ΟΙ (ΜΗ) ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ 

Επιστολή-απάντηση προς την ευρωβουλευτή των Φιλελευθέρων Σοφί Ιντ’ Βελτ η οποία τον περασμένο Αύγουστο είχε ζητήσει εξηγήσεις από την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν που μαζί με τον σύζυγό της φιλοξενήθηκε στη βίλα του Έλληνα πρωθυπουργού στα Χανιά, απέστειλε η πρόεδρος της Κομισιόν.

Όπως αναφέρει στην επιστολή της η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, «η προσωπική πρόσκληση από έναν αρχηγό κράτους είναι εξαιρετικά ευγενική αλλά τίποτα ασυνήθιστο στις πολιτικές και διπλωματικές σχέσεις».

Η πρόεδρος της Κομισιόν αναφέρει επίσης πως θεωρεί ως μέρος των ευθυνών που απορρέουν από τη θέση της «να χτίζει και να διατηρεί στενές σχέσεις εργασίας με τους επικεφαλής κρατών και κυβερνήσεων και συγκεκριμένα με μέλη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου».

Σχετικά με την πρόσκληση του Έλληνα πρωθυπουργού, η πρόεδρος της Κομισιόν τονίζει ότι «η προσωπική πρόσκληση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη επέτρεψε ενδελεχείς συζητήσεις και καλύτερη κατανόηση για αρκετά θέματα». 

Μάλιστα, απευθυνόμενη στην Ολλανδή ευρωβουλευτή τονίζει ότι «η σύγκριση ενός πρωθυπουργού και μέλους του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου με εκπροσώπους ιδιωτικών συμφερόντων που κάνετε στην επιστολή σας είναι ανακριβής, κατά την άποψή μου».

Σε ό,τι αφορά τις δαπάνες και στο ερώτημα εάν αυτές προήλθαν από την Κομισιόν για την παραμονή της στην Κρήτη, η πρόεδρος της Κομισιόν αναφέρει ότι «επωφελήθηκα ως είθισται από την προστασία της διεύθυνσης ασφάλειας της Επιτροπής, που εξασφαλίζει τη διαρκή προστασία μου καθημερινά και επί 24 ώρες». 

Από την πλευρά της, με ανάρτησή της η Ολλανδή ευρωβουλευτής ΚΑΙ μέλος της επιτροπής PEGA του Ευρωκοινοβουλίου, απαντά ότι «με κάθε σεβασμό, αλλά ουσιαστικά διαφωνώ. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επωμίζεται την ευθύνη της «αστυνόμευσης» των κρατών μελών και εφαρμογής του ευρωπαϊκού δικαίου, επομένως οι σχέσεις δεν είναι διπλωματικές εκ φύσεως».