Ο ΟΡΜΠΑΝ ΣΧΕΔΙΑΖΕΙ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕΙ ΝΕΑ ΑΚΡΟΔΕΞΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΒΟΥΛΗ

Πολύ κοντά στη δημιουργία μιας ακροδεξιάς πολιτικής ομάδας στο Ευρωκοινοβούλιο, υπό τον τίτλο «Πατριώτες για την Ευρώπη» είναι ο Ούγγρος πρωθυπουργός, Βίκτορ Όρμπαν. Η ομάδα αυτή, εκτός από τους ευρωβουλευτές του κόμματος Fidesz, αναμένεται ότι θα έχει μέλη εθνικιστές από όλη την Ευρώπη. Αν κατορθώσει να συγκεντρώσει 23 ευρωβουλευτές, τότε θα δημιουργηθεί μια νέα πολιτική ομάδα στο Ευρωκοινοβούλιο, με ακροδεξιό χαρακτήρα. 

Στο ακροδεξιό αυτό κίνημα υπό τον Βίκτορ Όρμπαν, που έχει δηλώσει έτοιμος να «αλλάξει την ευρωπαϊκή πολιτική», εκτός από το κόμμα του Fidesz, δήλωσαν ότι θα συμμετάσχουν το ακροδεξιό Λαϊκό Κόμμα της Δανίας και ο Φλαμανδός εθνικιστής υπέρ της ανεξαρτησίας Βλάαμς Μπέλανγκ, αλλά και το Αυστριακό ακροδεξιό Κόμμα Ελευθερίας (FPOe), το κεντρώο ANO του πρώην πρωθυπουργού της Τσεχίας Αντρέι Μπάμπις, το Κόμμα για την Ελευθερία (PVV) του Ολλανδού Χερτ Βίλντερς, το ακροδεξιό κόμμα της Πορτογαλίας Chega και το ισπανικό Vox.

Αυτές οι ακροδεξιές δυνάμεις στο Ευρωκοινοβούλιο αναμένεται να συναντηθούν εντός της ημέρας στις Βρυξέλλες. Η ιταλική Λέγκα του Βορρά έχει επίσης εκφράσει ενδιαφέρον για τη νέα πολιτική ομάδα, ενώ και ο Εθνικός Συναγερμός της Μαρίν Λεπέν θα μπορούσε επίσης να ενταχθεί σε αυτήν την ομάδα. Αν συμβεί αυτό, οι «Πατριώτες για την Ευρώπη» μπορεί να γίνουν μία από τις μεγαλύτερες πολιτικές δυνάμεις στο Ευρωκοινοβούλιο.

Ο Βίκτορ Όρμπαν, που έχει εκφράσει συχνά φιλορωσικές θέσεις και ταξιδεύει στο Πεκίνο με στόχο, όπως δήλωσε, «αντιστροφή του κακού κλίματος», διεκδικεί να γίνει η κυρίαρχη σκληρή δεξιά δύναμη στο Κοινοβούλιο της ΕΕ. Και προτίθεται να κάνει εκστρατεία υπέρ των συντηρητικών οικογενειακών αξιών και κατά της μετανάστευσης, αλλά και για να τερματίσει την ευρωπαϊκή υποστήριξη για την άμυνα της Ουκρανίας κατά της εισβολής της Ρωσίας.

Συγκρουση με τον Μπορελ

Ο Ούγγρος πρωθυπουργός βρέθηκε αντιμέτωπος με την επίπληξη του επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, το Σάββατο, εξαιτίας της συμμετοχής του στη σύνοδο του Οργανισμού Τουρκικών Κρατών στο Αζερμπαϊτζάν.

Η Ουγγαρία έχει αυτό το εξάμηνο την εκ περιτροπής προεδρία της Ε.Ε. και ο Βίκτορ Όρμπαν είχε μη προγραμματισμένη συνάντηση με τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, στη Μόσχα όπου διατύπωσε και τις θέσεις του σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία. Η συνάντηση αυτή έγινε η αιτία να ακυρωθεί η συνάντηση με τη Γερμανίδα υπουργό Εξωτερικών, Αναλένα Μπέρμποκ.

Οι ηγέτες της ΕΕ επέκριναν την επίσκεψη στη Μόσχα ως μη εξουσιοδοτημένη από αυτούς, τονίζοντας ότι ο Ούγγρος πρωθυπουργός δεν εκπροσωπούσε τις Βρυξέλλες. Ακολούθως συμμετείχε στην άτυπη σύνοδο κορυφής στο Αζερμπαϊτζάν, με τον Ζοζέπ Μπορέλ να τονίζει ότι δεν εκπροσωπούσε την Ε.Ε.

«Η Ουγγαρία δεν έχει λάβει καμία εντολή από το Συμβούλιο της ΕΕ για να προωθήσει τις σχέσεις με τον Οργανισμό Τουρκικών Κρατών», είπε ο εκπρόσωπος της Ε.Ε. για την εξωτερική πολιτική, με δεδομένο ότι ο Οργανισμός Τουρκικών Κρατών προσπαθεί να νομιμοποιήσει το ψευδοκράτος στην Κύπρο, καθώς το προσκάλεσε ως παρατηρητή.

«Αποστολη ειρηνης» στο Πεκινο

Το πρωί της Δευτέρας, ο Ούγγρος πρωθυπουργός ανακοίνωσε μέσω X την άφιξή του στο Πεκίνο στο πλαίσιο, κατ’ αυτόν, «αποστολής ειρήνης». Σύμφωνα με το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών, ο Βίκτορ Όρμπαν θα συναντηθεί εντός της ημέρας με τον πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ για να συζητήσουν «υποθέσεις αμοιβαίου ενδιαφέροντος».

Και αυτή η επίσκεψη αναμένεται να προκαλέσει αμηχανία στις Βρυξέλλες, καθώς από την 1η Ιουλίου που ανέλαβε την προεδρία της Ε.Ε. έχει κάνει τρία αιφνιδιαστικά ταξίδια χωρίς να έχει συνεννοηθεί με τους θεσμούς: στο Κίεβο και στη Μόσχα, με στόχο την κατάπαυση πυρός, και τώρα στο Πεκίνο.

Σημειώνεται ότι τα τελευταία χρόνια η Ουγγαρία έχει γίνει σημαντικός εμπορικός και επενδυτικός εταίρος της Κίνας, την ώρα που άλλα κράτη μέλη της ΕΕ επιδιώκουν να μειώσουν την εξάρτησή τους από τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.

Και μετα… Ουασιγκτον

Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας δήλωσε επίσης ότι θα επισκεφθεί και την Ουάσιγκτον έχοντας ήδη επισκεφθεί το Κίεβο, τη Μόσχα και το Πεκίνο, όπως αναφέρεται στη σελίδα του στο Instagram.