ΟΙ ΕΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ «ΑΡΙΣΤΟΙ» ΔΙΟΙΚΗΤΕΣ ΣΤΟ Ε.Σ.Υ. ΕΜΕΙΝΑΝ ΜΕΤΕΞΑΤΑΣΤΕΟΙ ΣΤΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΑΣΕΠ

Πανωλεθρία ήταν για τους μισούς από τους διοικητές δημόσιων δομών υγείας, που κατέχουν σήμερα θέση με αποφάσεις της κυβέρνησης Μητσοτάκη, οι εξετάσεις του ΑΣΕΠ για επαναπρόσληψη στην ίδια ή παραπλήσια θέση μέσω του νέου συστήματος αξιολόγησης που ισχύει από τον Νοέμβριο του 2023.

Όπως αποκαλύπτει σε ρεπορτάζ της η «Καθημερινή», μόνο το 55% των εν ενεργεία διοικητών κατάφεραν να περάσουν τις εξετάσεις, γεγονός που αποδεικνύει ότι μόνο τυχαία δεν είναι η εικόνα του υπό κατάρρευση ΕΣΥ, με τα δημόσια νοσοκομεία να πλήττονται από υποστελέχωση και τραγικές ελλείψεις.

Στη διαδικασία, που πλέον αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση για την πρόσληψη ή μετακίνηση στις διοικητικές και υποδιοικητές θέσεις στις Υγειονομικές Περιφέρειες και ολοκληρώθηκε μέσω ΑΣΕΠ γραπτώς και ηλεκτρονικώς τον περασμένο Μάρτιο, υπέβαλαν αίτηση 1.277 άτομα και τελικά πήραν μέρος 1.034 για συνολικά 173 θέσεις στον τομέα της δημόσιας υγείας, εκ των οποίων οι 21 για διοικητές και υποδιοικητές ΥΠΕ (Υγειονομικές Περιφέρειες).

Από την πλευρά της βέβαια, η κυβέρνηση επιχειρεί να παρουσιάσει ως επιτυχία τις καταστροφικές επιδόσεις των μέχρι σήμερα επιλογών της για τη διοίκηση των δημόσιων δομών υγείας. Κυβερνητικές πηγές έσπευσαν να σχολιάσουν ότι το νέο σύστημα εξασφαλίζει την αξιοκρατία, καθώς «δεν παρουσιάζονται ούτε ότι όλοι οι εν ενεργεία ήταν καλοί ούτε ότι όλοι δεν είχαν καμία ικανότητα». 

Επίσης, οι ίδιες πηγές ισχυρίστηκαν ότι «διαψεύδονται και όσοι υποστήριζαν ότι και πάλι οι ίδιοι ημέτεροι θα τοποθετηθούν σ’ αυτές τις καίριες θέσεις ευθύνης».

Ωστόσο, παρά τα όσα αναφέρουν, οι τελικές επιλογές για το ποιος θα διοριστεί διοικητής είναι και πάλι στο χέρι του υπουργού Υγείας, που θα αποφασίσει τελικά μεταξύ των τριών υποψηφίων που θα τεθούν υπόψη του ύστερα από τρεις γύρους επιλογής (τυπικά προσόντα – προϋπηρεσία, γραπτές εξετάσεις, συνέντευξη).