλειο”.

ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΣΗΤΕΙΑΣ

Ιατροί, νοσηλευτικό προσωπικό και εργαζόμενοι στο Νοσοκομείο Σητείας οργάνωσαν κινητοποίηση την Τετάρτη 15 Νοεμβρίου με φόντο την επίσκεψη του υπουργού Υγείας Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και στη Σητεία.

«Με αφορμή την αυριανή αιφνίδια επίσκεψη του υπουργού υγείας κ. Χρυσοχοΐδη στη πόλη μας, αποφασίσαμε να αναστείλουμε την προγραμματισμένη κινητοποίηση στην 7η ΥΠΕ στο Ηράκλειο. Μας προβληματίζει η βεβαίως απόφαση να επισκεφθεί το πολύπαθο Νοσοκομείο μας τη συγκεκριμένη ημερομηνία, αναλογιζόμενοι όμως την κρισιμότητα της εξέλιξης αυτής, καλούμε το Σητειακό λαό σε Πανδημοτική κινητοποίηση στο Νοσοκομείο Σητείας στις 11.00 για να υποδεχτούμε τον υπουργό και να αγωνιστούμε για ένα πλήρως εξοπλισμένο – πλήρως στελεχωμένο Νοσοκομείο Σητείας. Καλούμε όλους τους φορείς, όλες τις συλλογικότητες και όλους τους πολίτες του δήμου μας να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να στηρίξουν την αυριανή κρίσιμη κινητοποίηση» αναφέρεται στην ανακοίνωση της Συντονιστικής Επιτροπής για το Νοσοκομείο Σητείας, του Συλλόγου Εργαζομένων Νοσοκομείου Σητείας και του Συλλόγου Φίλων Νοσοκομείου Σητείας.

«Το νοσοκομείο της Σητείας, όπως ακριβώς συμβαίνει και με το Βενιζέλειο αλλά και με το σύνολο των νοσοκομείων και των δομών του ΕΣΥ, καταρρέει. Με την παθολογική και την παιδιατρική κλινική να έχουν ήδη βάλει λουκέτο και τις υπόλοιπες να λειτουργούν οριακά, υποστελεχωμένες και συχνά χωρίς εξοπλισμό, η ζωή των πολιτών βρίσκεται καθημερινά σε κίνδυνο» αναφέρεται σε ανακοίνωση της ΕΛΜΕ Ηρακλείου.

Σε ψήφισμα που εξέδωσαν οι εργαζόμενοι στο Νοσοκομείο Ιεράπετρας δηλώνουν τη στήριξη τους στον αγώνα των εργαζομένων του Νοσοκομείου Ιεράπετρας. Συγκεκριμένα στο ψήφισμα αναφέρονται τα εξής:

«Το Δ.Σ. του Συλλόγου μας στηρίζει την παράσταση διαμαρτυρίας προς την 7η ΔΥΠΕ, που συνδιοργανώνει για την Τετάρτη 15 Νοέμβρη, ο Σύλλογος Φίλων Νοσοκομείου Σητείας με τον Σύλλογο Εργαζομένων του Νοσοκομείου τους.

Κάθε προσπάθεια αντίστασης στην υποβάθμιση των Νοσοκομείων και στα σχέδια εξαθλίωσής των, θα μας βρίσκει πάντα αλληλέγγυους και ένθερμους υποστηρικτές.

Σήμερα όλοι πλέον είμαστε μάρτυρες των αποτελεσμάτων μιας κυβερνητικής πολιτικής που έχει στόχο την εμπορευματοποίηση της υγείας, με σκοπό τη στήριξη της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων.

Με το κλείσιμο της μονάδας τεχνητού νεφρού στην Ιεράπετρα μένουν στον δρόμο αβοήθητοι, 42 νεφροπαθείς ασθενείς, με τις οικογένειές τους να βρίσκονται σε πλήρη απόγνωση».

Σε στάση εργασίας κατέρχονται την Τετάρτη και οι εκπαιδευτικοί στη Σητεία με αφορμή την επίσκεψη του Μ. Χρυσοχοΐδη. Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Σητείας “Ο Μύσων” σε ανακοίνωσή του αναφέρει:

