Η ανοικοδόμηση στη Λωρίδα της Γάζας θα απαιτήσει μια προσπάθεια που ο κόσμος δεν έχει δει από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Το μέγεθος της ανείπωτης τραγωδίας στη Λωρίδα της Γάζας αντικατροπτίζουν οι εκτιμήσεις για την πλήρη ανοικοδόμησή της από τις ανελέητες ισραηλινές επιθέσεις, την ώρα που οι Παλαιστίνιοι σκοτώνονται κατά δεκάδες και λιμοκτονούν στα συντρίμμια.
Ο ΟΗΕ επισημαίνει ότι ο πόλεμος καταστρέφει την οικονομία της Παλαιστίνης, καθώς έχει ανακόψει σημαντικά την ανάπτυξη στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη. Το Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών για την Ανάπτυξη (UNDP) εκτιμά πως αν συνεχιστεί ο πόλεμος, η οικονομική παραγωγή θα μπορούσε να συρρικνωθεί κατά ένα τρίτο το 2024.
Η φτώχεια σε όλη την Παλαιστίνη θα μπορούσε να εκτοξευθεί σε ποσοστό άνω του 60% εάν ο πόλεμος παραταθεί για εννέα μήνες, με την κρίση να αναμένεται να αυξήσει τον αριθμό των ανθρώπων που ζουν σε συνθήκες φτώχειας κατά 1,86 εκατομμύρια.
Σύμφωνα με την αξιολόγηση του Προγράμματος η Γάζα θα χρειαστεί περίπου 80 χρόνια για να αποκαταστήσει όλες τις πλήρως κατεστραμμένες κατοικίες, σύμφωνα με ένα σενάριο που βασίζεται στον ρυθμό ανοικοδόμησης μετά από προηγούμενες συγκρούσεις στη Γάζα.
Επίσης, η ανοικοδόμηση θα κοστίσει έως και 40 δισ. δολάρια και θα απαιτήσει μια προσπάθεια σε κλίμακα που ο κόσμος δεν έχει δει από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, εν μέσω πρωτοφανούς επιπέδου θανάτους και καταστροφών, λένε τα Ηνωμένα Έθνη.
Χαρακτηριστικό είναι ότι το UNDP εκτιμά πως η σύγκρουση έχει γυρίσει πίσω τα μέτρα «ανθρώπινης ανάπτυξης» κατά περισσότερα από 20 χρόνια.
Η διεθνής ανθρωπιστική βοήθεια, που υποβάλλεται σε πολύ αυστηρούς ελέγχους από το Ισραήλ, συνεχίζει να φτάνει με το σταγονόμετρο. Η αμερικανική ΜΚΟ World Central Kitchen, η οποία είχε αναστείλει τη δραστηριότητά της στη Γάζα μετά τον θάνατο επτά εργαζομένων της σε αεροπορικούς βομβαρδισμούς στις αρχές Απριλίου, ξανάρχισε τη δράση της αυτή την εβδομάδα.
«Μετά το κλείσιμο της κουζίνας, συνειδητοποιήσαμε πως πολλοί έμεναν νηστικοί», σχολίασε χθες στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ζαχαρίας Γιαχία Αμπουκουβάικ, υπεύθυνος κουζίνας που υποστηρίζεται από την αμερικανική ανθρωπιστική οργάνωση στη Ράφα, όπου συνεχίστηκαν την νύχτα οι βομβαρδισμοί.
Κάτοικοι, ΜΚΟ αλλά και η διεθνής κοινότητα φοβάται πως θα εξαπολυθεί πολύ σύντομα η επαπειλούμενη ισραηλινή επίθεση στη Ράφα, ειδικά αν δεν συμφωνηθεί κατάπαυση του πυρός.
ΧΑΜΑΣ: ΜΕ “ΘΕΤΙΚΟ ΠΝΕΥΜΑ” ΕΞΕΤΑΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΙΣΡΑΗΛΙΝΗ ΠΡΟΤΑΣΗ
Στο μεταξύ αντικρουόμενες είναι πληροφορίες για την κήρυξη εκεχειρίας, που ενδέχεται να οφείλονται σε παρασκηνιακές διαφωνίες μεταξύ της πολιτικής και της στρατιωτικής πτέρυγας της Χαμάς.
Ο ηγέτης της οργάνωσης, Ισμαήλ Χανίγια, δήλωσε πως αυτή συνεχίζει να μελετά, με «θετικό πνεύμα» την ισραηλινή προσφορά κατάπαυσης του πυρός για 40 ημέρες, που θα συνοδευτεί από την απελευθέρωση ισραηλινών ομήρων στον θύλακο με αντάλλαγμα την αποφυλάκιση παλαιστινίων κρατουμένων σε ισραηλινές φυλακές.
Στη διάρκεια τηλεφωνικής συνδιάλεξης με τον επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών της Αιγύπτου, Αμπάς Καμάλ, ο Χανίγια «επιβεβαίωσε» ότι αντιπροσωπεία της οργάνωσης θα μεταβεί «σύντομα» στο Κάιρο για να ολοκληρωθούν οι πρόσφατες συνομιλίες ενόψει ενδεχόμενης συμφωνίας που θα «ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις του λαού μας» και θα «τερματίσει την επίθεση» που υφίσταται.
Ο επικεφαλής της Χαμάς, οι ΗΠΑ και η Ε.Ε. χαρακτηρίζουν τρομοκρατική οργάνωση, συνομίλησε επίσης τηλεφωνικά με τον υπουργό Εξωτερικών του Κατάρ, στον οποίο επανέλαβε ότι πρόθεσή του είναι να «καταλήξουμε σε συμφωνία».
Οι δηλώσεις του έρχονται σε διαμετρική αντίθεση στελέχους του κινήματος την προηγουμένη: έκανε λόγο για «αρνητική» θέση της Χαμάς έναντι της πρότασης.
Παράλληλα, η κυβέρνηση του Ισραήλ ανακοίνωσε πως επιβεβαιώθηκε ο θάνατος ισραηλινού ομήρου στη Γάζα, του Ντρορ Ορ, κατοίκου του κιμπούτς Μπεερί, δυο από τα παιδιά του οποίου, που είχαν επίσης απαχθεί την 7η Οκτωβρίου από τους μαχητές της Χαμάς, απελευθερώθηκαν τον Νοέμβριο, όταν είχε συμφωνηθεί ανακωχή μιας εβδομάδας.
Εκείνη η κατάπαυση του πυρός είχε επιτρέψει την απελευθέρωση 105 ομήρων, συμπεριλαμβανομένων 80 ισραηλινών υπηκόων, με αντάλλαγμα την αποφυλάκιση 240 Παλαιστινίων από το Ισραήλ. Και στη μια και στην άλλη πλευρά, επρόκειτο κυρίως για γυναίκες και παιδιά. Έκτοτε όμως, οι πολλές προσπάθειες των μεσολαβητών παρέμειναν άκαρπες.