ΟΧΙ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ ΣΤΑ ΓΕΡΑΝΕΙΑ

Περίπου τέτοια εποχή πέρυσι, μετά από κάλεσμα της επιτροπής αγώνα “Οχι ανεμογεννήτριες στα Γεράνεια”, ανεβαίναμε τα βουνά για να απλώσουμε πανό σε μια από τις κορφές τους με αίτημα να μην επιτραπεί οποιαδήποτε βιομηχανική παρέμβαση στα Γεράνεια.

Το καλοκαίρι συνομιλούσαμε με τους δήμους Μεγαρέων και Λουτρακίου – Περαχώρας – Αγίων Θεοδώρων και με τις αντίστοιχες περιφέρειες με σκοπό τη συστράτευση μέσω ψηφισμάτων και την από κοινού ενημέρωση των δημοτών. Τα όρη εκτείνονται από την Κορινθία μέχρι τη Δυτική Αττική και από το το 2018 μέχρι σήμερα έχουν χάσει από συνεχείς πυρκαγιές πάνω από 150.000 στρέμματα παρθένου δάσους. Το αίτημα της επιτροπής στοχεύει στο να δοθεί η δυνατότητα στο οικοσύστημα που έχει διαταραχθεί να επανακάμψει μέσα από τη φυσική αναδάσωση που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Η επιτροπή αγώνα “Όχι ανεμογεννήτριες στα Γεράνεια” κάλεσε την Κυριακή 21 Απριλίου σε συνάντηση ενημέρωσης ενόψει των 183 συνολικά αιτημάτων που έχουν καταθέσει κάποιες εταιρείες για εγκατάσταση ανεμογεννητριών ύψους 200 μέτρων έκαστης, και των προθέσεών τους να δημιουργήσουν 19 συνολικά αιολικά πάρκα.

Μέρος της συζήτησης αφιερώθηκε στην ενημέρωση για τις επιπτώσεις της χρήσης μπαταριών λιθίου με σκοπό την αποθήκευση ηλεκτρικής ενέργειας, που επίσης έχουν αιτηθεί εταιρείες στην περιοχή.

Διασυνδεδεμένη με αντίστοιχες επιτροπές αγώνα ανά την Ελλάδα, η επιτροπή των Γερανείων έκανε απολογισμό δράσεων, ενημέρωσε για την επαγρύπνηση που χρειάζεται για την παρακολούθηση της διαδικασίας αυτών των αιτήσεων και κάλεσε σε από κοινού σχεδιασμό παρεμβάσεων για την ενημέρωση του κόσμου και κινητοποιήσεων μαζί με τοπικούς συλλόγους που την υποστηρίζουν.