“Με αφορμή την αιφνίδια επίσκεψη του υπουργού υγείας κ. Χρυσοχοΐδη στην πόλη μας και αναλογιζόμενοι την κρισιμότητα της εξέλιξης αυτής καλούμε τους συναδέλφους του Συλλόγου Εκπαιδευτικών ΠΕ Σητείας « ο Μύσων»  σε κινητοποίηση στο Νοσοκομείο Σητείας στις 11.00,  για  να εκφράσουμε την αντίδρασή μας στην υποβάθμιση του Νοσοκομείου Σητείας. 
Η κινητοποίηση έχει ιδιαίτερη σημασία αν λάβουμε υπόψη μας την ευκαιριακή επίσκεψη του  Υπουργού κ Χρυσοχοίδη. Αγωνιζόμαστε για ένα πλήρως εξοπλισμένο – πλήρως στελεχωμένο Νοσοκομείο Σητείας. 
Στο πλαίσιο αυτό, ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. Σητείας «ο Μύσων», σας καλεί να συμμετέχουμε, ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ, δυναμικά και μαζικά στην Κινητοποίηση για το Νοσοκομείο Σητεία στο χώρο του Νοσοκομείου στις 11:00 π.μ. 
Για το λόγο αυτό  κηρύσσει Στάση Εργασίας από τις 10:30-13:30  για το πρωινό ωράριο και 13:30 – 16:00 μ.μ.”  

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΙΛΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ – ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΗΝ ΠΑΧΙΑ ΑΜΜΟ

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 11:00 το πρωί στην Παχειά Άμμο διοργανώνει και ο Σύλλογος Φίλων Νοσοκομείου Ιεράπετρας. Στη σχετική ανακοίνωση επισημαίνονται τα εξής:

“Οι Γεραπετρίτες απαιτούν τον σεβασμό που τους αξίζει. Για όσους το έχουν ξεχάσει θυμίζουμε πως υπάρχουμε κι εμείς στο Λασίθι. Ο δρόμος για τη Σητεία περνά από την Ιεράπετρα. Εδώ θα πρέπει να κάνεις μια στάση κύριε Υπουργέ.

Καλούμε όλες τις δημοτικές παρατάξεις να σταθούν δίπλα μας. Καλούμε εσένα Γεραπετρίτισσα και Γεραπετρίτη να δώσεις πάλι το παρόν για τον τόπο μας.

Στις 11:00 το πρωί της Τετάρτης όλοι στην Παχειά Άμμο”.

ΣΩΜΑΤΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΕΚΑΒ – ΠΦΥ

Τα σωματεία εργαζομένων νοσοκομείων, Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και ΕΚΑΒ και οι Ενώσεις Γιατρών ΕΣΥ Κρήτης συντονίζουν την αγωνιστική τους δράση ενάντια στην υποβάθμιση, όπως τονίζουν, των δημόσιων μονάδων υγείας στην Κρήτη.

Ειδικότερα, στην ανακοίνωση τους αναφέρουν:

Αντί για μόνιμες προσλήψεις στα νοσοκομεία, «βροχή» πέφτουν τα “εντέλλεσθαι” για μετακινήσεις υγειονομικών (π.χ. παθολόγων από ΠΑΓΝΗ και Βενιζελείο στο νοσοκομείο Ρεθύμνου), ενώ η διοίκηση του ΓΝ Ρεθύμνου επιχειρεί να επιβάλλει και εφημερίες τομέα (γιατρών όλων των ειδικοτήτων) στα ΤΕΠ.

Τέτοιες εμβαλωματικές και κακοποιητικές λύσεις οδηγούν ολοένα και περισσότερους γιατρούς σε παραίτηση. Παράλληλα, προχωρά η εφαρμογή του νόμου για τη δευτεροβάθμια περίθαλψη (στον οποίο έχουμε εκφράσει την κατηγορική μας αντίθεση), με συμβάσεις μερικής απασχόλησης ορισμένου χρόνου δημόσιων νοσοκομείων με ιδιώτες γιατρούς (π.χ. με ιδιώτες αναισθησιολόγους στο Βενιζέλειο) για την προσωρινή κάλυψη μέρους των κενών.

Η αποδεκατισμένη πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας (ΠΦΥ) αποδυναμώνεται περαιτέρω με μετακινήσεις εργαζομένων της στα νοσοκομεία, ενώ προωθείται (μέσω επερχόμενου νομοσχεδίου) η προαναγγελόμενη λειτουργία της ως «κόφτης» προς τη δευτεροβάθμια περίθαλψη, «βαφτίζοντας» προσωπικούς γιατρούς ακόμη και ανειδίκευτους απόφοιτους ιατρικής.

Παραμένουν οι χρόνιες σοβαρές ελλείψεις του ΕΚΑΒ σε διασώστες και ασθενοφόρα με αποτέλεσμα διακομιδές βαρέως πασχόντων ασθενών να γίνονται από μικτά πληρώματα προσωπικού των ενόπλων δυνάμεων και από γιατρούς άσχετων ειδικοτήτων, ενώ οι δευτερογενείς διακομιδές γίνονται συνήθως με ιδιωτικά ασθενοφόρα.