Ο ΒΟΡΙΔΗΣ ΔΕΝ ΞΕΧΝΑ ΤΟ ΑΚΡΟΔΕΞΙΟ ΤΟΥ ΠΑΡΕΛΘΟΝ

Το ακροδεξιό του παρελθόν θυμήθηκε ο Υπουργός Επικρατείας Μ. Βορίδης αναφερόμενος ξανά στις «ελαττωματικές ιδέες της Αριστεράς.»

Την «σταθερότητα» που δήθεν εξασφαλίζει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας επικαλέστηκε ο Μάκης Βορίδης σε εκδήλωση που διοργάνωσε η Δημοτική Τοπική Οργάνωση Αχαρνών – Θρακομακεδόνων της Νέας Δημοκρατίας. Επεσήμανε ότι «στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου δεν αποφασίζουμε μόνο για τη θέση της Ελλάδας στην Ευρώπη και για τα κρίσιμα ευρωπαϊκά ζητήματα που έχουμε μπροστά μας. Στέλνουμε και ένα ηχηρό εθνικό μήνυμα σε όσους επιμένουν να κρατάνε την Ελλάδα πίσω, δέσμια, στις ιδεολογικές εμμονές της Αριστεράς. Όσο πιο ισχυρή είναι η Νέα Δημοκρατία, τόσο πιο σταθερή θα είναι η χώρα και τόσο πιο γρήγορα και τολμηρά θα μπορούμε να συνεχίσουμε τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις που ήδη υλοποιούμε».

Ο υπουργός Επικρατείας στο παρελθόν είχε δηλώσει με περισσό θράσος ότι «Πρέπει να υπάρξει στρατηγική ήττα των ιδεών της Αριστεράς για να μην ξαναβρεθεί στην εξουσία με οποιαδήποτε μορφή της. Ο Κ. Μητσοτάκης πρέπει να κάνει παρεμβάσεις στο κράτος και στους θεσμούς για να μην ξαναέρθει η Αριστερά στην εξουσία, γιατί οι ιδέες της είναι ελαττωματικές».

Το μόνο που δεν μας εξήγησε ο κ. Βορίδης είναι τι είδους «παρεμβάσεις στο κράτος και στους θεσμούς» πρέπει να κάνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης για να μην έρθει ξανά η Αριστερά στην εξουσία.

Του είδους της επταετίας ή της μεταξικής δικτατορίας, των οποίων θαυμαστής είναι ο κ. Βορίδης;

ΟΙ ΣΧΕΣΕΙΣ ΤΟΥ Μ. ΒΟΡΙΔΗ ΜΕ ΤΟΝ ΦΑΣΙΣΜΟ

Στις αρχές της δεκαετίας του 1980 ο Μαυρουδής Βορίδης, σπουδαστής στο Κολλέγιο Αθηνών, ιδρύει τους Ελεύθερους Μαθητές. Επρόκειτο για μια ακροδεξιά μαθητική οργάνωση με έντονα εθνικιστικά και ελιτιστικά χαρακτηριστικά, η οποία επεκτάθηκε σε άλλα δύο «καλά» σχολεία της εποχής, το Κολλέγιο Θεσσαλονίκης και το Αρσάκειο. Ο πρώτος πυρήνας τους, όπως διαβάζουμε σε δημοσιεύματα των «Νέων» της περιόδου εκείνης, αποτελούνταν από μέλη της ΟΝΝΕΔ Κολωνακίου και όχι μόνο. Μεταξύ των μελών της οργάνωσης ήταν και ο σημερινός εκδότης των εφημερίδων «Δημοκρατία» και «Espresso» Γιάννης Φιλιππάκης.

Οι Ελεύθεροι Μαθητές αναπτύσσουν γρήγορα πλούσια δράση. Οι τραμπουκισμοί και ο ξυλοδαρμός μαθητών του κολεγίου που δεν συμφωνούν με τις απόψεις τους είναι συχνό φαινόμενο. Οπως και τα απειλητικά τηλεφωνήματα σε οικογένειες Εβραίων σπουδαστών του κολεγίου, που είχε αποκαλύψει στο πρώτο τεύχος του το περιοδικό Hot Doc. Σε μια περίπτωση μάλιστα χρειάστηκε η μεσολάβηση επιφανούς στελέχους της ΝΔ στον ίδιο τον Μ. Βορίδη προκειμένου να σταματήσουν οι απειλές σε βάρος εβραϊκής οικογένειας.

