Ο ΤΡΑΜΠ ΤΩΡΑ ΚΑΙ ΘΑΥΜΑΣΤΗΣ ΤΟΥ ΧΙΤΛΕΡ

Λίγους μήνες πριν από τις προεδρικές εκλογές, με τον Ντόναλντ Τραμπ να φαίνεται πολύ πιθανό να τις κερδίσει, μια ομάδα πρώην συμβούλων του προειδοποιούν για τον θαυμασμό του σε δικτάτορες και αυταρχικούς ηγέτες, όπως ο Κιμ Γιονγκ Ουν, ο Βίκτορ Όρμπαν, αλλά και ο Χίτλερ και ο Μουσολίνι.

Οι πρώην σύμβουλοι του Ρεπουμπλικάνου Ν.Τραμπ, που μίλησαν στον δημοσιογράφο Τζιμ Σιούτο του δικτύου CNN, είναι ο πρώην επιτελάρχης του Λευκού Οίκου Τζον Κέλι, ο πρώην σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Τζον Μπόλτον και ο πρώην αναπληρωτής σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Μάθιου Πότινγκερ.

Στο βιβλίο με τίτλο «The Return of Great Powers» (Η Επιστροφή των Μεγάλων Δυνάμεων), λέει ο Τζιμ Σιούτο, οι πρώην σύμβουλοί του είπαν ότι για τον Ντόναλντ Τραμπ, ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν -που τον επισκέφθηκε στη Φλόριντα πριν από μερικές ημέρες- είναι «φανταστικός», ο Κινέζος ηγέτης Σι Τζινπίνγκ είναι «λαμπρός», ο Βορειοκορεάτης Κιμ Γιονγκ Ουν είναι «καλός τύπος».

Το χειρότερο όμως είναι ότι φέρεται να είπε ότι ο Αδόλφος Χίτλερ «έκανε μερικά καλά πράγματα», άποψη που μπορεί να προκαλέσει πολλά προβλήματα στην αμερικανική εξωτερική πολιτική. 

Σύμφωνα με τον Τζον Κέλι, ο Τραμπ πίστευε ότι «ο Πούτιν ήταν εντάξει τύπος και ο Κιμ εντάξει τύπος – ότι είχαμε στριμώξει τη Βόρεια Κορέα στη γωνία», ενώ πίστευε ότι «αν δεν είχαμε ΝΑΤΟ, τότε ο Πούτιν δεν θα έκανε αυτά τα πράγματα».

Ειδικά για τον Βίκτορ Όρμπαν, φέρεται να είπε ότι «δεν υπάρχει κανένας καλύτερος, πιο έξυπνος ή καλύτερος ηγέτης από τον Βίκτορ Όρμπαν. Είναι το αφεντικό, ένας σπουδαίος ηγέτης, φανταστικός ηγέτης. Στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο τον σέβονται».

Από την άλλη, ο Τζον Μπόλτον, λέει για τον Τραμπ ότι «πιστεύει για τον εαυτό του ότι είναι πολύ σπουδαίος» και πως «του αρέσει να συναλλάσσεται με άλλους σπουδαίους και μεγάλους, όπως ο Ερντογάν στην Τουρκία, που βάζουν ανθρώπους στη φυλακή και δεν χρειάζεται να ζητήσουν την άδεια κανενός. Του αρέσει αυτό».

Επαίνεσε τον Χίτλερ

Επίσης, σύμφωνα με τον Τζον Κέλι, έχει επαινέσει και τον Αδόλφο Χίτλερ, λέγοντας ότι «λοιπόν, έκανε μερικά καλά πράγματα», όπως ότι «ανοικοδόμησε την οικονομία». Και στην αντίδραση του Κέλι ότι δεν μπορούμε να λέμε τίποτα καλό για τον Χίτλερ, ο Τραμπ αναφέρθηκε στον Μουσολίνι, λέγοντας ότι «ήταν συγκριτικά εξαιρετικός άνθρωπος».

Ο θαυμασμός του Τραμπ για τον Χίτλερ πηγαίνει πέρα από τις επιδόσεις του στην οικονομία. Πίστευε ότι είχε απόλυτο έλεγχο των υφισταμένων του στρατηγών, ενώ εκείνος δεν το κατάφερε. Και μάλιστα, όταν ο Κέλι του είπε ότι «οι Γερμανοί στρατηγοί ως ομάδα δεν του ήταν πιστοί, αλλά και ότι μάλιστα προσπάθησαν να τον δολοφονήσουν μερικές φορές», δεν μπορούσε να το πιστέψει.

Οι πρώην σύμβουλοι του Τραμπ λένε ότι επαινούσε διαρκώς τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν και πως ενώ είχε συγκρουσιακές συναντήσεις με ηγέτες του ΝΑΤΟ, η «πιο εύκολη και ομαλή συνάντηση» ήταν με τον Βλαντίμιρ Πούτιν.

Και μάλιστα, αναφερόμενος στον Πούτιν, και άλλους αυταρχικούς ηγέτες, έλεγε: «Είναι σπουδαίοι τύποι. Μακάρι να μπορούσα να συμπεριφέρομαι όπως κάνουν αυτοί».

Σύμφωνα με τον Κέλι, «αυτός είναι ο λόγος που του αρέσουν τόσο πολύ οι δικτάτορες. Κάθε νέος πρόεδρος είναι σοκαρισμένος που έχει στην πραγματικότητα ελάχιστη εξουσία αν δεν απευθυνθεί στο Κογκρέσο, κάτι που είναι καλό, γιατί αφορά τη διάκριση των εξουσιών. Αλλά στην περίπτωσή του, ο Τρμπ σοκαρίστηκε που δεν είχε δικτατορικού τύπου εξουσίες για να δίνει εντολές στις ένοπλες δυνάμεις ή να διαχειρίζεται χρήματα του προϋπολογισμού κατά βούληση»

«Ο Τραμπ πίστευε στη δύναμη του προσωπικού του χαρίσματος και της διπλωματίας του», θυμάται ο Μάθιου Πότινγκερ, ο αναπληρωτής σύμβουλός του για την εθνική ασφάλεια, ο οποίος συμμετείχε βαθιά στις συναντήσεις του Τραμπ με τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ και τον Κινέζο Πρόεδρο Σι. «Είχε σχεδόν απεριόριστη πίστη σε αυτό. Αυτό ίσχυε τόσο με τον Κιμ όσο και με τον Σι — αλλά και με τους συμμάχους».

«Παραποίηση»

Όταν ρωτήθηκε για όσα είπαν στον βιβλίο του Τζιμ Σιούτο οι πρώην αξιωματούχοι, ο εκπρόσωπος της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ, Στίβεν Τσουνγκ, δεν σχολίασε την ουσία όσων είπαν. Αντίθετα, υποστήριξε ότι οι Κέλι και Μπόλτον «έχουν αλλοιώσει τους ίδιους τους εαυτούς τους και πάσχουν σοβαρά από “Σύνδρομο Τραμπ”. Πρέπει να αναζητήσουν ιατρική βοήθεια γιατί το μίσος τους κατατρώει την άδεια ζωή τους».