Απόπλους της Φρεγάτας "ΥΔΡΑ" από τον Ναύσταθμο Σαλαμίνας προκειμένου να συμμετάσχει στην Επιχείρηση EUNAVFOR ASPIDES, Δευτέρα 27 Φεβρουαρίου 2024. (ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΑΜΥΝΑΣ/EUROKINISSI)

ΟΛΟ ΚΑΙ ΠΙΟ ΒΑΘΙΑ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ – ΑΠΕΠΛΕΥΣΕ Η ΦΡΕΓΑΤΑ ΥΔΡΑ

Με τον απόπλου της φρεγάτας «Ύδρα» για να συμμετέχει στην ευρωπαϊκή αποστολή ASPIDES της οποίας ηγείται Έλληνας αρχιπλοίαρχος από το Στρατηγείο της Λάρισας ενάντια στους Χούθι της Υεμένης σφραγίστηκε η εμπλοκή της χώρας στον πόλεμο στην Μέση Ανατολή.

Η φρεγάτα «Ύδρα», απέπλευσε λίγο πριν τις 10 το βράδυ της Δευτέρας, από τον ναύσταθμο της Σαλαμίνας, για να συμμετάσχει, στην ευρωπαϊκή επιχείρηση «Ασπίδες» στην Ερυθρά Θάλασσα, όπως αποφασίστηκε από το ΚΥΣΕΑ, που συνεδρίασε υπό τον πρωθυπουργό.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, ο πρώτος προορισμός θα είναι ο ναύσταθμος της Κρήτης για λίγες ώρες και στη συνέχεια θα ξεκινήσει το μακρύ της ταξίδι επί τρεις μήνες για να ενταχθεί στην ευρωπαϊκή αρμάδα των «Ασπίδων», συμμετέχοντας στην προστασία των εμπορικών πλοίων, πολλά από τα οποία είναι ελληνόκτητα και περνούν από την Ερυθρά Θάλασσα.

Πριν αποπλεύσει το πολεμικό πλοίο, ο Νίκος Δένδιας δήλωσε ότι «η Ελλάδα δεν κρύβεται απέναντι στις προκλήσεις».

Η ελληνική φρεγάτα που θα συμμετάσχει στην επιχείρηση «ΑΣΠΙΔΕΣ» κατά των ανταρτών Χούθι, αναμένεται να φτάσει στην Ερυθρά Θάλασσα σε 4 με 7 ημέρες, αναλόγως της συγκεκριμένης περιοχής όπου θα διαταχθεί να περιπολεί διαθέτοντας όλα τα απαραίτητα όπλα και ηλεκτρονικά συστήματα για να αποκρούσει τυχόν επιθέσεις των Χούθι. Θα έχει και το οργανικό της ελικόπτερο Σικόρσκι και πάνω στη φρεγάτα θα υπάρχει και πλήρως εξοπλισμένη ομάδα των ΟΥΚ.

Τη διοίκηση εν πλω στην περιοχή θα έχει η Ιταλία, ενώ τη συνολική διοίκηση της ευρωπαϊκής επιχείρησης «ΑΣΠΙΔΕΣ» θα έχει Έλληνας αρχιπλοίαρχος από το Στρατηγείο της Λάρισας.

Σημειώνεται πως η επιχείρηση θα είναι ενεργή κατά μήκος των κύριων θαλάσσιων γραμμών επικοινωνίας στα στενά Μπάαμπ αλ-Μαντάμπ και τα στενά του Χορμούζ, καθώς και στα διεθνή ύδατα στην Ερυθρά Θάλασσα, στον Κόλπο του ‘Αντεν, στην Αραβική Θάλασσα, στον Κόλπο του Ομάν και τον Περσικό Κόλπο.

Επίθεση στη κυβέρνησηάσκησε το ΚΚΕ. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το σκάφος του Πολεμικού Ναυτικού πηγαίνει στο «στόμα του λύκου» με πολύ επικίνδυνη εξέλιξη εμπλοκής της χώρας σε μια σύγκρουση απρόβλεπτων διαστάσεων.

«Αυτή η εμπλοκή δεν έχει καμία σχέση με την προστασία του λαού, την άμυνα και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, ούτε με την ασφάλεια των ναυτεργατών, όπως υποκριτικά υποστηρίζει η κυβέρνηση, οι οποίοι άλλωστε έχουν εκφράσει την κατηγορηματική τους αντίθεση σε ταξίδια σε εμπόλεμες ζώνες. Αντίθετα, μετατρέπει τη χώρα σε θύτη άλλων λαών και ταυτόχρονα σε στόχο αντιποίνων.» Αναφέρει μεταξύ άλλων στην ανακοίνωσή του το ΚΚΕ.