Συχνά πυκνά, ορισμένα από τα μέλη των Ελεύθερων Μαθητών χρησιμοποιούν ακόμη και στιλέτα προκειμένου να επιβάλουν τις απόψεις τους ή να εκφοβίσουν τους πολιτικούς αντιπάλους τους. Τα δημοσιεύματα της εποχής αποτελούν αδιάψευστο μάρτυρα. Χαρακτηριστικό είναι το περιστατικό από τις μαθητικές εκλογές στο λύκειο του Κολλεγίου το 1982 στο οποίο αναφέρεται η εφημερίδα «Τα Νέα». Οταν άνοιξαν οι κάλπες, οι Ελεύθεροι Μαθητές αναδείχθηκαν νικητές. Ωστόσο οι φήμες για νοθεία οργιάζουν. Ενας μαθητής που δεν ανήκει στην κίνηση του κ. Βορίδη ζητεί εξηγήσεις από την εφορευτική επιτροπή. Αντί για εξηγήσεις ένας συμμαθητής του τού βάζει στον λαιμό ένα στιλέτο και του λέει χαρακτηριστικά: «Δίνε του». Το περιστατικό έλαβε διαστάσεις και καταγγέλθηκε και στους καθηγητές του Κολλεγίου Αθηνών. Το επιβεβαίωσαν μάλιστα και οι καθηγητές σε έκθεσή τους.

Ο ίδιος ο κ. Βορίδης εμφανίζεται ως υπέρμαχος της αγωνιστικότητας και της άμεσης απάντησης στην «έκδηλη αριστερή πρόκληση». Χαρακτηριστικά είναι τα όσα γράφει ο νεαρός τότε Βορίδης σε κείμενό του στο περιοδικό της οργάνωσης «Νέο Σχολείο» με τίτλο «Ιδεολογικό υπόστρωμα και πολιτικός προσδιορισμός των Ε.Μ.».

«…Αγωνιστικά (σ.σ.: οι Ελεύθεροι Μαθητές) είναι συντονισμένοι και δυναμικοί. Μέσα στην έκδηλη αριστερή πρόκληση και τρομοκρατία απαντούν έντονα, άμεσα, αδέσμευτα. Αυτό είναι απαραίτητο γιατί κατ’ αυτόν τον τρόπο αντιλαμβάνεται ο δεξιός μαθητής ότι και η δεξιά έχει μεγάλα αποθέματα ενεργητικότητας που μπορεί να χρησιμοποιήσει. Αυτή η αγωνιστικότητα μέσα στο σχολείο εκδηλώνεται καθημερινά και μεθοδικά…» τόνιζε στο «μανιφέστο» του.

Το βράδυ του Σαββάτου της 29ης Ιανουαρίου 1983 μια ομάδα των Ελεύθερων Μαθητών εισέβαλε στο Κολλέγιο Αθηνών. Μεταξύ αυτών ήταν και ο αδερφός του Μάκη Βορίδη, Κωνσταντίνος, ο σημερινός σκηνοθέτης της τηλεοπτικής παραγωγής «Survivor» που προβαλλόταν τους τελευταίους μήνες από την τηλεόραση του Σκάι. Οι μαθητές έγραψαν υβριστικά και απειλητικά συνθήματα κατά καθηγητών αλλά και συμμαθητών τους. Συγκεκριμένα χαρακτήρισαν έναν καθηγητή τους «γύφτο» και «κομμουνιστή», έναν άλλο «καθίκι», ενώ δίπλα στο όνομα συμμαθητή τους που κατήγγειλε ότι οι Ελεύθεροι Μαθητές σχεδίαζαν κρυφά στο έντυπο της κοινότητας του γυμνασίου τη σβάστικα έγραψαν: «Θα πεθάνης». Οι ίδιοι μαθητές έγραψαν επίσης τα αρχικά «ΝΔ» (Νέα Δημοκρατία) και «ΕΜ» (Ελεύθεροι Μαθητές), ενώ σχεδίασαν και αγκυλωτούς σταυρούς.

