Σοκαριστικά είναι τα στοιχεία που ανέδειξε ο ΟΗΕ για τους θανάτους παιδιών από τον Ισραηλινό στρατό στη Γάζα. Πρόκειται για μια μεθοδευμένη γενοκτονία από το πιο ανάλγητο κράτος του πλανήτη που έχει βάλει στόχο το μέλλον της Παλαιστίνης και του λαού της με το να στοχεύει και να δολοφονεί παιδιά.
Στη πολύπαθη Λωρίδα της Γάζας μέχρι σήμερα έχουν δολοφονηθεί από τον ισραηλινό στρατό (IDF) μέσα σε τέσσερεις μήνες περισσότερα παιδιά από όσα έχουν σκοτωθεί συνολικά μέσα σε τέσσερα χρόνια πολεμικών συγκρούσεων ανά τον κόσμο!
«Ζοφερό. Ο αριθμός των παιδιών που φέρονται να σκοτώθηκαν μόλις σε τέσσερις μήνες στη Γάζα είναι πιο μεγάλος από τον αριθμό των παιδιών που σκοτώθηκαν σε τέσσερα χρόνια σε όλες τις συγκρούσεις ανά τον κόσμο», έγραψε ο Φιλίπ Λαζαρινί επικεφαλής της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA). στην πλατφόρμα Χ, καταγγέλλοντας έναν «πόλεμο εναντίον των παιδιών».
Το μήνυμά του αναφέρεται στα στοιχεία των Ηνωμένων Εθνών, σύμφωνα με τα οποία 12.193 παιδιά σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις παγκοσμίως μεταξύ 2019 και 2022.
Ο Λαζαρινί συνέκρινε τα στοιχεία αυτά με τις αναφορές των παλαιστινιακών υγειονομικών υπηρεσιών, σύμφωνα με τις οποίες περισσότερα από 12.300 παιδιά σκοτώθηκαν στο παλαιστινιακό έδαφος μεταξύ Οκτωβρίου και τέλους Φεβρουαρίου.
«Ο πόλεμος αυτός είναι ένας πόλεμος κατά των παιδιών. Είναι ένας πόλεμος κατά της παιδικής τους ηλικίας και του μέλλοντός τους», δήλωσε ο Λαζαρινί.
Η επίθεση στη Γάζα μπορεί να γίνει κατανοητή μόνο ως μια κλασική περίπτωση γενοκτονίας που εκτυλίσσεται μπροστά στα μάτια μας.
Σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, όπως σημειώνεται στη Σύμβαση του ΟΗΕ του Δεκεμβρίου 1948 για την Πρόληψη και Καταστολή του Εγκλήματος της Γενοκτονίας, ως γενοκτονία νοείται κάθε πράξη που έχει ως στόχο την ολική ή μερική καταστροφή μιας εθνικής, εθνολογικής, φυλετικής ή θρησκευτικής ομάδας ανθρώπων, ως τέτοιας. Στη δολοφονική του επίθεση στη Γάζα, το Ισραήλ διακήρυξε ξεκάθαρα αυτή την πρόθεση.
Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Γιοαβ Γκαλαντ το δήλωσε με σαφήνεια στις 9 Οκτωβρίου: «Επιβάλλουμε πλήρη πολιορκία στη Γάζα. Δεν υπάρχει ηλεκτρικό ρεύμα, δεν υπάρχει φαγητό, δεν υπάρχει νερό, δεν υπάρχουν καύσιμα. Τα πάντα είναι κλειστά. Πολεμάμε ανθρώπινα ζώα και θα ενεργήσουμε αναλόγως».
Η Σύμβαση του ΟΗΕ για τη Γενοκτονία απαριθμεί πέντε πράξεις που εμπίπτουν στον ορισμό της. Το Ισραήλ διαπράττει σήμερα τρεις από αυτές στη Γάζα: «Α) Δολοφονία μελών της ομάδας. Β) Πρόκληση σοβαρής σωματικής ή ψυχικής βλάβης σε μέλη της ομάδας. Γ) Σκόπιμη επιβολή στην ομάδα συνθηκών που στόχο έχουν να επιφέρουν τη φυσική καταστροφή της εν συνόλω ή εν μέρει».
