Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΠΡΟΑΝΑΓΓΕΛΛΕΙ ΝΕΕΣ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΤΡΟΦΙΜΑ ΜΕ ΠΡΟΣΧΗΜΑ ΤΗΝ… ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ

Την κλιματική αλλάγη επικαλείται ο υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας, προαναγγέλλοντας νέες αυξήσεις στις τιμες των τροφίμων, δηλώνοντας ότι οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και η μείωση της παραγωγικής ικανότητας, ενδέχεται να προκαλέσουν προβλήματα στην τροφοδοσία της αγοράς.

Από το βήμα του 14ου Food Retail, ο υπουργός Ανάπτυξης υπεραμύνθηκε των μέτρων κατά της ακρίβειας που έχει θεσπίσει η Κυβέρνηση αναφέροντας χαρακτηριστικά: «έχουμε πολύ δρόμο ακόμη σε ότι αφορά την αντιμετώπιση του πληθωρισμού και στη δημιουργία ανταγωνιστικής οικονομίας».

Πάντως σημείωσε ότι τον τελευταίο μήνα, μετά την εφαρμογή των τελευταίων μέτρων, σε κάποιες αλυσίδες ο πληθωρισμός έχει υποχωρήσει στο 0,4%. 

Ο υπουργός αναφέρθηκε στον εκσυγχρονισμό του αγροτικού τομέα διότι όπως είπε, οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής αλλά και η μείωση της παραγωγικής ικανότητας λόγω ελλείψεων σε προσωπικό, ενδέχεται να προκαλέσουν προβλήματα στην τροφοδοσία της αγοράς με αγροδιατροφικά προϊόντα.

Δηλαδή σε τρόφιμα «και αυτό, από τη μια έχει ως αποτέλεσμα μια πιθανή αύξηση των τιμών και από την άλλη ελλείψεις σε προϊόντα που έχουμε ανάγκη», πρόσθεσε.

Παράλληλα απέκλεισε το ενδεχόμενο για μείωση του ΦΠΑ, ενώ στη συνέχεια έριξε το «βάρος» στους ίδιους τους καταναλωτές, σημειώνοντας ότι μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση των τιμών, μέσα από την καταναλωτική τους συμπεριφορά.