Η ΕΠΕΝ ΚΑΙ ΤΟ ΤΣΕΚΟΥΡΙ

Ο Μάκης Βορίδης ωστόσο δεν περιορίστηκε στη δραστηριότητα των Ελεύθερων Μαθητών στο Κολλέγιο Αθηνών. Το 1984 ανέλαβε αρχηγός της Νεολαίας ΕΠΕΝ. Επρόκειτο για φιλοχουντική οργάνωση την οποία είχε ιδρύσει ο δικτάτορας Γεώργιος Παπαδόπουλος μέσα από τη φυλακή. Στη θέση αυτή ο κ. Βορίδης διαδέχτηκε τον σημερινό γγ της Χρυσής Αυγής, Νίκο Μιχαλολιάκο.

Οι ΕΠΕΝίτες αναπτύσσουν και αυτοί με τη σειρά τους πλούσια δράση. Οι επιθέσεις και ο ξυλοδαρμός φοιτητών αντίπαλων παρατάξεων είναι συχνό φαινόμενο. Ο Μ. Βορίδης πρωτοστατεί σε πολλές από αυτές, όπως για παράδειγμα το 1985, όταν οι ΕΠΕΝίτες επέδραμαν κατά διαδηλωτών στα Εξάρχεια.

Το πρωτοσέλιδο των «Νέων» στις 13 Μαΐου 1985 με τίτλο «Επίθεση φασιστών» ανέφερε χαρακτηριστικά: «Ωρα 10.45: Επίθεση φασιστών: Μεγάλη προβοκάτσια με στόχο τη γενίκευση των επεισοδίων και τη δημιουργία χαώδους κατάστασης επιχείρησε να κάνει χθες το βράδυ ομάδα φασιστών της ΕΠΕΝ. Φορώντας μαύρα κράνη και κρατώντας ασπίδες, οι φασίστες επιτέθηκαν στις 10.45 το βράδυ στη διασταύρωση των οδών Ακαδημίας και Εμ. Μπενάκη εναντίον διαδηλωτών που διαμαρτύρονταν για την αστυνόμευση των Εξαρχείων και την αστυνομική βία. Ομάδα διαδηλωτών, ξεριζώνοντας υποστηρίγματα δέντρων, απώθησαν τους φασίστες στα γραφεία τους. Ανάμεσα στους φασίστες διακρίναμε τον γνωστό Μάκη Βορίδη».

Στις 22 Απριλίου 1986 το όνομα του Μ. Βορίδη φιγουράρει και πάλι σε εφημερίδα, αυτήν τη φορά στην «Ελευθεροτυπία». Είχε προηγηθεί αιματηρή επίθεση των ΕΠΕΝιτών στη Νομική με στιλέτα και λοστούς. Το δημοσίευμα ανέφερε τον Μ. Βορίδη ως φασίστα φοιτητή ο οποίος έχει διαγραφεί από τη Νομική για φασιστική δράση.

Η ΑΝΟΔΟΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ

Η συνέχεια της διαδρομής του Μ. Βορίδη είναι λίγο πολύ γνωστή. Από το Εθνικό Μέτωπο, τις σχέσεις με τον Γάλλο ηγέτη της ακροδεξιάς Ζαν-Μαρί Λεπέν και τις κουμπαριές με τον τότε γγ του Εθνικού Μετώπου Καρλ Λανγκ βρέθηκε στο ΛΑΟΣ του Γιώργου Καρατζαφέρη.

Το 2007 και το 2009 εκλέχτηκε βουλευτής με συνοδοιπόρο στην παράταξη τον σημερινό αντιπρόεδρο της ΝΔ Αδωνη Γεωργιάδη. Μέχρι που ο πρώην πρωθυπουργός και πρώην πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς τον ενέταξε στη Νέα Δημοκρατία τον Φεβρουάριο του 2012 μαζί με τον κ. Γεωργιάδη, για να τον χρίσει στη συνέχεια υπουργό Μεταφορών και κατόπιν υπουργό Υγείας. Παρά τα υπουργικά αξιώματα όμως και την προσπάθειά του να φιλοτεχνήσει διαφορετικό προφίλ, ο Μ. Βορίδης γνωρίζει ίσως καλύτερα από τον καθένα ότι το παρελθόν δεν διαγράφεται ούτε παραγράφεται.