Η ισραηλινή πολεμική αεροπορία, σύμφωνα με τον δικό της απολογισμό, έχει ρίξει μέχρι στιγμής περισσότερες από 8.000 βόμβες στη Γάζα, η οποία είναι μια από τις πιο πυκνοκατοικημένες περιοχές στον κόσμο – περισσότερες βόμβες από όσες έριξαν οι ΗΠΑ σε όλο το Αφγανιστάν σε κάθε έτος του πολέμου τους εκεί.
Η οργάνωση Human Rights Watch έχει επιβεβαιώσει ότι στα όπλα που χρησιμοποιήθηκαν περιλαμβάνονται βόμβες φωσφόρου, οι οποίες βάζουν φωτιά σε σώματα και κτίρια, δημιουργώντας φλόγες που δεν σβήνουν με το νερό.
Αυτό αποδεικνύει ξεκάθαρα τι εννοεί ο Γκάλαντ όταν λέει ότι θα λάβει «όλα τα απαραίτητα μέτρα»: δεν στοχεύει μεμονωμένους μαχητές της Χαμάς, όπως ισχυρίζεται το Ισραήλ, αλλά εξαπολύει συλλογική, θανατηφόρα βία εναντίον των Παλαιστινίων στη Γάζα, όπως το προσδιορίζει η Σύμβαση του ΟΗΕ για τη Γενοκτονία.
Το Ισραήλ έχει επίσης εντείνει την 16ετή πολιορκία της Γάζας -την πιο μακρά στη σύγχρονη ιστορία, κατά σαφή παραβίαση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου- σε μια «ολοκληρωτική πολιορκία», σύμφωνα με τα λόγια του Γκαλαντ.
Αυτή η φράση αποκαλύπτει το σχέδιο να φτάσει η πολιορκία στον τελικό της στόχο: Να εξολοθρεύσει τους Παλαιστίνιους και την παλαιστινιακή κοινωνία στη Γάζα, σκορπώντας το θάνατο και το λιμό, διακόπτοντας την παροχή νερού και βομβαρδίζοντας τα νοσοκομεία τους.
Η γενοκτονική επίθεση του Ισραήλ στη Γάζα είναι οφθαλμοφανής και πραγματοποιείται χωρίς ντροπή.
Οι δράστες γενοκτονιών συνήθως δεν εκφράζουν τις προθέσεις τους τόσο ξεκάθαρα, αν και υπάρχουν εξαιρέσεις. Στις αρχές του 20ου αιώνα, για παράδειγμα, οι Γερμανοί αποικιοκράτες-κατακτητές διέπραξαν γενοκτονία ως απάντηση σε μια εξέγερση των ιθαγενών πληθυσμών Χερέρο και Νάμα στη νοτιοδυτική Αφρική.
Το 1904, ο στρατηγός Lothar von Trotha, ο Γερμανός στρατιωτικός διοικητής, εξέδωσε μια «διαταγή εξόντωσης», η οποία δικαιολογήθηκε με το σκεπτικό ενός «φυλετικού πολέμου».
Μέχρι το 1908, οι γερμανικές αρχές είχαν δολοφονήσει 10.000 μέλη των Νάμα και είχαν επιτύχει τον διακηρυγμένο στόχο τους να «εξαφανίσουν τους Χερέρο», σκοτώνοντας 65.000 άτομα, δηλαδή το 80% του πληθυσμού.
Οι εντολές του Γκαλαντ στις 9 Οκτωβρίου ήταν εξίσου σαφείς. Ο στόχος του Ισραήλ είναι να εξαφανίσει τους Παλαιστίνιους της Γάζας.