ΟΙ ΙΔΙΩΤΕΣ… ΣΚΑΡΦΑΛΩΝΟΥΝ ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΑΚΡΟΠΟΛΗ

Σε 24ωρη απεργία προχωρούν τα μέλη της Πανελλήνιας Ένωσης Υπαλλήλων Φύλαξης Αρχαιοτήτων την Τρίτη 19 Δεκεμβρίου, διαμαρτυρόμενοι για την απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού να προκηρύξει διαγωνισμό για την ανάθεση και της έκδοση των εισιτηρίων της Ακρόπολης σε ιδιώτες.

Όπως αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους οι αρχαιοφύλακες η ενέργεια του υπουργείου συνιστά ξεκάθαρη εκχώρηση δημοσίων εσόδων σε ιδιώτες, έναντι του ποσού των 2 εκατομμυρίων ευρώ για τα επόμενα δύο χρόνια.

«Καλούμε την πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟ και την διοίκηση του ΟΔΑΠ να ανακαλέσουν την προκήρυξη του συγκεκριμένου διαγωνισμού και να ξεκινήσουν διάλογο με τους εκπροσώπους των εργαζομένων, ΠΕΥΦΑ και ΠΟΕ-ΥΠΠΟ, ώστε να αντιμετωπιστεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και κυρίως χωρίς προβλήματα, τόσο για τους εργαζόμενους όσο και για τους επισκέπτες, το όποιο ζήτημα στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης», καταλήγει η ανακοίνωση.

Κατά της ηγεσίας του Υπουργείου Πολιτισμού στρέφεται και η Παγκρήτια Ένωση Πτυχιούχων Αρχαιοφυλάκων, με αφορμή την παραχώρηση σε ιδιώτη της διαχείρισης των εισιτηρίων στην Ακρόπολη.

Σύμφωνα με την Παγκρήτια Ένωση, ο Οργανισμός Διαχείρισης & Ανάπτυξης Πολιτιστικών Πόρων προβαίνει σε ηλεκτρονικό διαγωνισμό, για την ανάθεση του έργου σε ανάδοχο εταιρεία ενώ η δαπάνη ανά εργαζόμενο ορίζεται, ετησίως, σε 31.000 ευρώ.

Η Παγκρήτια Ένωση Πτυχιούχων Αρχαιοφυλάκων τονίζει ότι πρόκειται για ανειδίκευτο προσωπικό με απολυτήριο Λυκείου, το οποίο θα εκπαιδευτεί από την ανάδοχο εταιρεία, προκειμένου να αναλάβει συγκεκριμένα καθήκοντα (ταμίες στα εκδοτήρια των εισιτηρίων, ελεγκτές των εισιτηρίων και διαχειριστές της ροής των επισκεπτών) και καταγγέλλει την αφαίρεση των καθηκόντων αυτών από τους έμπειρους αρχαιοφύλακες, που νομίμως τα ασκούν βάσει του καθηκοντολογίου.

Η Παγκρήτια Ένωση Πτυχιούχων Αρχαιοφυλάκων, ζητά από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων του Υπουργείου Πολιτισμού να σταθεί αρωγός σε κάθε δυναμική αντίδραση των αρχαιοφυλάκων, ενώ γνωστοποιεί ότι εκπροσωπώντας τους συμβασιούχους αρχαιοφύλακες που εργάζονται στους αρχαιολογικούς χώρους και τα μουσεία της Περιφέρειας Κρήτης, θα στηρίξει κάθε συλλογική προσπάθεια διαμαρτυρίας.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ένωσης Υπαλλήλων Φύλαξης Αρχαιοτήτων:

«Η πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟ και ο Οργανισμός Διαχείρισης και Ανάπτυξης Πολιτιστικών Πόρων προχωρά σε διαγωνισμό ανάθεσης για την έκδοση των εισιτηρίων του Αρχαιολογικού χώρου Ακροπόλεως, καθώς και του ελέγχου εισόδου και ακύρωσης εισιτηρίων για την είσοδο στο Μνημείο. Τα παραπάνω καθήκοντα ανήκουν μέχρι σήμερα στο φυλακτικό προσωπικό μόνιμο και ορισμένου χρόνου.

Η αιφνιδιαστική αυτή ενέργεια του ΥΠΠΟΑ συνιστά ξεκάθαρη εκχώρηση δημοσίων εσόδων σε ιδιώτες, χωρίς κανένα σαφή λόγο και σοβαρή αιτιολογία στο γιατί αποφάσισαν να δώσουν σε ιδιωτική εταιρεία, έναντι του σημαντικού ποσού των 2 εκατομμυρίων ευρώ για τα έτη 2024-2025, τις υπηρεσίες του ηλεκτρονικού εισιτηρίου.

Υπηρεσίες όπως η έκδοση, η ακύρωση εισιτηρίων και η υποδοχή επισκεπτών στον Αρχαιολογικό Χώρο της Ακρόπολης, έως σήμερα παρέχονται από το φυλακτικό προσωπικό με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και χωρίς να επιβαρύνουν περαιτέρω τον κρατικό προϋπολογισμό.

Εάν προχωρήσει αυτός ο διαγωνισμός και αναλάβουν οι ιδιώτες τα ταμεία και τον έλεγχο εισόδου στον αρχαιολογικό χώρο Ακροπόλεως, ποιος θα ασκεί έλεγχο στην εκάστοτε εταιρία; Ποιος θα εφαρμόζει την νομοθεσία που ορίζεται για την έκδοση εισιτηρίων;

Το 2023 παρακολουθούμε το ΥΠΠΟ να προχωρά σε μια συνολική αλλαγή καθεστώτος στην αρχαιολογική υπηρεσία, ξεκινώντας από την μετατροπή των πέντε μεγάλων Μουσείων σε ΝΠΔΔ και τώρα εκχωρώντας σε ιδιώτες τον έλεγχο εισόδου στο πιο σημαντικό Μνημείο της Χώρας.

Καλούμε την πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟ και την διοίκηση του ΟΔΑΠ να ανακαλέσουν την προκήρυξη του συγκεκριμένου διαγωνισμού και να ξεκινήσουν διάλογο με τους εκπροσώπους των εργαζομένων, ΠΕΥΦΑ και ΠΟΕ-ΥΠΠΟ, ώστε να αντιμετωπιστεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και κυρίως χωρίς προβλήματα, τόσο για τους εργαζόμενους όσο και για τους επισκέπτες, το όποιο ζήτημα στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης.

Το σωματείο των αρχαιοφυλάκων, κατόπιν ομόφωνης απόφασης του Γενικού του Συμβουλίου, προκηρύσσει 24ωρη προειδοποιητική απεργία για τις 19/12/2023 στον Αρχαιολογικό Χώρο της Ακρόπολης, με σκοπό αυτή η πολιτική να σταματήσει εδώ».